Отидете към основна версия

1 992 35

Още проблеми за Орбан! Протестите заради учителските заплати в Унгария се засилиха на фона на задълбочаващата се криза

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • стачка-
  • учители

Правителството обеща да повиши заплатите, след като ЕК размрази европейските фондове за възстановяване, спрени заради спор за върховенството на закона, демократичния контрол и разделението на властите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарски учители, студенти и родители днес засилиха протестите си, с които призовават за по-високи заплати и реформи на образованието, предаде Ройтерс.

Те образуваха човешка верига с дължина 10 километра в центъра на Будапеща и организираха митинги в цялата страна. Учителите през септември поставиха начало на движението си "Искам да преподавам" и призоваха за гражданско неподчинение, докато не бъдат изпълнени исканията им за по-високи заплати и попълване на вакантните щатове в системата на образованието. Недоволстват и от опитите да се ограничи правото им на стачки. Няколко учители бяха уволнени в средно училище в Будапеща заради участието си в протестното движение.

Протестите се провеждат на фона на усилията на премиера националист Виктор Орбан да се справи с най-тежките икономически проблеми, с които се е сблъсквал, откакто дойде на власт през 2010 година. Подхранвана от последиците от войната в съседна Украйна и рекордното отслабване на форинта, инфлацията в Унгария е напът догодина да достигне рекордно ниво за последните 26 години. Анализатори очакват икономическият растеж да забуксува.

"Това, което наистина ми липсва, е че не мога да живея като човек с диплома", заяви 43-годишен учител по история и баща на две деца, чиято съпруга също е учителка. "Не можем да си позволим да отидем на театър, на опера или каквото и да било културно събитие и мисля, че това е срам за правителството на Унгария", добави той. Учителят каза, че почти нищо не остава от заплатите на двамата съпрузи, възлизащи общо на малко над 500 000 форинта (1270 долара) месечно, след като си платят наема и битовите сметки.

Правителството на Орбан обеща да повиши заплатите на учителите, след като Европейската комисия размрази европейските фондове за възстановяване, спрени заради спор за върховенството на закона, демократичния контрол и разделението на властите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: