Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Декември, 2022 09:53 1 625 37

Зеленски отива в САЩ седмица, след като стана ясно, че САЩ ще изпратят системи "Пейтриът"

  • володимир зеленски-
  • пейтриът-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • джо байдън-
  • посещение

Вече има официално потвърждение, че Зеленски ще посети Вашингтон

Зеленски отива в САЩ седмица, след като стана ясно, че САЩ ще изпратят системи "Пейтриът" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западният печат пише днес за предстоящото посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, за което съобщиха политически фигури в американската столица. Впоследствие самият Зеленски потвърди, че пътува към Съединените щати.

В. "Гардиън" съобщи, че "вече имаме официално потвърждение, че Зеленски ще посети Вашингтон днес, като това е първата му визита в чужбина след избухването на войната. Президентът на САЩ Джо Байдън разпространи изявление, в което се казва, че Зеленски ще отиде в Белия дом, а след това ще говори на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, "демонстрирайки силната двупартийна подкрепа за Украйна", пише британският всекидневник, цитиран от БТА.

Още новини от Украйна

Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите, призова законодателите да "присъстват на едно много специално събитие, посветено на демокрацията в сряда вечер", отбелязва в. "Дейли телеграф". Подробностите се появиха в рамките на няколко часа, след като Конгресът предложи пакет от военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 45 милиарда долара. Тази сума е по-голяма от исканата от Байдън и все още трябва да бъде одобрена от Камарата на представителите и Сената.

Визитата на Зеленски идва и седмица след като стана ясно, че САЩ ще изпратят на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", за да помогнат за противодействието на руските въздушни атаки. Визитата на украинския президент би била признание, че САЩ са най-важният поддръжник на усилията на Киев да се противопостави на руската инвазия, коментира "Дейли телеграф". Вашингтон вече предостави помощ на обща стойност около 50 милиарда долара, включително приблизително 20 милиарда долара в сферата на сигурността. В същото време проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за изпращането на милиарди долари за Украйна намалява сред американската общественост. Плановете за визитата са били потвърдени пред Асошиейтед прес от два източника от Конгреса и от още един човек, запознат с въпроса.

В. "Билд" цитира "Пънчбоул нюз", че във връзка с планираната визита на Зеленски полицията на Капитолия на САЩ ще засили мерките за сигурност. Все пак германският всекидневник допуска, че посещението може да не се осъществи, тъй като в миналото е имало няколко опита за убийство на украинския държавен глава. Смъртта на президента би имала неизмерими последици за Украйна и би могла значително да отслаби отбраната на страната, посочва "Билд".

В. "Ню Йорк таймс" цитира четири свои анонимни източници, които потвърждават плановете за възможната визита на Зеленски във Вашингтон, по време на която той ще се срещне с Байдън в Белия дом и лично ще отправи обръщение към Конгреса. Според американското издание се очаква първо двамата президенти да направят съвместно изявление в Белия дом, вероятно включващо обещание от страна на администрацията на Байдън за нов пакет военна помощ, преди Зеленски да се отправи към Капитолийския хълм за реч в най-гледаното време.

Според запознати украинският президент планира да пристигне във Вашингтон днес, за да се срещне с американския си колега и да посети Капитолийския хълм, посочва в. "Вашингтон пост". Американското издание цитира писмено изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер: "Посещението ще подчертае твърдия ангажимент на Съединените щати да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително чрез предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ".

Изданието "Политико" цитира изказване на Зеленски от вчера: "Тази седмица е изключително важна за Украйна - за да преживее тази зима и следващата година. Днес нашите бойци ми връчиха нашето знаме и ме помолиха да го предам на тези, чиито решения са много важни за Украйна, за всички наши воини. Ние със сигурност ще го направим. Ние определено ще издържим. Определено ще получим необходимата подкрепа за Украйна!"

В. "Индипендънт“ пише, че посещението идва само ден след като украинският президент направи дръзко и опасно пътуване до град Бахмут, където се водят ожесточени сражения. На видеоклип, публикуван от неговата канцелария, Зеленски получава в Бахмут украинско знаме и намеква, че ще го предаде на лидерите на САЩ. "Момчетата ни предадоха красивото украинско знаме със своите подписи, за да го предадем", каза Зеленски във видеото. "Ние не сме в лесна ситуация. Врагът увеличава силите си, а нашите хора са по-смели и се нуждаят от по-мощни оръжия. Ще го предадем (знамето – бел. ред.) на президента на Съединените щати. Благодарни сме им за подкрепата, но тя не е достатъчна."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    36 3 Отговор
    Приказка за събуждане
    Едни скромни, алчни, властолюбиви хорица облечени в тоги, преди близо 21 века хвърлиха веднъж вече света в хаос. Но от хаоса се появи цивилизованият свят. Прокудени от народа си, но запазили богатствата си, те 18 века се крият в сенките на мрака и трупат своите капитали чрез кръстоносни походи, войни, колонизиране, пиратство, банково дело и др. След овладяването на световния капитал, си създават свой център на новооткрит континет.Създават нов паричен Бог. Но това е малко, те искат всичко. Започват да финансират световни и локални революции в името на свободата на принципа "Разделяй и владей". Винаги използват чужди ръце, те не се цапат. Най-големият им враг е държавността, понеже там има ред и закони, а така те не могат да виреят, нужен им е хаос, който те да контролират. Подвластните територии се командват по-лесно чрез корупция, престъпност и бедност. И така докато се появява един нов Гай Юлий, който им се опълчва и не си дава държавата. Събужда хората по света и им показва истинското лице на "миротворците". Разрушава така желаният от тях свят на поквара. И на тях не им остава нищо друго, освен да кажат:-След нас и потоп. Хвърлят пари, хора, оръжия в отчаян опит, но историята е неумолима и безпощадна.
    Време е да се върнем и да започнем своя нов Ренесанс. Светът е на хората, не техен.

    Коментиран от #17

  • 2 Запознат

    18 5 Отговор
    Субмарините на Руската армия от класове Борей и Сивуч проекти чакат заповеди!
  • 3 Шерлок Холмс

    21 6 Отговор
    Зеленски е от 20 дни на територията на САЩ и не се очаква да се връща в Полша след това .
  • 4 Раданч Татлъту

    20 4 Отговор
    Зеленски и Байдън ще изпробват системите "Пейтриът" в Харлем и Бруклин.🐵🐵🐵🥳🤡👍
  • 5 ЧИЧО БАЙ ДЪН И ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСКИ,

    7 29 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ЧЕ НИ СПАСЯВАТЕ ОТ ПУ.ИН И ЧЕРВЕНАТА ЧУМА ДА ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА👍
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ти да видиш

    27 6 Отговор
    На посещение при мумията и инструктаж от жреците! На колене зелено джудже!
  • 8 дали ще му остане време

    20 3 Отговор
    да нагледа имнението си у флорида?
  • 9 след 75 години мир..

    8 33 Отговор
    След 75години мир Путин Велики запали война в Европа! Слава на САЩ и Украйна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    12 10 Отговор
    САЩ се убедиха, че Тупин е слаб и сега ще подклаждат дългогодишна изтощаваща война. А и ЕС се оказа глупав да гласува санкции, който рушат европейската икономика. Всичко е чудесно за американците, също както при Втората световна.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нато

    2 16 Отговор
    Е видяхме поне че един натовски батальон и Русия я няма
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Добре написано ама

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Пропускаш най-същественото, че тия с тогите (илюминати или масони - както искате си ги наричайте) и през следващите 20 века си връщат цялата влст над хората. Сега вече са построили перфектния технологичен затвор и сме на един миг растояние до оконачателнто затварянето зад решеткие. А 99% от биомасата продължава да им вярва на манипулациите, защото хоора много, ама човеци (хора имащи и разум и собствен воля) почти не останаха.

    Коментиран от #21

  • 18 Русю

    2 18 Отговор
    Слаба срамна Русия Бедна Болна без Морал страна, пропаганда курупция и алкохолизъм. За съжаление това е нашата Русия

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бошлав работа

    18 2 Отговор
    Пейтриът, джавелини, стингъри, дронове, гаубици, хаймарски, всичкото супервисокотехнологично уникално многомилиардно западно оръжие става на скраб. Гейм-чейджър, нали козячета прости? Зеленото вече напъва вратие на Кремъл, а?
  • 21 Петьо Петров

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Добре написано ама":

    Прав си, но няма как да се разкаже всичко в един коментар. Който иска да види истината, ще я види.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Путина

    1 12 Отговор
    Путин признава Българският Русофил не!
    Сково и най тъпите русофили ще трябва да прогледнат и да разберът че не само жените им са не морални а и Светлата им Русия
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 уникално събитие тцтцтц

    11 0 Отговор
    това ли била новината?

    некъкъф си украинец щял да ходи в чужбина- в индианската география...

    ми то над 2- 3 млн. българи са на посещение или работа в чужбина от години, ма не го тръбат постоянно...
  • 26 РАЗГРОМА НА ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА

    1 13 Отговор
    Основна тема на разговор
  • 27 ПУТИН В ХАГА.....НА ПРОЦЕС

    2 12 Отговор
    Друга тема за обсъждане
  • 28 НОВ ФИНАНСОВ "ПАКЕТ" ЗА УКРАЙНА

    1 6 Отговор
    И пейтриътите в него....
  • 29 що така бе

    11 0 Отговор
    Явно положението е зле и ще проси още
  • 30 Aмериканска

    8 0 Отговор
    Американска РЕАНИМАЦИЯ за усрите.
  • 31 ТОЯ УМНИК

    9 0 Отговор
    МОЖЕ ДА СИ ОСТАНЕ ТАМ НЯМА ДА СЕ РАЗЛИЧАВА МНОГО ОТ МЕСТНИТЕ НА ЕДИН АКЪЛ СА
  • 32 Змия

    5 0 Отговор
    отива на поклонение и да проси
  • 33 без коментар

    5 1 Отговор
    дали е Зеленски или Червенски все ми е тая интересува ме цената в магазина и на бензиностанцията
  • 34 ами

    5 0 Отговор
    да момчето отива на инструктаж, а и белия дом да не забрави да си окачи украинското знаме
  • 35 САЩ

    6 0 Отговор
    САЩ са му обещали 40 млн. черни чували с ципове!
  • 36 Сирене

    3 0 Отговор
    Най - много да го пречукат и обвинят Путин..
  • 37 Позиция

    1 0 Отговор
    Е, вече и на глухите и слепите да е ясно-САЩ и НАТО водят война с РУСИЯ, като ползват укрохохолите за пушечно месо