Отидете към основна версия

3 615 60

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

  • войната в украйна-
  • руски загуби-
  • руски жертви

Загубите на руската армия и Националната гвардия в Украйна могат да бъдат над 18 600 души

Снимка: БГНЕС

От първия ден на войната Руската служба на Би Би Си води поименен списък на загиналите руски военнослужещи в Украйна, заедно с изданието "Медиазона" (признато в Русия за "чуждестранен медиен агент") и екип от доброволци. Към 25 ноември Би Би Си може да потвърди информацията за 9311 загинали руски войници и офицери.

За изготвянето на списъка се разчита само на потвърдени съобщения за смъртни случаи, така че събраните данни не отразяват реалния брой на жертвите. Предполага се, че списъкът на Би Би Си може да съдържа поне 40-60% по-малко имена на загинали, от действително погребаните в Русия. До този извод се достига след проучване на ситуацията в гробищата в повече от 60 населени места в Русия.

Следователно, според най-скромната оценка, загубите на руската армия и Националната гвардия в Украйна могат да бъдат над 18 600 души.

Общите безвъзвратни загуби на Русия (т.е. броят на тези, които са извън строя поради наранявания, смърт или са в неизвестност) могат да бъдат най-малко 83 800 души. Тази цифра е получена въз основа на наблюдения на Центъра за военноморски анализ на САЩ, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, се падат около 3,5 ранени.

Тази цифра не включва онези, които са воювали на страната на Русия като част от "народните милиции" на сепаратистите в Донецк и Луганск.

Бойни и небойни загуби на мобилизирани

Общо се знае, че са загинали 326 мобилизирани руснаци. От тях са установени имената на 290 души, загинали в зоната на бойните действия на територията на Украйна. Други 35 са починали в Русия - най-често поради сърдечни проблеми, поради катастрофи или поради злоупотреба с алкохол.

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като много доклади за войници, загинали в Украйна от октомври насам, не посочват техния статус - така че понякога е невъзможно да се разбере дали човек е служил като войник по договор, отишъл е на фронта като доброволец, или е бил мобилизиран.

Само през последната седмица е достоверно известно за смъртта на още 67 мобилизирани руснаци.

Може да има няколко причини за значителни загуби сред мобилизираните. Според мнението на самите мобилизирани основните проблеми са лошата комуникация, координация и недостатъчната подготовка на тези войници.

Във война командите и докладите следват верига. И сега руските генерали трябваше значително да удължат тази линия на комуникация. Поради факта, че украинската армия разполага със западни прецизни оръжия с голям обсег, руските щабове и центрове за оперативно управление бяха преместени дълбоко в тила - на 70 и повече километра от фронтовата линия.

В резултат на това както данните от предната линия до щаба, както и заповедите от щаба до частите пристигат със закъснение. А в постоянно променяща се среда това може да доведе до вземане на ненавременни решения и в крайна сметка до допълнителни загуби.

Към това се добавя и проблемът с обучението на хора, дошли от цивилния живот. В социалните мрежи може да се намерят много видеоклипове, където призованите за военна служба се оплакват от лоши условия: липса на офицери, инструктори, ясен дневен режим; безсмислени строеви тренировки вместо нормална бойна подготовка.

Неравнопоставеност на регионите

Към края на деветия месец от войната Краснодарският край излезе на първо място по брой потвърдени загуби (407 загинали). В същото време смъртта на 37% от загиналите от този регион (152 души) не се съобщава в медиите и социалните мрежи - смъртта им е установена само чрез изучаване на погребения в местни гробища.

На второ място по брой на смъртните случаи е Бурятия (348 души), а на трето - Дагестан (345 души). За сравнение: известни са само 50 смъртни случая от Москва, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

Ако погледнете тези цифри повърхностно, може да останете с впечатлението, че Русия изпраща на фронта предимно етнически малцинства. Но след като проучиха подробно данните, събрани от Би Би Си, "Медиазона" и доброволци, социолозите стигнаха до обратното заключение.

Повечето от загиналите руски войници са етнически руснаци. А високият риск от смърт за етническите малцинства е по-скоро резултат от неравенството между регионите, отколкото от съзнателна политика на дискриминация. В много региони на Русия военната служба по договор е почти единственият начин да получите стабилен доход.

Загуби сред най-подготвените

Само по потвърдени данни повече от 2500 от загиналите са елитни военнослужещи: войници и офицери от специални части, морски пехотинци и военни пилоти. Подготвянето им отнема години на обучение и милиони долари.

Например през деветте месеца на войната Русия е загубила най-малко 101 военни пилоти. Това са кадрови специалисти и елитът на всяка армия по света. Обучението само на един пилот-снайперист може отнеме 15-17 години и да струва 12-14 милиона долара.

Специалните сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ) и специалните части на Руската гвардия също търпят значителни загуби по време на войната на територията на Украйна, тъй като те се използват системно за решаване на необичайни за тях задачи.

Например, разузнавачите участват в инспекцията и проверката на улиците в превзетите населени места, а специалните сили на руската гвардия участват в комбинирани бойни и отбранителни операции.

Загубата на офицери от специалните сили може да бъде много чувствителна и трудно заменима за руската армия, казват експерти, интервюирани от Би би Си. Обучението на лейтенант със съответната квалификация отнема най-малко четири години. А за да ръководи рота, лейтенантът трябва да натрупа опит и да извърви пътя си до капитан, което ще отнеме още около четири години. Общо - поне осем години обучение, твърдят специалистите.

Загуби сред командирите

От 9311 идентифицирани руски войници, загинали в Украйна, 1449 души, тоест над 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 47 полковници.

Повечето от висшите офицери, особено полковниците, са загинали през първите два месеца на войната. По това време руската армия изпитва най-големите проблеми с комуникациите и логистиката, а също така напредва в няколко посоки наведнъж. След като се установи връзката между щаба и непосредствено воюващите части, полковниците и генералите започнаха да умират по-рядко.

Но сред младшите офицери процентът на жертвите все още е много висок. Те умират няколко пъти по-често от своите подчинени. Много младши офицери са все още млади (званието лейтенант най-често се получава на 21-22 години) и неопитни, но вече са принудени да решават как да постигнат целите, поставени от командването.

Според експерти Русия е влязла във войната с излишък на военна техника във въоръжените сили и остър недостиг на обучен личен състав. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват войници в битка, като сержанти, лично да ги водят в атака или да поддържат защита с тях, вместо да ръководят военните операции чрез подчинени.

До края на деветия месец от войната най-голям брой загуби - 18% се пада на пехотата.

Десантните части продължават да търпят загуби. Но техният дял в общия брой смъртни случаи е намалял и сега е 14%. Това най-вероятно се дължи на промяната в характера на военните действия в сравнение с първите месеци на войната.

В позиционни и отбранителни битки, както и по време на отстъпление, значително натоварване падна върху пехотните части, а основните щурмови операции сега се извършват от отряди на частните военни компании (ЧВК) и консолидирани отряди от доброволци.

Броят на жертвите сред тези, които руските държавни медии наричат ​​доброволци, продължава да расте - те вече представляват 11% от всички идентифицирани смъртни случаи. В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и руската гвардия след началото на войната. Според редица правозащитници, поне в Чечения, някои са принуждавани да се записват в "доброволчески" отряди, като са близките им са били заплашвани със "сериозни проблеми".

Една от причините за големите жертви сред доброволците е недостатъчната подготовка. Преди да бъдат изпратени на фронта, набързо събраните отряди често преминават през само 3-10 дни подготовка.

Към 25 ноември са установени имената на най-малко 67 затворници, воюващи в руските паравоенни формирования. Според руска фондация броят на вербуваните за войната затворници надхвърля 20 000 души.

Какво се знае за загубите на "ДНР" и "ЛНР"?

Крайната цифра на загубите на руската страна се увеличава значително, ако в списъка включим онези, които са воювали срещу Украйна като част от "народните опълчения" на Донецк и Луганск.

На 25 ноември властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) признаха смъртта на 3846 военнослужещи. Загубите в самопровъзгласилата се Луганска народна републик (ЛНР) не се съобщават, но според открити източници броят на жертвите може да надхвърли 1000 души.

Освен това в групите на привържениците на ДНР и ЛНР в социалните мрежи Би Би Си откри над 4200 съобщения и публикации на хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, попаднали в редиците на "народното опълчение", с които не са се свързвали дълго време. Някои от издирваните през първите месеци на войната вече бяха установени като загинали.

Според САЩ, ако се броят загиналите и ранените, загубите на Русия в Украйна надхвърлят 100 хиляди души. Тази цифра е сравнима с оценката на Би Би Си за безвъзвратните загуби на Русия.

Генералният щаб на Украйна оценява загубите на Москва на 77 хиляди души. За последен път руското министерство на отбраната съобщи за загубите на 21 септември, като съобщи за смъртта на 5937 души.

Всеки ден в Русия се публикуват все повече нови имена на загинали и снимки от погребението. Най-често имената се съобщават ​​от ръководители на руски региони или представители на областни администрации, местни медии и образователни институции. учебни заведения, в които загиналите са учили преди това, както и роднини.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания