Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 19:00 3 861 45

Как Путин загуби една важна опора за агресията в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • евгений пригожин

Разбира се, диктаторският режим може да бъде крепен и на щикове, но, както е добре известно, на тях не е много удобно да се седи

Как Путин загуби една важна опора за агресията в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин просто не знае какво да каже на народа. Идеологията, на базата на която започна войната, се вкисна. Социалната ѝ база се разпадна. Путин има нужда от нова подкрепа и аргументи. Но нищо подобно не се очертава.

Черна котка мина път на президента Путин, който все по-често е критикуван от представители на „истинската партия на войната“. Малко остава той да бъде обвинен в предателство към идеалите на така наречения „руски свят“. Възможен ли е разкол между руските власти, които воюват срещу Украйна, и руските „десни“ - имперски привърженици и милитаристи, които досега бяха основната опора на Кремъл в тази агресия?

Поне от 2012 година насам Путин тръгна по пътя на „национал-болшевизма“ - постмодерна идеология, която смесва елементи от имперска гордост, реваншизъм, руски национализъм и болшевизъм, и провъзгласява за идеали репресиите и разширяването на руските граници.

Носителите на подобни, но по-цялостни идеологии, като радикалните леви, които мечтаеха да изгонят олигарсите, класическите "руски националисти" или привържениците на възстановяването на СССР, бяха елиминирани, за да не се конкурират с путинизма.

Как Путин им „открадна“ дъжда

Но национал-болшевикът Путин не се превърна и във фанатик - за разлика от основателите на национал-болшевизма. Руските империалисти смятаха, че с агресията си срещу Украйна Кремъл ще реализира техните стремежи. И поне на думи той отговаряше на тези очаквания, като заплашваше колективния Запад, че „просто ще се спомине“, докато привържениците на путинизма щели да „отидат в рая“ в случай на ядрена война.

Но напразно "десните" очакваха от руския президент наистина да използва ядрено оръжие, което на думи изглежда лесно. Путин обаче твърде много обича себе си, затова не би могъл - дори и след толкова явно поражение като това в Херсон - да разпореди подобно нещо или „поне“ да вдигне във въздуха Каховската ВЕЦ или Запорожката АЕЦ.

Руските „десни“, възпитани от Кремъл, не крият колко са разочаровани сега. Техният идеолог Дугин написа в прав текст, че имперските привърженици са вярвали на Путин като на митичен „цар на дъжда“, който обаче и сам бива принасян в жертва, ако не успее да предизвика валежи.

Те вече не са надеждна опора за Кремъл

Разбира се, че руските „десни“ не са някаква монолитна група. Няколко групички сред тях настояват за продължаването на войната „до победен край“. И най-вече за това пледират онези, които не губят нищо от тази война и имат шанс да завземат властта и имуществото на стария управленски елит. Към тях отнасяме и тъй наречените „военни кореспонденти“ – пропагандистите, които твърдят, че тази война е в името на родината („Майка Русия“). Тези хора никога преди не са имали такова огромно влияние в обществото - особено след унищожаването на всички независими средства за масова информация в Русия.

Друга група са руските монархисти като Константин Малофеев с неговия медиен холдинг „Цариград“. На места те се сливат с „политическите православни“, сред които истинските духовници от Руската православна църква са явно малцинство. С други думи, това са тези, които дадоха на Кремъл идеята за "руския свят".

Последната, може би най-голямата група, са различните видове силовици – хората от службите и органите по сигурността. Например колегите на Николай Патрушев в Съвета за сигурност, обладани от истинска съветска озлобеност. Тези хора, които Кремъл подхранваше през последните десет години, явно са недоволни от руското отстъпление и загубената надежда за победа на Русия. Пропагандистите искат влияние и пари, силоваците - възраждане на "великата армия", "политическите православни" - обединение на трите славянски народа под егидата на Русия. Причините са различни, но резултатът е един - те престанаха да бъдат надеждна опора за Кремъл.

Трябва нова база от поддръжници на режима

Разбира се, диктаторският режим може да бъде крепен и на щикове, но, както е добре известно, на тях не е много удобно да се седи. Дори във войната срещу Украйна наличието на малка (между 15 и 20%), но солидна подкрепа позволи на Путин да принуди цялото общество да следва неговия план. Сега той загуби и тази публика, знак за което беше отмяната както на голямата пресконференция, така и на „горещата линия“ за връзка с народа.

И тук не става въпрос за неприятните въпроси, които могат да му бъдат задавани там, защото всички тези показни прояви са бутафория с предварително съгласувани въпроси. Причината е друга – Путин не знае какво да каже. Идеологията, на базата на която той започна войната, се вкисна. Социалната база, за която той намираше приятни за нея аргументи, се разпадна. И сега Путин има нужда от нова подкрепа и нови аргументи. Но нито едното, нито другото се очертава засега.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игра на тронове

    21 7 Отговор
    Железният трон беше от мечове но всеки искаше да седне на него.ха ха ха
  • 2 Хихихи..

    37 25 Отговор
    "Дойче Веле" - гласът от гащите..
  • 3 Последния Софиянец

    34 34 Отговор
    Самия развой на войната показа че Путин е бил прав.Ако беше прегазил Украйна за дни щеше да излезе че е нямало опасност за Русия и не е прав.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шерлок Холмс

    36 26 Отговор
    DW е вързано с Америка за България, Разтворено общество и Свободна Европа това са част от пропагандните станции на соросите

    Коментиран от #32

  • 6 д р Вирхов

    29 31 Отговор
    Путин вагина есть!
  • 7 читател

    30 30 Отговор
    росннята пак ли плачат?!

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хохо Бохо

    24 8 Отговор
    Искат войната да продължи до последния могилник...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Проктолог

    27 28 Отговор
    Владимир Владимирович Пут....ин има запек и често прониква във ауспуха си със средният си пръст,ревейки вива ла Рашаааааа!!! Олеле мамашка

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тео

    31 20 Отговор
    стига се излагахте с тоя парцал дойче зеле бе! Само пасквили и пропаганда, аман.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Котка ученият

    25 21 Отговор
    Това е пропаганден стереотип. Можете да прецените одобрението на правителството само внимателно проучите рейтингите. Нека ви напомня. че подкрепата за президента Путин е над 80 процента. Никой лидер в света няма толкова високо ниво на подкрепа и одобрение.

    Коментиран от #21, #44

  • 19 Шабан

    26 15 Отговор
    Диктаторски режим, та диктаторски режим! Колко да е диктаторски и какво е загубил! Като гледам в Турция за имоти само руснаците какви луди пари трошат, явно този диктатор ги прави доста богати, руснаците! А друго си е в Европейският съюз, хем бедни, хем гладни, хем и на изчезване, обаче сме европейци, бе джанъм! Нищо че, сме най-бедните и най-надупени европейци! Ко от това! Важното е, да не ти пука......

    Коментиран от #34

  • 20 Шабан

    6 19 Отговор

    До коментар #16 от "тео":

    Нарочно го правят! Така настройват българите на подсъзнателно ниво да мразят "дойча"! Това е стар комунистически трик, отработен 135 години с турското робство, нищо че сте си живуркали като кьорави котета, под турско управление! :)

    Коментиран от #28

  • 21 дрогарю болшевик

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "Котка ученият":

    Как да няма ,си дзинпин ,ким чен ун ,мадуро,ония в Сомалия и Еритрея ,лукашенко има и още
  • 22 Госあ

    15 12 Отговор
    Обърканото нещо, което е съчинило тези словоблудства без капка логическа връзка ли е представително за колективния запад ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ШвабскитеЗелки са изплискали кофата

    17 14 Отговор
    ОлигофренитеОтДойче отдавна са изгубили връзка с реално живот. Ще горите, мършиДолни!

    Коментиран от #33, #45

  • 25 Как на поне една

    13 11 Отговор
    ГнуснаШвабскаЗелка ще разбия главата? Лесно!!!

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русенец

    13 8 Отговор
    Непоколебимите натовски смешници и техният член 5...... САНТИМЕТРА!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румен

    7 9 Отговор
    Като почнат едни анализатори та мани мани. Путин дръгна на война с Украйна защото е уличен престъпник. Едно втреме така са ги взимали от домовете, и направо са учени кат еничари
  • 30 Възрожденец

    10 12 Отговор
    Няма по проZZ чекист да е бил начело на русия от Путлер !
  • 31 Здрасти копейкааа !

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "Как на поне една":

    От диванчето ли ? :)))
  • 32 Простя Копейкин

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "Шерлок Холмс":

    Вързано ви звънче, да знае падарката митрофанова къде пасете.
  • 33 Вова

    12 11 Отговор

    До коментар #24 от "ШвабскитеЗелки са изплискали кофата":

    комунизма си отиде отдавна,да живее ЕС и НАТО .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ванга

    8 11 Отговор
    Расия ке потъне ! Речено е и ке биде
  • 36 Ориентирът от статиите на ДВ е точно

    8 6 Отговор
    обратно на написаното.Над 100 000 чеченци са готови да превземат Киев.Вижте ги !!!

    Коментиран от #43

  • 37 Ха ха ха

    8 8 Отговор
    Наташки хачут долари, за рубли не дают!
  • 38 Шабан

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Русенец":

    А сега българина, по-добре ли живее? Я се огледай!
    Жокерче, погледни и празните села със съборени къщи и пущинаци! Направо просперирате,,,,,, нали!
  • 39 Шабан

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Вова":

    Аз съм си такъв какъвто съм! Що?

    Коментиран от #40

  • 40 Шабан

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Шабан":

    А ти какъв си?!
  • 41 Сък Май Дик

    8 3 Отговор
    Голяма статия , голямо чудо.Не журналисти Ами просто писачи
  • 42 Джордже Балашевич

    7 6 Отговор
    Вие, ако имахте поне малко достойнство, щяхте да се скриете зад мъката и страданието на близките, на избитите хора на територията на Украйна, от самите украинци, само защото говорят руски език. Избити деца, жени и мъже, цивилни граждани, избити от "своите", под диктовката и с финансовата помощ на англосаксонците. Величаейки тези "хора" , и премълчавайки тези събития, вие, господа журналисти, ставате същите грешници, колкото и самите украинци фашисти !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 456

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Котка ученият":

    Всички помним колко процента беше успеха на изборите при бай Тошо ,боклу .ци русороби продажни.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.