Last news in Fakti

2 Януари, 2023 19:33 3 478 8

Новогодишно чудо! Младеж се събуди от продължителна кома

  • лесбос-
  • кома-
  • гърция

Когато всичко в болницата на остров Лесбос изглеждало загубено, Таксиархис неочаквано започнал да възвръща мозъчните си функции

Новогодишно чудо! Младеж се събуди от продължителна кома - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Младеж на 17 години се е събудил от кома на гръцкия остров Лесбос, малко преди лекарите да изключат животоподдържащите му системи, съобщи телевизия Скай, като се позовава на местния информационен сайт stonisi.gr.

Младият човек на име Таксиархис пострадал тежко при катастрофа в края на август, при която получил сериозни наранявания на главата и изпаднал в кома. В болницата в град Митилини той бил подложен на серия операции, но лекарите вече били „вдигнали ръце“ и майка му дала съгласие органите му да бъдат дарени за трансплантация. Тогава като по чудо мозъкът на младежа започнал да дава признаци на живот и той се събудил малко преди да бъдат изключени системите, които го поддържали жив.

Всичко започнало на 28 август, когато след празник, на който употребил голямо количество алкохол, Таксиархис тръгнал към дома си в село Моливос с мотоциклет. Някои местни жители успели да спрат останалите членове на компанията, които също били пили, но не успели да попречат на Таксиархис, който няколко минути по-късно катастрофирал.

Когато всичко в болницата изглеждало загубено, Таксиархис неочаквано започнал да възвръща мозъчните си функции. На именния си ден, 8 ноември, след месец и половина в интензивното отделение, бил настанен в обикновена болнична стая. Той вече е напълно буден и е прехвърлен в рехабилитационен център край Коринт. „Движи се с патерици, но това ще се оправи“, казва майка му. Очаква се скоро да се върне в Митилини, където го очаква още една възстановителна операция.

По-късно от Гръцката организация за трансплантации разпространиха съобщение, в което уточняват, че независимо от сериозните си травми пациентът не е давал в нито един момент признаци за мозъчна смърт и пред роднините му не е поставян въпросът за трансплантация на органите му. От организацията призовават за отговорност при разпространяването на подобни информации, доколкото те засягат без основание професионализма на екипа на болницата в Митилини и нанасят вреда на идеята за даряване на органи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    27 1 Отговор
    Такива случаи са много. Лекарите отписват пациентите, увещават близките, че няма никакъв шанс и е добре да дарят органите. Но животът има свои правила и е работа на Бог, не на лекарите. Наскоро излезе книгата "Умрях, за да живея", в която авторката описва как след тежка катастрофа лекарите са натискали майка и и съпругът и да се съгласят тя да стане донор. Днес е жива и напълно здрава. Покрай донорството има много, много етични въпроси, които никой не иска да коментира. Органите се вземат от все още живи хора в мозъчна смърт, които лекарите са отписали, но дали и Бог ги е отписал никой не знае. Търговията с органи процъфтява и това е страшно, защото никой не може да каже дали едно човешко същество не е лишено от живот, за да живее друго.
  • 2 Нашийник

    28 0 Отговор
    "...и майка му дала съгласие органите му да бъдат дарени за трансплантация."
    "...и пред роднините му не е поставян въпросът за трансплантация на органите му. "
    ------
    Последно? Или майката не е "роднина"? Откъде ви копАт такива некадърни журналя, да се чуди човек...
  • 3 Боруна Лом

    8 6 Отговор
    ЯВНО ЧАК СЕГА Е ИЗТРЕЗНЯЛ
  • 4 Примати

    2 22 Отговор
    И кво да види… Русия отстъпва

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 4774

    2 4 Отговор
    От пиратките се е събудила 💣🧨
  • 7 Гошо

    1 0 Отговор
    Аки като е в Мтилини, как ще се върне скоро в Митилини?!?
  • 8 Нана

    3 0 Отговор
    Слава тебе Боже Исус Христос
Новини по държави: