Отидете към основна версия

2 011 27

Ердоган похвали турски ракети и пак заплаши Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Атина да спре милитаризирането на островите в Егейско море, в противен случай Анкара ще предприеме необходимите стъпки на терен

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Придържайки се към агресивната си реторика, турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда предупреди Гърция да се "държи добре", като същевременно похвали турския ракетен проект "Тайфун", пише гръцкият вестник "Катимерини".

"Тайфун", е балистична ракета с малък обсег, разработена изцяло от Турция. Ракетата беше тестово изстреляна над Черно море през октомври, поразявайки цел на разстояние от приблизително 560 километра, което е повече от два пъти по-голямо от възможностите на съществуващите ракети в арсенала на страната.

Обръщайки се към парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в сряда, Ердоган повтори коментарите, които направи през декември, като каза: "Сега, когато направихме свои собствени ракети, гърците са в паника".

По-късно Ердоган смекчи реториката, като каза на депутатите: "Ние не желаем да се разпряваме с Атина. Ние не пипаме тези, които не ни пипат." Той обаче призова гърците да се "държат добре", ако искат да "не ги застигнат проблеми".

Турция засили своята реторика срещу Гърция през последните месеци на фона на ситуация, която Анкара вижда като нарастващо военно натрупване на гръцките острови в Егейско море, близо до бреговата линия на Турция. В многократна, слабо завоалирана заплаха Ердоган каза: "Можем да дойдем внезапно една вечер, когато му дойде времето".

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Гърция да спре милитаризирането на островите в Егейско море, в противен случай Анкара "ще предприеме необходимите стъпки на терен".

Въпреки че са съюзници в НАТО, съседните държави са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове, включително морски граници, припокриващи се претенции към техните континентални шелфове и дългогодишния спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция за да не възникне още една ситуация, подобна на украинската.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: