Отидете към основна версия

1 380 17

Стокхолм: Финландия и Швеция ще се съобразят с препоръките на Турция за сигурността

  • нато-
  • швеция-
  • турция

За присъединяването на дадена държава към НАТО е необходимо единодушното съгласие на всички 30 съюзнически държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведският премиер Улф Кристерсон заяви пред турски медии, че опасенията на Анкара за сигурността ще бъдат взети предвид като част от тристранния меморандум между Финландия, Швеция и Турция за членството на скандинавските държави в НАТО.

"Ако трябва да бъда честен, това не е троен меморандум, а по-скоро споразумение, което Финландия и Швеция са обещали на Турция по отношение на сигурността", заяви Кристерсон пред вестник Dagens Nyheter, като добави, че ще изпълни поетите ангажименти.

Той отбеляза, че Швеция е в контакт с Турция по въпросите на законодателството, като се позова на новия антитерористичен закон в Швеция, който се очаква да влезе в сила през пролетта на следващата година.

"Това е доказателството, че Швеция участва в борбата срещу тероризма заедно с НАТО", добави той.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май, изоставяйки десетилетията на военно необвързване - решение, подтикнато от войната на Русия срещу Украйна.

Турция обаче изрази възражения срещу кандидатурите им за членство, обвинявайки двете страни, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

През юни Стокхолм и Хелзинки сключиха споразумение с Анкара, което изисква от тях да не оказват подкрепа на терористичната групировка ПКК и нейните разклонения, както и на Терористичната организация ФЕТО - групировката, която стои зад неуспешния преврат в Тюркия през 2016 г. Анкара също така призова за екстрадирането на заподозрени в тероризъм.

Турски официални лица, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, предупредиха, че Турция няма да даде съгласие за членството на Швеция и Финландия, докато меморандумът не бъде изпълнен.

За присъединяването на дадена държава към НАТО е необходимо единодушното съгласие на всички 30 съюзнически държави.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: