Отидете към основна версия

4 339 38

Вучич е доволен: Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • кейфор

На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на автономната област с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия успя да предотврати пълномащабен конфликт в Косово и Метохия, който би довел до "катастрофа с НАТО". Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Тази вечер ще разкрия подробности за това как този път беше избегната катастрофа и защо властите в Прищина избраха да не отидат на север. Можехме да имаме катастрофа с НАТО, но този път успяхме да я избегнем", посочи той.

Междувременно агенция "Танюг" съобщи, че всички барикади, издигнати от сърбите в Северно Косово и Метохия, вече са премахнати.

Демонтирани са барикадите край Звечан, Ибърска Слатина и Лепосавич в северната част на Косовска Митровица и в Зубин Поток. Въпреки това полицията на непризнатата република Косово не е възобновила движението през ГКПП "Ярине" и ГКПП "Бърняк".

Ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато регионалните специални части, придружени от патрули на мисията на ЕС в Косово, започнаха да превземат избирателни комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население се организира и изтласка косовските граждани обратно през река Ибър.

На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на автономната област с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция арестува бившия сръбски полицай Деян Пантич. В отговор сръбското население блокира с барикади магистрали в няколко населени места.

На 26 декември властите на Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор сръбският министър на отбраната Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и полиция също са поставени в пълна бойна готовност по заповед на Вучич.

Впоследствие ситуацията се стабилизира на 28 декември.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: