Отидете към основна версия

1 881 22

Шолц очаква населението на Германия да се увеличи значително заради имиграцията

  • германия-
  • олаф шолц-
  • население-
  • имиграция

Правителството се опитва да стимулира имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка, заяви канцлерът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Населението на Германия може значително да се увеличи през следващите десетилетия, тъй като правителството се опитва да стимулира имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка и с кризата в пенсионната система. Това заяви канцлерът Олаф Шолц по време на граждански форум в град Постдам, предаде БТА.

Правителството се стреми да привлече чуждестранни работници, с които да се стабилизира положението независимо от застаряването на населението, като целта е до 2070 г. населението на Германия да се увеличи със седем процента и да достигне 90 милиона, обясни Шолц.

Той допълни, че благодарение на сегашните темпове на прираст на населението, които отчасти се дължат на имиграцията, правителството може да си позволи да не увеличава вноските за пенсионно осигуряване до края на мандата си през 2025 година.

Миналата седмица германската статистическа служба съобщи, че ръстът на населението тази година вероятно ще се окаже около един милион души, достигайки 84 милиона, като това се дължи на имиграцията от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Как ще изглежда Германия през 2070 година

    От години демографските тенденции в Германия не представляват особена изненада. Раждаемостта в страната е ниска, а продължителността на живота се увел ...
    13.12.2022
    3 820
    40
Новини по държави: