Last news in Fakti

13 Декември, 2022 10:00 3 736 40

Как ще изглежда Германия през 2070 година

  • население-
  • германия-
  • германци-
  • мигранти-
  • берлин

Мигрантите играят ключова роля

Как ще изглежда Германия през 2070 година - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години демографските тенденции в Германия не представляват особена изненада. Раждаемостта в страната е ниска, а продължителността на живота се увеличава. Не е учдващо, че населението застарява. През 2021 година средната възраст на германците е била 45 години, което е с около 5 години повече, отколкото през 1990.

Мигрантите играят ключова роля

По отношение на застаряването през следващите няколко години няма да се промени нищо съществено. Това обаче далеч не означава, че населението на Германия ще намалява. Противно на очакванията броят му остава стабилен, дори расте. През миналата година жителите на Германия са били 83 милиона, а в момента те са малко повече от 84 милиона.

Това развитие се дължи предимно на имиграцията през последните години: най-вече на бежанската вълна от 2015-2016 година, както и на тази след началото на войната в Украйна. "Без тези миграционни потоци населението на Германия със сигурност щеше да е намаляло, защото броят на починалите беше по-висок от броя на новородените", казва Карстен Лумер, ръководител на отдел "Население" към Федералната статистическа служба.

Какво да очаква Германия идните десетилетия?

Сега Федералната статистическа служба представя прогнозите си за предстоящите години, които са по-несигурни от всякога. По време на пандемията от коронавирус прекомерната смъртност е била значително по-висока от предишни години. Войната в Украйна пък докара много бежанци в Германия и населението на страната се увеличи.

Колко от бежанците обаче ще останат в страната и колко ще се върнат в родината си? Колко висока ще бъде имиграцията от други държави в следващите години? Статистическата служба предвижда няколко възможни сценария, като всички те зависят от броя имигранти.

Ако всяка година в Германия пристигат средно по 290 000 души, до 2031 година населението на страната ще се увеличи до 85 милиона. А до 2070 година ще намалее до 83 милиона. Ако обаче годишна страната приема по 180 000 мигранти, до 2070 година населението ще достигне 75 милиона души. А при сценария с най-висока миграция - по 400 000 мигранти годишно, до 2070 година Германия ще наброява 90 милиона.

Но дори и високата имиграция няма да промени тенденцията на застаряване на населението. Според прогнозите до средата на 2030-те години броят на пенсионерите в Германия ще се увеличи с около 4 милиона.

Всеки пети германец ще е пенсионер

През следващите няколко години представителите на т.нар. поколение на бейбибумърите (родените между 1955-1970), които съставляват най-голямата група от германското общество, ще излязат в пенсия.

Така до 2030 година всеки пети германец ще бъде пенсионер. А в годините след това броят на възрастните хора в Германия рязко ще се увеличи. "Трябва да работим за справянето със застаряването и проблемите, пред които то ще изправи обществото."

Федералната статистическа служба обръща внимание и на развитието на населението в регионите. Според прогнозите в западногерманските провинции броят на хората над 67 години рязко ще се повиши до 2040 година - с 28-35% процента, а после ще се стабилизира. Източните германски провинции и днес имат значително по-възрастно население. Там броят на хората на над 67-годишна възраст ще се увеличи само с 10-17% до края на 2030, след което ще спадне до нивото от 2021.

Все по-малко работещи

В Берлин, Хамбург и Бремен броят на възрастните хора ще се увеличава постепенно до 2070 година - очаква се след близо 50 години той да се е повишил с 57-65% в сравнение с 2021.

И докато в западногерманските провинции най-голямото предизвикателство ще бъде да се справят с повишаващия се брой на възрастните хора, то в източногерманските провинции най-големият проблем ще е по-скоро намаляването на хората в работоспособна възраст.

Като цяло в Германия броят на хората в трудоспособна възраст - между 20 и 66 години - ще намалее през следващите години. Понастоящем 51,4 милиона души в Германия принадлежат към тази възрастова група. Според Федералната статистическа служба дори при висока имиграция до средата на 2030-те години работещите ще намалеят с 1,6 милиона души. При ниска имиграция броят им може да намалее дори с 4,8 милиона души.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХО

    20 1 Отговор
    През 2021 година средната възраст на германците е била 45 години?????Ама вие сериозно ли?

    Коментиран от #11

  • 3 Пеци

    32 3 Отговор
    Германия и не само тя ще почерпя, тъмнокожите ще преобладават. Рядко ще се види по улиците естествен блондин със сини очи.
  • 4 Пич

    41 0 Отговор
    Знаете :
    Двама германски полицаи , спират кола за проверка ! Единият германски полицай взема книжката на водача , прочита , опулва се , и казва на другия германски полицай :
    - Мемет , ела да видиш , какво странно име ! Дитер...!!!???

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Хм.....

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Това виц ли е , или пророчество ?!
  • 6 :):):)

    25 0 Отговор
    Мюмюн, чий какво странно име - Ханс...
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 0 Отговор
    Берлин, автопатрул спира кола за проверка !
    - Мустафа, виж тоа кво смешно име има , Ханс !
    / чух този виц от немци във Варна преди две три години /
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изпреварихте ме!

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    +-че
  • 10 Хем боли,хем сърби!

    26 0 Отговор
    Искат мигранти-емигранти,а се карат ,че България не пази достатъчно и не им угажда за сърбежа който е постоянен....
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХО":

    Не средна ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ на живота ‼️
    Според евростат : средната възраст в България през миналата година е 44,8 години, докато през 2010 година е била 42,2 години.
  • 12 БОЗА

    29 0 Отговор
    И понеже Германия се нуждае от хора променя генофонда на Европа и страдат всички...нещо "инженерите,лекарите,учителите" не им се бачка и чакат на социал...или първо ще ги развъдите,а после ще ги учите да бачкат...попиляхте Европа с тъпичките си ЕКСПЕРИМЕНТИ...бумеранга има странното свойство да се връща...тепърва ще се радвате на дивотиите си... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 13 Европеец

    26 0 Отговор
    "А при сценария с най-висока миграция - по 400 000 мигранти годишно"

    При този сценарий до 2070 година Германия официално ще е Германската Джамахирия и населението няма да е 90 милиона а най малко 180 милиона че ония се въдят като хлебарки а "гордите арийци" ще са някакво застаряващо малцинство.
  • 14 През май 2070

    28 1 Отговор
    Германският канцлер Мохамед ал Ахмед ще подпише договор с вече застаряващия президент на Русия Владимир Владимирович Путин договор за нов газопровод, 27-ият подред.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 0 Отговор
    ​Ориана Фалачи: Еврабия - най-отвратителният заговор, роден от нашето време.
  • 17 НеФакти

    29 0 Отговор
    Кажете Как ще изглежда Икономиката на Германия през 2070 година?
    Защото новите германци не са пристигнали в Германия да работят, а да се възползват от труда на германците!
  • 18 Германистан на три минарета

    22 0 Отговор
    Как ли, ще изглежда, а? Казабланка на стероиди и мюезини дънят от минаретата!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГЕРМАНИЯ ЩЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО ИНДИЯ , 100%

    11 0 Отговор
    ......................................... МЕРЦЕДЕСА ЩЕ ПЪРДИ НА БИРА ! НЕЩО КАТО ЕГИПЕТСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор
    От книгата на Фалачи
    "Спусъкът е дръпнат ....
    На 26 ноември 1973 г. Помпиду и Брандт се срещат като най-големи приятели. Това е най-интимната среща между Франция и Германия след Виши. Двете страни се сближават дори повече от времето, когато Наполеон се оженил за Мария Луиза. Обзети от панически страх, двамата ръководители решават, че е необходима конференция на високо равнище за полагане на основите на дружба и сътрудничество с Арабския свят. Помпиду и Брандт информират за това останалите европейски лидери, на първо място италианските. И лидерите веднага се съгласяват да участват в тази конференция. Диалогът между Европа и Арабския свят започва на конференцията на високо равнище в Копенхаген. През следващите години конференциите продължават с безсрамна бързина. През юни 1974г., на конференцията в Бон, лидерите приемат програмата за дружба с арабите, през юни същата година на конференцията в Париж те основават Парламентарна асоциация за евро-арабско сътрудничество. През септември на конференцията в Дамаск, през октомври на конференцията в Рабат...."
  • 22 ТОВА КОЕТО ХИТЛЕР НЕ ПОСТИГНА

    9 1 Отговор
    ДЪЩЕРЯ МУ ГО ПОСТИГНА И ДОВЪРШИ !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 безпартиен

    16 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!Значи пред 2070 г.всеки пети германец ще е пенсионер и се чудят какво ще правят!?При нас сега имаме 2.3 млн.пенсионери при 6 млн.население и не се чудим?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Серсемин

    16 0 Отговор
    Предричам спад на автомобилната индустрия и бум в строителството на ... джамии.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Юсуф

    10 0 Отговор
    Вай, Аллах!
  • 29 Шолц фаш

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Няма да се раждат германчета с бял цвят и християни!
  • 30 Аршлох

    13 0 Отговор
    През 2070 Германия ще бъде част от великия халифат Германофранкистан с главен закон шариата.Инш @лл@.
  • 31 един от многото

    8 0 Отговор
    Джамия до джамия и между тях , още една!
  • 32 А България какво би изглеждала?

    9 2 Отговор
    Слушам в нета предаване на историци.И казва един,че в Хасково имало джамия на възраст 800 години!?А сега де!Какво тогава е ставало и чий са го дирили тия сарацини чак в Хасково
  • 33 оня с коня

    3 2 Отговор
    Достатъчно е само едно вдигане на Пенсионния Праг в Германия което Неминуемо ще се случи като отговор на Повишаване усреднената Възраст на Смъртност и всички Сметки на Автора относно Процента на Пенсионери от общото Население Германци през далечната 2070 отиват в коша.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха,ха,ха

    1 0 Отговор
    Ще бъде населена с нов вид а ри йци , с р омски произход , черно мръ цка ви технически про фани.
  • 38 Ето как

    0 0 Отговор
    Полицай спира шофьор и с изненада се обръща към колегата: Мохамед виж какво странно име, Ханс.
  • 39 Някога

    0 0 Отговор
    Германия се бореше за чиста арийска раса.Сега каква стана тя,тъмнокожите преобладават.
  • 40 кочо

    0 0 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ СЛЕД 2070--ДВАМА ПОЛИЦАЙ СПИРАТ ШОФЬОР --ДАЙ СИ ДОКУМЕНДИТИ--АХМЕТ ТУКА ПИШЕ ВОЛФ ТОЗИ ГЕРМАНЕЦ ЛИ Е.