Отидете към основна версия

1 551 16

Германия не доказа, че работещ за Русия разузнавач е получавал пари

  • германия-
  • bnd-
  • русия-
  • разузнаване-
  • пари

Карстен Л. беше разследван от BND

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Разследване на служител на Германската федерална разузнавателна служба (BND), който беше задържан по подозрение за предполагаемо сътрудничество с Русия, не откри доказателства, че той е получавал пари от своите "куратори". Следователите проучват други мотиви за действията му, пише Street Journal, позовавайки се на свои източници. „Разследването срещу Карстен Л. не откри доказателства, че той е получавал плащания от своите ръководители. Разследващите се опитват да разберат дали е бил изнудван или мотивиран от идеологически убеждения", пише вестникът.

Германската разузнавателна служба, където се предполага, че е работил заподозреният, си сътрудничи с Агенцията за национална сигурност на САЩ и Центъра за правителствени комуникации на Обединеното кралство. Германия не е член на разузнавателния съюз "Петте очи", който включва Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ, но Берлин получава класифицирана информация от тези страни, особено във връзка с конфликта в Украйна, твърдят източници на вестника.

Според неназован германски служител, Карстен Л. е работил по казус, свързан със ситуацията в Украйна, включително материали, получени от немски военни сателити. Неговият отдел също е имал достъп до класифицирани данни, за които се твърди, че са от Руската федерация и Украйна, получени от западните разузнавателни агенции чрез подслушване на електронни устройства и прихващане на телекомуникации и сателитни изображения.

По-рано германската генерална прокуратура потвърди задържането на служителя на BND Карстен Л. по подозрение в сътрудничество с Русия. Германската агенция Focus, позовавайки се на източници от ресорното столично ведомство, съобщи, че поради естеството на длъжността си служител на ведомството е имал достъп до резултатите от подслушване на германски и приятелски разузнавателни служби. Германските телевизии NDR и WDR твърдят, че Л. вероятно предава секретна информация за ситуацията в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: