Отидете към основна версия

1 667 13

Скандал в Берлин! Бивш офицер от резерва в Германия беше признат за виновен в шпионаж в полза на Русия

  • германия-
  • русия-
  • шпионаж

Подсъдимият е разбирал, че с това може да навреди на интересите на Федералната република и на САЩ, посочи съдията по делото

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бивш офицер от запаса на германските въоръжени сили днес беше признат за виновен в шпионаж в полза на Русия, съобщи ДПА, като се позова на съобщение на съда в Дюселдорф.

Шейсет и шест годишният мъж бе осъден на една година и девет месеца лишаване от свобода условно. Мъжът от Еркрат, град в Западна Германия близо до Дюселдорф, е снабдявал руските разузнавателни служби с информация за резервистката система на германската армия, ефектите от санкциите на ЕС срещу Русия и киберсектора. Ръководил се е от „много приятелско отношение към Русия и стремеж да стане популярен и важен за руските военнослужещи“, каза председателят на съдебния състав.

Подсъдимият е разбирал, че с това може да навреди на интересите на Федералната република и на САЩ, посочи съдията.

Адвокатът на германеца настояваше за оправдателна присъда. В негова защита той заяви, че предадената от него информация не била е била секретна, а е била обществено достъпна. Обвиняемият призна, че е пращал документи на руски военен аташе.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: