Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Ноември, 2022 17:30 3 605 60

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

  • войната в украйна-
  • руски загуби-
  • руски жертви

Загубите на руската армия и Националната гвардия в Украйна могат да бъдат над 18 600 души

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца - 1
Снимка: БГНЕС

От първия ден на войната Руската служба на Би Би Си води поименен списък на загиналите руски военнослужещи в Украйна, заедно с изданието "Медиазона" (признато в Русия за "чуждестранен медиен агент") и екип от доброволци. Към 25 ноември Би Би Си може да потвърди информацията за 9311 загинали руски войници и офицери.

За изготвянето на списъка се разчита само на потвърдени съобщения за смъртни случаи, така че събраните данни не отразяват реалния брой на жертвите. Предполага се, че списъкът на Би Би Си може да съдържа поне 40-60% по-малко имена на загинали, от действително погребаните в Русия. До този извод се достига след проучване на ситуацията в гробищата в повече от 60 населени места в Русия.

Още новини от Украйна

Следователно, според най-скромната оценка, загубите на руската армия и Националната гвардия в Украйна могат да бъдат над 18 600 души.

Общите безвъзвратни загуби на Русия (т.е. броят на тези, които са извън строя поради наранявания, смърт или са в неизвестност) могат да бъдат най-малко 83 800 души. Тази цифра е получена въз основа на наблюдения на Центъра за военноморски анализ на САЩ, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, се падат около 3,5 ранени.

Тази цифра не включва онези, които са воювали на страната на Русия като част от "народните милиции" на сепаратистите в Донецк и Луганск.

Бойни и небойни загуби на мобилизирани

Общо се знае, че са загинали 326 мобилизирани руснаци. От тях са установени имената на 290 души, загинали в зоната на бойните действия на територията на Украйна. Други 35 са починали в Русия - най-често поради сърдечни проблеми, поради катастрофи или поради злоупотреба с алкохол.

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като много доклади за войници, загинали в Украйна от октомври насам, не посочват техния статус - така че понякога е невъзможно да се разбере дали човек е служил като войник по договор, отишъл е на фронта като доброволец, или е бил мобилизиран.

Само през последната седмица е достоверно известно за смъртта на още 67 мобилизирани руснаци.

Може да има няколко причини за значителни загуби сред мобилизираните. Според мнението на самите мобилизирани основните проблеми са лошата комуникация, координация и недостатъчната подготовка на тези войници.

Във война командите и докладите следват верига. И сега руските генерали трябваше значително да удължат тази линия на комуникация. Поради факта, че украинската армия разполага със западни прецизни оръжия с голям обсег, руските щабове и центрове за оперативно управление бяха преместени дълбоко в тила - на 70 и повече километра от фронтовата линия.

В резултат на това както данните от предната линия до щаба, както и заповедите от щаба до частите пристигат със закъснение. А в постоянно променяща се среда това може да доведе до вземане на ненавременни решения и в крайна сметка до допълнителни загуби.

Към това се добавя и проблемът с обучението на хора, дошли от цивилния живот. В социалните мрежи може да се намерят много видеоклипове, където призованите за военна служба се оплакват от лоши условия: липса на офицери, инструктори, ясен дневен режим; безсмислени строеви тренировки вместо нормална бойна подготовка.

Неравнопоставеност на регионите

Към края на деветия месец от войната Краснодарският край излезе на първо място по брой потвърдени загуби (407 загинали). В същото време смъртта на 37% от загиналите от този регион (152 души) не се съобщава в медиите и социалните мрежи - смъртта им е установена само чрез изучаване на погребения в местни гробища.

На второ място по брой на смъртните случаи е Бурятия (348 души), а на трето - Дагестан (345 души). За сравнение: известни са само 50 смъртни случая от Москва, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

Ако погледнете тези цифри повърхностно, може да останете с впечатлението, че Русия изпраща на фронта предимно етнически малцинства. Но след като проучиха подробно данните, събрани от Би Би Си, "Медиазона" и доброволци, социолозите стигнаха до обратното заключение.

Повечето от загиналите руски войници са етнически руснаци. А високият риск от смърт за етническите малцинства е по-скоро резултат от неравенството между регионите, отколкото от съзнателна политика на дискриминация. В много региони на Русия военната служба по договор е почти единственият начин да получите стабилен доход.

Загуби сред най-подготвените

Само по потвърдени данни повече от 2500 от загиналите са елитни военнослужещи: войници и офицери от специални части, морски пехотинци и военни пилоти. Подготвянето им отнема години на обучение и милиони долари.

Например през деветте месеца на войната Русия е загубила най-малко 101 военни пилоти. Това са кадрови специалисти и елитът на всяка армия по света. Обучението само на един пилот-снайперист може отнеме 15-17 години и да струва 12-14 милиона долара.

Специалните сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ) и специалните части на Руската гвардия също търпят значителни загуби по време на войната на територията на Украйна, тъй като те се използват системно за решаване на необичайни за тях задачи.

Например, разузнавачите участват в инспекцията и проверката на улиците в превзетите населени места, а специалните сили на руската гвардия участват в комбинирани бойни и отбранителни операции.

Загубата на офицери от специалните сили може да бъде много чувствителна и трудно заменима за руската армия, казват експерти, интервюирани от Би би Си. Обучението на лейтенант със съответната квалификация отнема най-малко четири години. А за да ръководи рота, лейтенантът трябва да натрупа опит и да извърви пътя си до капитан, което ще отнеме още около четири години. Общо - поне осем години обучение, твърдят специалистите.

Загуби сред командирите

От 9311 идентифицирани руски войници, загинали в Украйна, 1449 души, тоест над 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 47 полковници.

Повечето от висшите офицери, особено полковниците, са загинали през първите два месеца на войната. По това време руската армия изпитва най-големите проблеми с комуникациите и логистиката, а също така напредва в няколко посоки наведнъж. След като се установи връзката между щаба и непосредствено воюващите части, полковниците и генералите започнаха да умират по-рядко.

Но сред младшите офицери процентът на жертвите все още е много висок. Те умират няколко пъти по-често от своите подчинени. Много младши офицери са все още млади (званието лейтенант най-често се получава на 21-22 години) и неопитни, но вече са принудени да решават как да постигнат целите, поставени от командването.

Според експерти Русия е влязла във войната с излишък на военна техника във въоръжените сили и остър недостиг на обучен личен състав. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват войници в битка, като сержанти, лично да ги водят в атака или да поддържат защита с тях, вместо да ръководят военните операции чрез подчинени.

До края на деветия месец от войната най-голям брой загуби - 18% се пада на пехотата.

Десантните части продължават да търпят загуби. Но техният дял в общия брой смъртни случаи е намалял и сега е 14%. Това най-вероятно се дължи на промяната в характера на военните действия в сравнение с първите месеци на войната.

В позиционни и отбранителни битки, както и по време на отстъпление, значително натоварване падна върху пехотните части, а основните щурмови операции сега се извършват от отряди на частните военни компании (ЧВК) и консолидирани отряди от доброволци.

Броят на жертвите сред тези, които руските държавни медии наричат ​​доброволци, продължава да расте - те вече представляват 11% от всички идентифицирани смъртни случаи. В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и руската гвардия след началото на войната. Според редица правозащитници, поне в Чечения, някои са принуждавани да се записват в "доброволчески" отряди, като са близките им са били заплашвани със "сериозни проблеми".

Една от причините за големите жертви сред доброволците е недостатъчната подготовка. Преди да бъдат изпратени на фронта, набързо събраните отряди често преминават през само 3-10 дни подготовка.

Към 25 ноември са установени имената на най-малко 67 затворници, воюващи в руските паравоенни формирования. Според руска фондация броят на вербуваните за войната затворници надхвърля 20 000 души.

Какво се знае за загубите на "ДНР" и "ЛНР"?

Крайната цифра на загубите на руската страна се увеличава значително, ако в списъка включим онези, които са воювали срещу Украйна като част от "народните опълчения" на Донецк и Луганск.

На 25 ноември властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) признаха смъртта на 3846 военнослужещи. Загубите в самопровъзгласилата се Луганска народна републик (ЛНР) не се съобщават, но според открити източници броят на жертвите може да надхвърли 1000 души.

Освен това в групите на привържениците на ДНР и ЛНР в социалните мрежи Би Би Си откри над 4200 съобщения и публикации на хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, попаднали в редиците на "народното опълчение", с които не са се свързвали дълго време. Някои от издирваните през първите месеци на войната вече бяха установени като загинали.

Според САЩ, ако се броят загиналите и ранените, загубите на Русия в Украйна надхвърлят 100 хиляди души. Тази цифра е сравнима с оценката на Би Би Си за безвъзвратните загуби на Русия.

Генералният щаб на Украйна оценява загубите на Москва на 77 хиляди души. За последен път руското министерство на отбраната съобщи за загубите на 21 септември, като съобщи за смъртта на 5937 души.

Всеки ден в Русия се публикуват все повече нови имена на загинали и снимки от погребението. Най-често имената се съобщават ​​от ръководители на руски региони или представители на областни администрации, местни медии и образователни институции. учебни заведения, в които загиналите са учили преди това, както и роднини.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 недейте да четете това

    48 40 Отговор
    пълна фалшификация

    Коментиран от #21

  • 2 стоян георгиев

    43 63 Отговор
    Руските загуби са над 300 Хил. Убити ранени и пленени.затова се налага нова мобилизация.

    Коментиран от #4, #46

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 според мен са 3 милиона

    42 25 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    но ти знаеш по добре

    Коментиран от #16, #20, #24

  • 5 Макс

    41 70 Отговор
    Колкото повече , толкоз по-добре . Слава на Украйна ! Слава на Зеленски !

    Коментиран от #10

  • 6 Голем смех

    42 55 Отговор
    Най-голямата загуба на Путлер е, че благодарение на него, Рашка загуби доверие на държава спазваща международния мир. Сега мускувията е едно диво, фашистко государство. Империя на злото...
  • 7 Евроядец

    39 25 Отговор
    Г- ЛУПОСТИ на търкалета.
  • 8 007

    20 16 Отговор
    Руска математика.
    200х-6х= 300х нови мобилизирани. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голямо

    31 29 Отговор
    дръвце хапнаха чебурашките!
  • 12 Дали е истина това?

    28 20 Отговор
    Не видях бесарабски фронт да пише някъде.
  • 13 Евроядец

    35 25 Отговор
    Не вярно писаното, руснаците почнаха войната със160 000 войника и досега
    са загубили 100 000 000(сто милиона), това са като сметките на зелю от 100
    ракети свалят 99 ама 80 поразяват цели.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само умрелите са над 100000

    35 30 Отговор
    Ранените са 300000+
    Много тъпо парче е тоя Путин.
  • 16 Аде ся 3 милиона

    17 15 Отговор

    До коментар #4 от "според мен са 3 милиона":

    Преувеличаваш,но що да не са 300,след като са хвърлени на отстрел от страна на украинците?
  • 17 Раданч Татлъту

    25 23 Отговор
    А какви са окраинските загуби?Няколко нашмъркани и с драскотини,не ли?🥳🤡👍
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 14 Отговор
    Според русия,руснакът е Безсмъртен......Него"Умните" електронни снаряди на Хаймерсите не го убиват.......Никой няма време да брои ....тези дет излитат през комина на крематориумите на колела!!!Знае се,че при такива оръжия и при атака дневно се дават.....и се смятат дните на"Операцията"!А,сега кажете колко имаше в масква....колко около киев....колко по харковското направление,аа бройте ги......Брои се като свърши .....Руснака е киборг,завинтва си кратуната и продължава.......Гледайте футбол,там ги разбирате нещата......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стоян георгиев

    24 21 Отговор

    До коментар #4 от "според мен са 3 милиона":

    Лесно може да следиш колко са по руската мобилизация тя попълва руските загуби.ако Русия увеличаваше армията след мобилизацията тя щеше да търси контраофанзива а не отбрана.огромните руски загуби ги вижда всеки следящ конфликта.ежедневни видеа с убити руски момчета и запалена руска техника постъпват в мрежата украинските загуби и кадрите от такива са в пъти по малко.

    Коментиран от #47

  • 21 Аде

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "недейте да четете това":

    А какво да четем? От 2 месеца Кокошинката не е обновявал загубите си.
  • 22 Хаха

    13 17 Отговор
    Тези пак са се нашмъркали и виждат тройно.Сега пишат 100 хиляди,след месец ще напишат 50 хиляди,после 80 хиляди,после ще е 30 хиляди и т.н.Свиквахме им вече.
  • 23 Агитпроп

    4 26 Отговор
    Никакви загуби нямат руснаците.На фона на 2 милиона армия могат да со позволят спокойно половин милион убити.

    Коментиран от #29, #37

  • 24 Хм Хм

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "според мен са 3 милиона":

    Тука можем да си стиснем ръцете. 3 милиона звучи добре, скоро ще бъдат.
  • 25 БЪЛГАРИН

    22 21 Отговор

    До коментар #14 от "@@@@#":

    Както казва народа:"Глупава тиква си".Както знаеш свършено е с фашистка Рус и марксизма.
    Слава УКРАЙНА!

    Коментиран от #33

  • 26 Пламен

    11 15 Отговор

    До коментар #14 от "@@@@#":

    Целта не е толкова да има победител в тази война а по скоро да бъде изтощена Русия и по възможност раздробена. При отслабена икономически централната власт в москва ще бъде принудена да ограничи разходите и това неминуемо ще доведе до засилване независимостта на някой от 22те републики и ориентирането им към Китай и ислямските дэржави.
  • 27 Жалко наистина. Повечето са младежи

    20 12 Отговор
    За 8 месеца руските загуби в жива сила са умопомрачаващи - между 50 000 и 70 000 убити и между 70 000 и 100 000 ранени. Също между 6000 и 8000 единици военна техника. Около 500 неповредени танка пленени от украинците.
    За сравнение загубите на британците в Авганистан за 19 години са 457 убити и 2150 ранени.
    САЩ за същия период са загубили 2456 убити и 20 752 ранени.
    Ясно е че за военното ръководство на руската армия човешкият живот не струва пукната пара.

    Коментиран от #49, #54

  • 28 селянин

    17 6 Отговор
    Малко са имзагубите, щом още висят там и тероризират цивилното население.
  • 29 А не помниш как тръгнаха?

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Агитпроп":

    Края на февруари- наред с тежката бронетехника имаше автомобили с монтирани на шасито крематориуми.И оня английски генерал кво казваше?Че било обида за войника,бутнат на война и крематориумите след него.Колко ли още ще бъдат избити?
  • 30 Павлов

    17 2 Отговор
    При конвенционална война в наши дни запада никога не би допуснал да има толкова убити войници, но явно в русия измеренията са други.
  • 31 груьо

    8 19 Отговор
    А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА УКРАЙНЦИТЕ,ТЕ СА БЕЗСМЪРТНИ. ТЕ НЯМАТ ЗАГУБИ САМО 100000 .НЕ СМЯТАМЕ НАЕМНИЦИТЕ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА. КОЙ ЛЪЖЕТЕ БЕ ФАКТИИ.

    Коментиран от #34

  • 32 Катюша Фоерверкинская

    20 8 Отговор
    Преди 24ти февруари тази година в очите на света Русия беше световна супер сила с втората армия по мощ след САЩ.
    Каква се оказа реалността, технологично изостанала армия с по няколко десетки нови образци техника, купуваща дронове от Иран и занзибар направени с чипове от чушкопек. От Иран, да се смееш ли или пак да се смееш. Войници с нисък морал, крадящи перални и нисък боен дух. Ширеща се корупция и посредственост в офицерския състав.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Колев

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "груьо":

    Никой не го отрича и двете страни дават жертви. В случая акцента е повече върху руската армия защото нали уж бяха втората армия след САЩ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Баро

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Загубите":

    Още не е късно да сложиш бидона по един лев килограма
  • 37 Баро

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Агитпроп":

    Колко хубаво щеше да бъде и ти да си в тоя половин милион
  • 38 Мишел

    9 14 Отговор
    Най точна представа за съотношението на реалните загуби на страните дават проведените мобилизации. Русия започна специалната операция с 90 000 войника и около 50 000 от донбаските милиции.
    Русия направи една мобилизация от 320 000 човека, от които 80 000 вече са на фронта от началото на ноември и подсилват руските части там. Очаква се още толкова мобилизирани да се включат на фронта до края на месеца, останалите през декември.
    В началото на март Украйна имаше армия и национални батальони от над 450 000. Проведе първо три мобилизации, после още две, за да направи армия от 1000 000 щика . Но украинската армия си остана около 450 000, като силно намаляха бройката в националните батальони , но чуждите наемници достигнаха над 30 000.
    Сега Украйна прави шеста мобилизация, а до тук ѝ се губят почти половин милион военни.

    Коментиран от #41

  • 39 гост

    6 16 Отговор
    За Русия 18 600 души загинали са нищо. Тук за периода на пандемията умряха 70 000 души повече от нормалното и никой не се трогва.
    Ако убитите станат над 10-20 милиона, то тогава русия може да се замисли за загубите. От гладомора са умрели около 10 милиона души, през ВСВ над 22 милиона, Сталин избива над 20 милиона... Някакви хиляди жертви за русия са нищо.

    Коментиран от #42

  • 40 Мимч

    8 12 Отговор
    А никаде непрочетох колко са загубите на укрите.Те може би се ,,размножават,,

    Коментиран от #44

  • 41 стоян георгиев

    14 7 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    Тва дето си писал е лъжа.русия почна с милионна армия въртяща на ротация всичко дето имаше и бе годно за фронта.на терен потдържа около 200 хил.само че поради големите загуби не успява да окомплектова ротиращите се части и се наложи да ги попълва.обаче се оказа че няма ресурс да оборудва новите нито потенциал да ги окомплектова с офицерски състав,поради големите загуби.

    Коментиран от #50

  • 42 Жоел

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Добре ги редиш цифрите само, че сега сме 2022г а не 1943та
  • 43 СЛАВА НА РУСИЯ

    5 15 Отговор

    До коментар #35 от "Каква русия":

    Каква ли ? ВЕЛИКА
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Перо

    7 11 Отговор
    Руската армия “отстъпва”,а оня с белото яко квичи!
  • 46 Завалията гладък

    3 11 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Как му се ще пропагандата за глупаци да е истина! 😃
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Zомби апокалипсис

    9 3 Отговор
    Около Бахмут руснаците те си прибират убитите . Полето е покрито с трупове .
    Сега гледах видео от дрон -днес е снимано.
    Имаше стотици убити.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Марш

    7 12 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Каква милионна армия, бе хахавел? Русия прави 150 000 армия, общо 200 000 с донбаските милиции и чеченските доброволци. Допреди 2-3 седмици никакви сериозни подкрепления не бяха пращани !!! Ако руснаците бяха пратили милионна армия, щяха да прегазят укpoпия за седмица !!!

    Коментиран от #58

  • 51 Хитър Питър

    1 4 Отговор
    Научна фантастика! Би би си поименно води статистика от Англия?
  • 52 руски колапс

    10 5 Отговор
    До момента русонацистите имат 345.600 души убити,безследно изчезнали или ранени.
    Русия е изгубила :
    5844 - бронирани машини
    2899 - танкове
    1895 - артилерии
    278 - самолети
    261 - хеликоптери
    16 - кораби

    Коментиран от #53, #55

  • 53 Пропагандата

    2 6 Отговор

    До коментар #52 от "руски колапс":

    е супер забавна, но за глупака много вредна!
  • 54 Много жалко

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Жалко наистина. Повечето са младежи":

    От къде ги взимате тия данни,бре?
    Пуснете нещо официално и ние ,простосмъртните ,да се уверим.
  • 55 Въпрос

    3 7 Отговор

    До коментар #52 от "руски колапс":

    Имаш ли на представа ,какво е 5844 - бронирани машини
    2899 - танкове,унищожени?
    Да те светна.......5844 машини по 6 метра са 35064 метра
    2899 танка по 7 метра е 20293метра.
    общо 55357метра или 55километра и 357 метра.
    Къде ги видя?

    Коментиран от #56

  • 56 Тацо Диев

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Въпрос":

    Има снимки на гробището за техника до Белгород .

    Първо ги виждаш ,броиш. После даже може и да отидеш да мериш.

    Само там са над 1500 броя.

    Коментиран от #57

  • 57 Аха

    1 7 Отговор

    До коментар #56 от "Тацо Диев":

    И те са само на единият! Абе хора! Айде по сериозно! Стига попивахте всяка глупост!
  • 58 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Марш":

    Тва както писах е лъжа за подобни на теб.има ли средно интелигентен човек дето ще повярва че Русия е имала огромна армия която е гледала отстрани избиването на малкото пратени в Украина части.другото дето си писал също е лъжа.няма чеченски доброволци.тва е професионална армия финансирана от руската държава.окомплектовани са много по добре от другите руски части,но за ваше съжаление се оказаха небоеспособни.
  • 59 ехааа щом

    0 4 Отговор
    би би си иОля са го казали съссъс сигурностеясно 100℅ пропаганда
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания