Отидете към основна версия

9 106 82

Кон за кокошка! Турски медии разкриват детайли от размяната на Медведчук за командири от "Азов"

  • азов-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • виктор медведчук

Украинските власти задържаха Виктор Медведчук на 12 април при опит да избяга преоблечен с дрехи на украинската армия

Турският вестник Hurriyet публикува подробности за размяната на т.нар. кум на Владимир Путин, Виктор Медведчук за петима командири на батальона "Азов", която се състоя през септември миналата година.

В публикацията, цитирана от руската редакция на BBC, се твърди, че обменът е иницииран от руската страна и че преговорите за организирането му са проведени в Турция с участието на турското разузнаване. Размяната е станала в Анкара.

В уречения ден на летището в Анкара кацат два самолета: един от Русия с затворниците от "Азовстал" и един от Украйна с Медведчук. Представители на двете страни са се качили на отсрещния самолет, за да установят самоличността на участниците в обмена и да проверят здравословното им състояние.

След извършването на тази процедура обменът е преминал безпроблемно, съобщава Hurriyet.

Известно е, че командирите на "Азов" ще останат в Турция по покана на турските власти до края на войната. Самият президент Реджеп Тайип Ердоган даде гаранции за тяхната сигурност. Според вестника това е било едно от условията на размяната от руска страна.

Какво се случва в момента с Виктор Медведчук все още не е известно, руските медии мълчат. Самата размяна предизвика голям брой негативни коментари в руското обществено пространство, тъй като не беше равностойна между страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, включително и други от защитниците на "Азовстал", както и няколко чуждестранни наемници, които се биеха на страна на Украйна.

В рамките на размяната Русия си върна 55 военнослужещи и Виктор Медведчук, като преди това официално беше отречено да се водят каквито и да е било преговори.

Украинските власти задържаха Виктор Медведчук на 12 април при опит да избяга преоблечен с дрехи на украинската армия. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше освен това забранена и разпусната, като прокарваща руските интереси в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: