Last news in Fakti

28 Декември, 2022 17:00 2 665 26

Сърбия и Косово - помирението изглежда невъзможно

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич-
  • кейфор

Съвсем доскоро, след като беше решена кризата с регистрационните табели на автомобилите, съществуваше надежда за нови преговори с добри шансове за успех

Сърбия и Косово - помирението изглежда невъзможно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сръбският президент Вучич се заканва да изпрати войски в Косово, косовският премиер Курти пък го обвинява, че вкарва в Северно Косово престъпни банди, търсейки дестабилизация. Има ли надежда за помирение?

Напрежението между Сърбия и Косово нарасна до небивал апогей, но вероятността сръбски войски да навлязат в Косово си остава минимална, защото там са стационирани 3500 войници на НАТО, които охраняват територията в рамките на мироопазващата мисия на КФОР.

Неслучайно сръбският президент Александър Вучич продължава да говори не за нападение, а за "дефанзивни мерки": "Даваме всичко от себе си, за да запазим мира и стабилността. Но след като албанците се въоръжиха и сега тръгват срещу нашия народ, ние ще направим всичко необходимо, за да опазим сърбите в северната част на Косово", каза той в понеделник.

Сръбският държавен глава непоследък използва всеки удобен случай, за да се представи като защитник на косовските сърби. Той включително участва в телевизионни предавания заедно с представители на косовските сърби, за които твърди, че имат неприятности с централното правителство в Прищина, доминирано от албанците. Такъв беше случаят с появата му заедно с патриарха на Сръбската православна църква Порфирий и с митрополита на косовския град Печ. Патриархът искал да посети енорията, обаче косовските граничари не го пуснали.

Блокади, барикади и арести

Но през изминалите дни се случиха още няколко, доста по-взривоопасни инцидента. Много хора се вдигнаха на протести в северната част на Косово, където живеят предимно сърби. В началото на тази седмица с помощта на камиони те изградиха и две барикади в разделения град Митровица и блокираха мост в покрайнините на града. Подобни барикади се издигат вече от двайсетина дни по няколко възлови шосета в Северно Косово.

Косовската полиция затвори двата ГКПП между Сърбия и Северно Косово. А вчера двайсетина сърби блокираха с камиони и трактори важния контролно-пропускателен пункт Мердаре близо до Прищина, през който както сърби, така и много албанци излизат за празниците от страната.

Откакто бяха издигнати барикадите, вече са регистрирани поне две престрелки. При едната от тях наблизо се оказа въоръжен патрул на КФОР, а при другата маскирани стрелци влязоха в сблъсък с албанската полиция. В Северно Косово вече няма сръбски полицаи, понеже всички напуснаха службата си в знак на протест. В една от престрелките албански полицай беше ранен в рамото, а един бивш сръбски полицай и предполагаем предводител на групата беше арестуван. Арестувани бяха и още двама сърби, за единия от които се подозира, че може да е участвал във военни престъпления по време на косовската война.

Арестите предизвикаха гневни реакции в Белград, а сръбският президент Вучич дори излезе с правителствена декларация, в която протестира, че албанците безсрамно нарушавали правото. Косовският премиер, албанецът Албин Курти, отхвърли обвинението, че арестите са произвол, насочен срещу целия сръбски етнос. И на свой ред обвини Вучич, че изпраща в Северно Косово "престъпни банди", като по този начин насъсква населението и търси дестабилизация.

Има ли шанс за помирение?

Защо ситуацията се изостри за толкова кратко време? Всичко започна от спора за регистрационните табели на автомобилите. Косовските власти искаха да принудят сърбите в северната част на страната да сменят сръбските си номера с косовски. Целта беше да се контролират автомобилите на цялата държавна територия на Косово и да се събира пътен данък от всички. Този спор стигна до Брюксел и там беше решен в полза на сърбите, но после между двете страни се изтърколи нова ябълка на раздора.

Сега сърбите настояват да заработи сръбското местно самоуправление в Косово, за което още преди 10 години беше постигнато споразумение - пак в Брюксел. Но правителството в Прищина отхвърля това искане с твърдението, че са налице конституционни препятствия. Всъщност става дума най-вече за опасенията, че сърбите могат да получат прекалено големи влияние, да блокират политически решения на Косово и по този начин да си създадат вътре в Косово нещо подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Освен сръбската общност в Северно Косово, в южната част на страната, която е неселена предимно с албанци, са възникнали още шест сръбски анклава, които не се бунтуват.

Съвсем доскоро, след като беше решена кризата с регистрационните табели на автомобилите, съществуваше надежда за нови преговори с добри шансове за успех. Нека да припомним, че Косово се стреми към статут на кандидат член на ЕС, а Сърбия, която вече от 10 години е кандидат, също иска да си запази опцията за присъединяване - въпреки близостта си с Русия.

ЕС предложи на двете правителства компромисно предложение, изготвено по германско-френска инициатива. Според него Сърбия няма да бъде задължена да признае Косово като независима държава, но ще трябва да се съгласи, че на държавната си територия косоварите имат право да упражняват своя автономна власт. Всички тези малки стъпки към помирение и компромис сега сякаш ще бъдат заличени след инцидентите от последните седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирише

    37 4 Отговор
    на нова война !
  • 2 Уве Зелер

    40 8 Отговор
    Косово ще бъде изтрито от картата на Европа! При всички положения!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    17 12 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато не е замръзнала земята.

    Коментиран от #13

  • 5 Българин🇧🇬

    42 16 Отговор
    Българите сме с братята си християни от Сърбия. Не сме 1999г и Русия е зад славяните християни от Балканите.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 отшелника

    42 7 Отговор
    СЪРБИЯ ГИ ИЗНУДВА САЩ И ЕС ДЕТО НЕ СА ПРОТИВ РУСИЯ , КОСОВАРИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ,АЛБАНСКИ ЦИГАНИ !
  • 7 пппо

    39 6 Отговор
    За съжаление еврейте дато командват сащ са решили да направят Трета световна война !!

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Шалом

    12 21 Отговор

    До коментар #5 от "Българин🇧🇬":

    Русия-братя християни, чието управление в руската,, Дума,, се състои от 75 % иповядващи-юдаизма...

    Коментиран от #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин 🇧🇬

    24 6 Отговор

    До коментар #9 от "ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎":

    Прав си . Народът ходи за гъби вместо на избори . А в Народното събрание слугините на турци и янки лудуват необезпокоявани .

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Емил

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Що бе, Пут,ин ти каза, че сърбите ще дойдат да "обядват в София"! Вече е пробвано и резултатът е известен!
  • 14 Мнение

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "пппо":

    Де да бяха евреи...евреите си зачитат Бог,а тези,които искат ТСВ са си чисти сатанисти.Ако победят ще вземат имуществото на всички,а оцелелите ще натикат в кутийки без право на размножаване.За контрол ще използват изкуствен интелект.Такива неща като фашизъм,нацизъм и подобните авторитарни системи ще ви се сторят детска игра.От робите ще се взимат органи за командващите.Децата ще са насилвани.
  • 15 Гаглей

    4 11 Отговор
    А защо на графитите е нарисувано болното диктаторче, че даже е на бутилка водка?
  • 16 БГ шофьорите да внимават

    10 6 Отговор
    Всеки, който е преминавал през Сърбия с МПС знае какви банди и схеми вилнеят там! Да се преминава само транзит и бързо! В никакъв случай да не се нощува там!
  • 17 Путинофил

    3 10 Отговор
    Планът на Путин е известен!
    Ще се стовари върху главите на русофилите!
  • 18 "помирението изглежда невъзможно"

    12 2 Отговор
    ... благодарение на умелата, безпардонна и среща смърт намеса на САЩ и машите им от НАТО.
  • 19 безпартиен

    11 1 Отговор
    Оръжията се произвеждат за да се използват!За да се купят нови оръжия,трябва да се вземат заеми от ЧАСТНИ банки!Следва ново използване и ново закупуване на оръжия!Отново заеми от същите или други отново ЧАСТНИ банки!А сега въпросът е КОЙ ПЕЧЕЛИ от един или друг въоръжен конфликт!?
  • 20 Архивар

    2 8 Отговор
    Путин и престъпната му банда искат да отворят втори фронт на цивилизования свят. За Сърбия е отредена ролята на жертва. Крайно време е сърбите да се осъзнаят и да не се подчиняват на кръволока от Кремъл. На времето великият герой на Сърбия хърватинът Тито се противопостави на сатрапът Сталин. Сега в Сърбия не може ли да се намерят разумни хора, които да скъсат с джуджето жалко подобие на Джугашвили? Време е да теглят на този враг човешки една сръбска благословия.

    Коментиран от #22

  • 21 Търновец

    8 0 Отговор
    Преди време Косово призна за повече от 20 села в които се говори Български.
  • 22 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Архивар":

    Написал си един пасквил. На времето великият герой на Сърбия хърватинът Тито . Хърватин герой на Сърбия. Може би е бил на Югославия но благодарение на запада я няма. И точно тази област създаде президент с благословията на този запад че може да се самоопределят територии като държави. След като за едни може значи и за други може. От 2014 това се случва и в Украйна. Но великите западни господари там не са дали благословията си.
  • 23 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шалом":

    Олег Дерипаска, Роман Абрамович-Челски, Ходорковски, Миша Шерней, Владимир Путин и още около 100; а хората в Чукотка и Ямал ходят по злато, нефт и газ а живеят както преди 200 години, в юрти от еленови кожи и карат теглени от кучета шейни
  • 24 Вирус

    5 0 Отговор
    Зеле че те америчките искат конфликт бе какво се правите че не знаете
  • 25 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Косово не е србско и Западните Покрайнини също и Поморавието тоже...
  • 26 Кое?

    0 0 Отговор
    Докато има Русия, неможе да има мир. После друг ще заеме ролята на Русия. Мир няма да има.