Last news in Fakti

5 Декември, 2022 14:11 4 058 17

Лекари: Бившият президент Саакашвили е бил отровен в затвора

  • саломе зурабишили-
  • грузия-
  • михаил саакашвили

Грузинската президентка Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински причини

Лекари: Бившият президент Саакашвили е бил отровен в затвора  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил отровен с тежки метали в затвора и рискува да умре, ако не получи подходящо лечение. Това се казва в медицински доклад, разпространен днес от неговите адвокати, предаде Франс прес.

Петдесет и четири годишният Саакашвили, който е лидер на опозицията в Грузия, е бил прехвърлен в болница миналата година след продължила 50 дни гладна стачка. Така той протестира срещу изпращането му в затвора по обвинения в злоупотреба с власт, които по думите му са политически мотивирани.

В доклада, публикуван днес от адвокатите на Саакашвили, американският токсиколог Дейвид Смит казва, че на бившия грузински лидер са били направени изследвания, които са показали наличие на тежки метали в организма му. Споменават се живак и арсен, открити в организма на бившия президент след отравянето му.

Авторите на доклада, датиран от 28 ноември, казват, че лечението, което получава сега Саакашвили, му вреди, тъй като не се извършва под подходящ медицински контрол. "Без адекватно лечение има повишен риск от смърт", се казва в документа. Според Смит на Саакашвили накова лечение изглежда е било отказано, или то не е достъпно в Грузия.

Грузинските власти уверяват, че Саакашвили получава всички нужни здравни грижи. А грузинската президентка Саломе Зурабишили каза, че правосъдието трябва да реши дали Саакашвили да бъде освободен по медицински причини.

Друга лекарка - Мариан Джишкариани, която ръководи лекарския консилиум, преглеждал Саакашвили, заяви, че той е бил диагностициран с мозъчни лезии и интоксикация, увреждаща нервната система. Той страда от сериозни заболявания, които са несъвместими с условията, при които изтърпява наказанието си, добавя тя. Според Тенгиз Цуладзе, член на лекарския консилиум, назначен от грузинския омбудсман, Саакашвили е отслабнал с близо 40 килограма по време на задържането си.

Саакашвили беше задържан през октомври 2021 г., няколко дни след като се върна в родината си от изгнание, продължило няколко години. Той беше издирван от грузинското правосъдие за злоупотреба с власт.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТоваЕСъщия

    33 2 Отговор
    Това е същия, който след 2014 избяга в Украйна и му дадоха и там да "демократизира" нещата, после го изпъдиха и от там, свестно момче иначе...
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ТАКА постъпва мафията
  • 3 да де

    16 4 Отговор
    Господарите му да му подарят една вратовръзка и да го приключват. Явно вече нямат сметка от него и като труп ще им бъде по-полезен
  • 4 Хммм

    8 3 Отговор
    Не е до отравяне, а до дисбаланс на минералите в организма!
  • 5 !!!

    30 7 Отговор
    Саакашвили по заявка на американците нае снайперисти да стрелят по хората на площад Майдана в Украйна, за да свалят Янукович. Американците си сложиха чрез тази цветна, платена "революция" марионетката Зеленски, който виждаме до къде докара Украйна и народа и. И у нас преди две години се опитаха да направят кървава революция манипулирайки населението и изкавайки го на улични протести, разбира се не без помоща на притиснатата по аресите олигархия. За щастие имахме държавник от най-високо ниво в този момент и не се допуснаха крайности и подобни неща като на Майдана. В Турция амриканците направиха още по-големи поразии, за да свалят наудобния Ердоган с военнен преврат. Там танкове минаваха през тълпата и хората. В Египет военният преврат организиран от САЩ успя и сега имат и там васално правителство!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Ксаниба

    6 4 Отговор
    да е жив и здрав наркото!! С какво са го натровили, като навалника, с дозичка??!!
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "!!!":

    ФАКТ
    марионетки и психопати сложиха от САЩ А ЗЕЛЕНСКИ е психопат
  • 8 стоян

    2 15 Отговор

    До коментар #5 от "!!!":

    До 5 ком - А ти бе другар Видя ли - че ръсиш глупости и лъжи
  • 9 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    7 1 Отговор
    Натравяне и отравяне са различни състояния, различава ги КРАЯТ...
  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    5 16 Отговор
    Терора на алкохолизираните ватници няма граници! На крадеф и шайката му крадлива и продажна кога ли ще му сипат новичока!
  • 11 Ксаниба

    5 10 Отговор
    Жужака с боткса от бункера е наред да пийне чайчето без сахар!
  • 12 БгТопИдиот

    14 4 Отговор
    Укро гражданина (говедарската подлога) какво риве пак за медиен интерес ,мхм ??
  • 13 мдаааа

    5 6 Отговор
    Нищо ново ... Стара СъвеЦка технология ..
  • 14 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Хм . Вместо в затвора (от който е пуснат "под арест" ) , сега се готви да отпраши в чужбина "за лечение" . Длъжен е да опита .
  • 15 пфууууу

    14 1 Отговор
    Тоя е такъв голям циркаджия, че може да го конкурира само Киро парапета. Лъжи, измами и декларации, лъжи, измами и декларации - и нищо друго.
  • 16 Наблюдател

    9 1 Отговор
    Да позная ли с Новичок, страшната отрова на страшното КГБ, която никого не можа да отрови, но винаги я хващат, западните Иксперти. Да, става за соросоидно лоботомирани мозъци.
  • 17 Механик

    1 0 Отговор
    Не знам къде е централата на тоя трол 9един е с наколко ника) , но аз бих се оплакал на шефовете му.
    Толкова е елементарен, толкова няма идеи, толкова се повтаря... А за грамотността му и психическото състояние, оценка 2= (две на релси)
    Почвам да си мисля, че Сорос е свършил парите или просто не му се занимава вече.