Отидете към основна версия

3 552 50

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • дмитро кулеба-
  • володимир зеленски

Добрата новина е, че ЕК откри как да направи възможна тази финансова помощ за Украйна, без да осигури гласуване от Унгария, така че сега знаем, че има решение за критични случаи, заяви първият дипломат на Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна се превърна в пленник на унгарския премиер Виктор Орбан в битката му за освобождаване на замразените европейски фондове. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за "Политико".

На 12 декември ЕС се споразумя с Унгария за преодоляване на ветото на Будапеща върху помощния пакет в размер на 18 млрд. евро за Украйна.

В замяна на отмененото вето страните членки се съгласиха да намалят размера на евросредствата за Унгария, които бяха блокирани поради опасения за върховенството на закона, от 7,5 на 6,3 млрд. евро.

Унгария играе своя собствена игра, посочи Кулеба и допълни: "Тя взе Украйна като заложник в борбата си за пари, които смята, че Европейската комисия ѝ дължи". Има обаче и обратна страна на това, което се възприема като победа за Орбан срещу останалата част от ЕС, подчерта той.

Добрата новина е, че ЕК откри как да направи възможна тази финансова помощ за Украйна, без да осигури гласуване от Унгария, така че сега знаем, че има решение за критични случаи, заяви Кулеба.

По негови думи Украйна очаква да получи първия транш от многомилиардния пакет помощ следващия месец. Колкото по-бързо, толкова по-добре, изтъкна обаче министърът.

"Оценяваме цялата помощ, която получаваме, но времето винаги е проблем. Когато се води война, всичко е нужно за вчера", категоричен бе Кулеба.

На фона на навлизащата в 11-ия си месец война украинският външен министър обобщи дипломатическите постижения на Киев през изминалата година и постави целите за 2023 г.

Въпреки че украинците "приветстват" деветия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, договорен в началото на декември, той не е достатъчен, изтъкна той.

По негови думи настояването за десети пакет, насочен към възпрепятстване на веригата за доставки на оръжия на руските сили, ще бъде един от ключовите дипломатически приоритети на Киев през следващата година.

Новите мерки трябва да ударят руската военна индустрия, настоя Кулеба и подчерта, че Русия "произвежда повече ракети" въпреки западните санкции.

Очакваме следващия пакет от санкции да удари компаниите, участващи в доставката на части, необходими за производството на ракети, и да затвори вратичките в глобалната верига за доставки, заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: