Отидете към основна версия

2 599 15

Беларус и Русия договориха корабоплаването по вътрешните водни пътища

  • владимир путин-
  • русия-
  • беларус

Документите бяха подписани от заместник-министъра на транспорта и съобщенията на Беларус Наталия Александрович и заместник-министъра на транспорта на Русия Александър Пошивай

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус и Русия подписаха междуправителствено споразумение за корабоплаването по вътрешните водни пътища. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус, цитирани от ТАСС.

"Подписването на споразумението е важна стъпка в рамките на съюзната държава и важна връзка в текущата работа по формирането на нови логистични схеми за доставка на беларуски стоки", се казва в изявление на министерството.

Документите бяха подписани от заместник-министъра на транспорта и съобщенията на Беларус Наталия Александрович и заместник-министъра на транспорта на Русия Александър Пошивай.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа указ, според който проектът на междуправителствено споразумение между двете страни за корабоплаването по вътрешните водни пътища беше одобрен като основа за преговори.

По-рано публикуваният документ по-специално гласи, че всяка от страните по споразумението осигурява условия за безпрепятствено плаване на кораби във вътрешните води, включително поддържане на безопасни дълбочини и осигуряване на навигационна крайбрежна и плаваща навигационна среда. Пояснява се, че при движение на кораби по вътрешни водни пътища не се допуска превоз на забранени стоки, риболовна, хидрографска, изследователска дейност, както и смущения във функционирането на комуникационните системи и средствата за комуникация.

При извършване на превоз на пътници и товари трябва да се спазва законодателството в областта на лицензирането и застраховането на държавата на страната, по чиито вътрешни водни пътища се намира корабът.

За осигуряване на ефективно изпълнение на споразумението и консултации по основните въпроси на отношенията в областта на вътрешния воден транспорт се създава смесена комисия, която се сформира по искане на всяка от страните.

Съставът на комисията се определя от страните от представители на компетентните и упълномощени органи, както и на стопански субекти в областта на водния транспорт, въз основа на въпросите, необходими за обсъждане.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: