Отидете към основна версия

5 083 110

Говори Москва! Руските военни отново рапортуваха за унищожени ракетни установки HIMARS

  • игор конашенков-
  • хаймарс-
  • ракети-
  • украйна-
  • русия

Обичайно докладът на МО се отнася за последните 24 часа, макар и в днешния това да не се посочва изрично в публикацията в ТАСС

Снимка: БНГЕС/ЕРА

По време на специална военна операция руските военни са унищожили четири американски ракетни установки HIMARS, 800 снаряда за тях и 120 украински военнослужещи. Това се е случило в Донецката народна република, според доклада на говорителя на руското Министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков. Обичайно докладът на МО се отнася за последните 24 часа, макар и в днешния това да не се посочва изрично в публикацията в ТАСС.

"В резултат на ракетни и въздушни удари по струпване на военна техника в района на жп гара Дружковка в Донецката народна република бяха унищожени две ракетни установки HIMARS американско производство, четири ракетни установки RM-70 Vampire, чешко производство, над 800 ракети за ракетни установки, шест автомобила и до 120 украински военнослужещи".

Според украински медии е ударена ледената пързалка "Алтаир", използвана от хокейния отбор "Донбас" и за обучение на ученици, като във "Фейсбук" ръководителят на клуба потвърди.

Припомняме, че през лятото, в първите седмици след като украинските сили получиха установките HIMARS от руското военно министерство ежедневно докладваха унищожени и неутрализирана такава техника. Още на втората седмица броят на унищожените надмина значително броя от 38, който е бил получен като военна помощ от САЩ. В последните месеци руските военни не се хвалиха с това, но доклада от днес идва след вчерашното признание за удара на украинската армия по база, пълна с мобилизирани, в Макеевска, Донецка област, от нощта на 31 декември.

Той добави, че в хода на контрабатарейните действия край Краматорск са били открити и унищожени още две пускови установки HIMARS MLRS, от които е бил извършен обстрел на жилищни райони на ДНР.

Освен това Конашенков съобщава и че три артилерийски системи М-777 американско производство са били унищожени на огневи позиции край град Артемивск в Донецката народна република и село Червоная Диброва в ЛНР. Две украински ракетни установки за залпов огън "Град" край Волчанск, Харковска област, и Серебрянка, ДНР.

Допълнително са унищожени и две гаубици Д-30 край Каменское и Хулиполе, Запорожка област. Четири склада с артилерийски боеприпаси и военно оборудване, принадлежащи на украинските въоръжени сили, бяха унищожени в близост до селищата Хуляйполе и Червоное, Запорожка област, а склад с оръжия и военно оборудване, принадлежащи на украинските въоръжени сили, беше унищожен в близост до Тяхинка, Херсонска област.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания