Отидете към основна версия

5 664 48

Ще изпрати ли Гърция ракетни комплекси С-300 на Украйна?

  • гърция-
  • ракети-
  • с-300-
  • украйна-
  • никос панайотопулос

Изказване на гръцкия правителствен говорител предизвика различни тълкувания за възможността Атина да изпрати комплекси С-300 на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият правителствен говорител Янис Иконому днес коментира възможността Гърция да изпрати зенитно-ракетни комплекси руско производство С-300 на Украйна, но изказването му предизвика различни тълкувания в гръцките и международните медии.

Миналата седмица гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос допусна възможността страната му да предостави ракетите С-300, които придоби в края на миналия век, ако САЩ разположат на остров Крит системи „Пейтриът“.

Помолен да коментира тази възможност, Иконому днес заяви: „Правителството не обсъжда никаква замяна, която е възможно да отслаби отбранителните ни способности“. Цитиран от „Нафтемборики“ той уточни, че „в момента няма нищо на масата“ и допълни, че подобна замяна винаги трябва да включва „нещо по-функционално, по-ефективно, по-модерно“. „В никакъв случай правителството няма да пристъпи към каквото и да било действие, което да отслаби възпиращите и отбранителните способности на родината ни“, заяви Иконому.

В отделните публикации обаче думите му се тълкуват различно. Според някои той е отхвърлил възможността за предоставяне на С-300 на Украйна, но според други е отговорил по-скоро уклончиво.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: