Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 13:50 1 373 17

Стокхолм: Финландия и Швеция ще се съобразят с препоръките на Турция за сигурността

  • нато-
  • швеция-
  • турция

За присъединяването на дадена държава към НАТО е необходимо единодушното съгласие на всички 30 съюзнически държави

Стокхолм: Финландия и Швеция ще се съобразят с препоръките на Турция за сигурността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведският премиер Улф Кристерсон заяви пред турски медии, че опасенията на Анкара за сигурността ще бъдат взети предвид като част от тристранния меморандум между Финландия, Швеция и Турция за членството на скандинавските държави в НАТО.

"Ако трябва да бъда честен, това не е троен меморандум, а по-скоро споразумение, което Финландия и Швеция са обещали на Турция по отношение на сигурността", заяви Кристерсон пред вестник Dagens Nyheter, като добави, че ще изпълни поетите ангажименти.

Той отбеляза, че Швеция е в контакт с Турция по въпросите на законодателството, като се позова на новия антитерористичен закон в Швеция, който се очаква да влезе в сила през пролетта на следващата година.

"Това е доказателството, че Швеция участва в борбата срещу тероризма заедно с НАТО", добави той.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май, изоставяйки десетилетията на военно необвързване - решение, подтикнато от войната на Русия срещу Украйна.

Турция обаче изрази възражения срещу кандидатурите им за членство, обвинявайки двете страни, че толерират и дори подкрепят терористични групи.

През юни Стокхолм и Хелзинки сключиха споразумение с Анкара, което изисква от тях да не оказват подкрепа на терористичната групировка ПКК и нейните разклонения, както и на Терористичната организация ФЕТО - групировката, която стои зад неуспешния преврат в Тюркия през 2016 г. Анкара също така призова за екстрадирането на заподозрени в тероризъм.

Турски официални лица, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, предупредиха, че Турция няма да даде съгласие за членството на Швеция и Финландия, докато меморандумът не бъде изпълнен.

За присъединяването на дадена държава към НАТО е необходимо единодушното съгласие на всички 30 съюзнически държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ние сме

    17 1 Отговор
    винаги съгласни и наведени
  • 2 ЕРДО

    12 1 Отговор
    ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЩЕ ГЛЕДАТ НАТО АМАН ОТ ДЖЕНДЪРИ
  • 3 ШЕНГЕН

    9 1 Отговор
    КОГАТО БЪЛГАРИТЕ ВЛЯЗАТ В ШЕНГЕН ТОГАВА ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ В НАТО ЗНАЧИ НИКОГА
  • 4 Тръмп

    4 6 Отговор
    Финландия и Швеция дефакто са вече членки на НАТО! Остава нещата да се оформят деюре! Турция има право да иска да бъде отказвано политическо убежище на терористи с Доказано участие в терористичен акт!! Нещата ще намерят своето решение, колкото и това да не се харесва на една биологична маса!!!
  • 5 еврог-йски ценности

    7 8 Отговор
    Уж сме против насилието и диктаторите, но за да угодим на султана, ще си затворим очите за кражбите на сирийски петрол, трафика на оръжия за главорезите, лекуването на главорези, военните му престъпления в Сирия и Ирак срещу кюрди и сирийци. Нищо чудно за хора, които се вързаха на евтиния му блъф с мигрантите и му дадоха пари. Или хора, които не купуват газ от Путин щото е агресор, но купуват газ от Азербайджан или САЩ. Утре така ще клякате и пред Путин, безпринципни твари.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Тръмп

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "еврог-йски ценности":

    Хайде да видим кой е безпринципен. Путин през ден се чува с Ердоган, твърди, че той е единствения Лидер способен да бъде медиатор на преговорите между Украйна и Русия! Турция е наводнена от руснаци купуващи имоти, Турция е една от малкото страни поддържащи полети до изолирана Русия и помагаща на Руските фирми да заобикалят санкциите…..Та кой е безпринципен?

    Коментиран от #9

  • 7 електрически Москвич

    9 1 Отговор
    Хехе естествено, всички се съобразяват с президента Ердоган! Турция е новата супер сила.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 т-п трол соросоиден

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    Да си чул султана да прави някакви декларации по отношение на руската денацификация в Украйна? Да е казал, че няма да търгува с агресори? Няма такова нещо и следователно не е нарушил никакви принципи. Но еврог-йските декларации ги знаем всички, и явно важат избирателно.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Тръмп

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "т-п трол соросоиден":

    Когато си т@п, т@п си и на Черен Петък! Безпринципните сте вие русофилите! Не “Султана”. Вие вчера му целувахте ръка, днес му дърпате столчето изпод краката!
  • 11 Обаче

    0 1 Отговор
    ""опасенията на Анкара за сигурността ще бъдат взети предвид като част от тристранния меморандум ""
    Меморандум ли - има ли някакво значение? У нас - не.
  • 12 Българските турци

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "еврог-йски ценности":

    Членството в НАТО не задължават Турция да прилага санкции на Русия ! Ако беше в ЕС тогава да защото всичките санкции са икономически,финансови,търговски и политически ! НАТО е военен пакт ! Ето и няколко абсурдни положения от Сирия специално за опонент на твоите "убедителни" твърдения :
    Още с появяването на ИД Турция предлага да ги изчисти с Аскера от Сирия !...Но САЩ отказват и усърдно подкрепят и въоражават ПКК и им измислят трицифрени клонингови разклонения !...Овладяват всички петролни кладенци и пропагандират че много успешно се справят с ИД !...А най абсурното е че продават петрола на Сирия на режима на Асад, тоест на самата Сирия !?... С доходите от кладенците учредяват държава на ПКК и клонингите и ...Мобилизират младежите от местното население с цел да създадат организирана армия... А ИД отдавна не съществува като в първоначалната си форма а се е трансформирала в нелегални клетки които могат да се активират при необходимост...Последното сериозно безпокойство на САЩ не е толкова от решителността на Турция да проведе и сухопътна операция от колкото от вероятноста Ердоган да се споразумее с Асад и заедно да активират Споразумението за взаимопомощ от Адана и заедно да възтановят целостта на сирийската държава ,територия и собственоста над природните и ресурси !!!...
  • 13 Така е

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "т-п трол соросоиден":

    но султана се подкрепя от 800 000 редовен и въоръжен по въздух, суша, вода и под вода аскер на 80 млн.държава.
    Това е "дребната" разлика с някой земноводен, дето гледа от коня, че си има подкови и той иска такива.

    Коментиран от #15

  • 14 Тоя хахо не разбра

    3 0 Отговор
    че скандинавците няма да помиришат нато докато Турция е член.
  • 15 Пенев

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    325000 редовна армия.
  • 16 Пенев

    2 0 Отговор
    Сега е момента да се запънем за приемането на Швеция в НАТО докато ни спъват за шенген.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: