Отидете към основна версия

2 018 23

Зеленски: Саакашвили трябва да замине на лечение в чужбина

  • михаил саакашвили-
  • саакашвили-
  • болница-
  • лечение-
  • володимир зеленски-
  • грузия-
  • украйна

Трябва да проявите милост, каза украинският президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски призова грузинските власти да позволят на Михаил Саакашвили да замине на лечение в чужбина, предаде Ройтерс.

Саакашвили бе президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той проведе реформи и постави пред страната си целта да се присъедини към НАТО. Подобно на Украйна - друга бивша съветска република, поела по пътя към сближаването със Запада - Грузия също бе нападната от Русия и не контролира изцяло своята територия. След това Саакашвили бе осъден задочно на шест години затвор за злоупотреба с власт - обвинения, които според неговите привърженици са политически мотивирани. Бившият грузински президент последователно зае редица постове в Украйна, включително след встъпването в длъжност на президента Зеленски, преди да се върне миналата година в своята родина, където бе задържан. Оттогава 54-годишният Саакашвили обяви на няколко пъти гладна стачка и неговите адвокати искат клиентът им да получи възможност да замине на лечение в чужбина, тъй като здравето му се е влошило.

"Всички вероятно са видели в какво здравословно състояние е Михаил Саакашвили. Обръщам се към народа на Грузия, към грузинските власти. Трябва да проявите милост, особено с наближаването на Коледа. Това, което се случва с Михаил сега, е жестоко. То не приляга на Грузия. Това трябва да спре", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, предаде БТА.

Той призова Саакашвили да бъде прехвърлен в медицинско заведение в Украйна, Европа или Съединените щати. Бившият грузински президент, който е лекуван в клиника в столицата Тбилиси, обяви миналата седмица нова гладна стачка в знак на протест, след като му бе отказано да присъства чрез видеоконферентна връзка на съдебно заседание. Той отмени протестната си акция няколко часа по-късно по молба на евродепутати. Заседанието на съда, който трябва да се произнесе по молбата на Саакашвили да бъде освободен по здравословни причини, бе отложено за 22 декември.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.

Свързани новини