Last news in Fakti

3 Януари, 2023 17:33 2 981 30

Анкара обвини Вашингтон: САЩ са против стъпките на Турция за нормализация на отношенията със Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • мевклют чавушоглу

Мевлют Чавушоглу изтъкна още, че както Турция, така и други държави трябва да се ангажират със сирийския режим за безопасното завръщане на сирийците

Анкара обвини Вашингтон: САЩ са против стъпките на Турция за нормализация на отношенията със Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Съединените щати се противопоставят на стъпките за нормализиране на отношенията между Турция и Сирия, макар че не са го заявили пред турските си събеседници, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"От страна на САЩ не са дошли питания за това защо се срещаме с тях (сирийците) или какво се случва. Както разбираме обаче, те са против такава нормализация", каза Чавушоглу, добавяйки, че това става ясно и от изказване на говорител на американското външно министерство. По думите му обаче "САЩ трябва да видят, че следваната от тях с години политика не е дала резултат".

"В крайна сметка тази гражданска война трябва да бъде прекратена. Ние казваме, че начинът за постигането на това няма да бъде за сметка на опозицията", подчерта той.

По думите на турския външен министър целите в Сирия се отнасят до установяването на трайна стабилност, мир, прекратяване на тероризма, запазване на териториалната цялост и сигурността на границата.

Засега няма определена точна дата за планираната среща през втората половина на януари между Турция и Сирия на равнище външни министри, каза още турският първи дипломат. Очаква се въпросната среща да се състои в Москва, посочи той, добавяйки, че руснаците са предложили дата за разговорите, която обаче не е била удобна за графика на турската страна.

Чавушоглу предупреди същевременно, че срещите в тристранен формат между Анкара, Москва и Дамаск като тази, която се състоя миналия месец, са част от процес и няма да приключат с еднократни разговори.

"Не бива да се очаква на едно тристранно заседание да бъдат взети всички решения относно Сирия. Всичко това са реални стъпки както към установяване на доверие, така и към конкретизиране на сътрудничеството по чувствителни въпроси през следващия период", поясни той.

Министърът изтъкна още, че както Турция, така и други държави трябва да се ангажират със сирийския режима за безопасното завръщане на сирийците. По думите му това мнение се споделя и от други държави.

"Важни са сигурността, връщането на изоставеното имущество, това какви възможности ще им бъдат предоставени, когато се завърнат. Важно е образованието, образованието на децата, важно е здравеопазването, важно е осъществяването на проекти за създаване на работни места... Ето защо е важно ангажирането на международната общност с режима. Режимът заявява, че иска да сътрудничи за връщането на сирийците", каза още Чавушоглу.

Министърът съобщи, че на 17 януари му предстои посещение в САЩ, където ще има много срещи, включително с колегата си Антъни Блинкън.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нека всички да го видят

    80 22 Отговор
    Ето го ключа за бараката . Краварите разпалиха конфликта там . Само и само да прилапат нефта на Ирак и Сирия .

    Коментиран от #3

  • 3 Така е Сащ и Русия

    11 51 Отговор

    До коментар #2 от "нека всички да го видят":

    Са вредителииииии
  • 4 Ххххххх

    27 18 Отговор
    Нали дадените пари в тази война трябва да се възстановят?

    Коментиран от #20

  • 5 регионално

    62 22 Отговор
    Краварите скочиха и на Либия . Разпиляха и държавата там . А после как само бягаха по терлици от Либия и Йемен .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тошо

    44 23 Отговор
    КОЙ ГИ ПИТА,ТЕ ВЕЧЕ ЗАГУБИХА АКТУАЛНОСТ И СА В УПАДЪК. ЕРДОГАН СИ ЗНАЕ РАБОТАТА,НЕ Е ШЕРПА КАТО ОСТАНАЛИТЕ.
  • 8 олкимн

    60 22 Отговор
    Крайно време е да бъдат изритани долните кравари и от Сирия. Трябва както в Афганистан им дадоха 24 часа за да се омитат, така и в Сирия трябва ясно да им се даде срок да бягат. Вече имат опит от Афганистан, така че ще се справят да избягат навреме. А и Сирия никои не ги е канил и освен че им крадат нефта друго не са направили. И там запалиха войната за да крадат нефта. Трябва да ги изритат и от там.
  • 9 ТръмпЛин

    34 9 Отговор
    САЩ се бяха ангажирали със сирийския режим, но един друг режим се противопостави.
  • 10 Запознат

    25 25 Отговор
    Айдее 2 броя Химерса заминаха франсетата са го снимали случайно има и видео
  • 11 Торин

    30 24 Отговор
    Ходете в БЛИЦ има видео как руснаците взривяват химерски
  • 12 Соросоидите в траур

    26 27 Отговор
    Руснаците са ударили цял влак натоварен с хемерс4ета

    Коментиран от #27

  • 13 НОВИНАТА НА ЧАСА

    25 26 Отговор
    Руснаците успешно взривиха цяла композиция натоварена с Химерса.
  • 14 Херо кюрдиш

    17 25 Отговор
    Някой да прати новината на сайта,, Ф", че Химерсите новите са взривени
  • 15 Американско говедо

    15 18 Отговор
    Краварите е искат мир никъде по света
  • 16 Според

    29 18 Отговор
    интересите на САЩ мир е необходим само в Северна Америка. Всякъде другаде конфликтите са желани и разпалвани от тях. Допуска се приключването им по начин определен от тях и естествено в техен интерес. Всичко друго е пунта Мара, както се изразява Борисов.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хисторик

    13 22 Отговор
    Фашизма е измислен в САЩ още 20те години на миналия век
  • 19 Българските турци

    25 20 Отговор
    Лицемерието и двуличието на САЩ е на лице още от началото на "сирийската пролет" в рамките на Големия Средноизточен проект на САЩ ! В момента когато фалшът и пропагандата вече започнаха да губят ефикасноста си и истинските намерения на американците започнаха да се съзират сред "сирийската пушилка" те разразиха вихъра на "Ислямска държава" в района !По такъв начин се настаниха за постоянно на сирийска територия и продължиха усърдно да въоражават и обучават остроумно и ефикасно изобретените трицифренни клонинги на ПКК с цел да създадат Кюрдска марионетна държава с коридор до Източно средиземно море ! Точно тук първо се намеси Русия и малко по късно и Турция със серия от специални операции на сирийска територия ! А Иран от началото беше до шиитската правителственна върхушка на Асад !...Планът на САЩ и Израел (зад завесата) пропадна... и всичко което се случи и продължава да се случва от тогава до сега е стремеж да се възтановят първоначалните силни позиции и да се неутрализира влиянието на руското,иранското и най вече на турското присъствие на сирийска територия !!...
    Америка губи позиции...Америка много явно губи мощ... И дава категорични признаци че ако потегли да затъва ще се опита да завлече целия свят със себе си !!!...
  • 20 Калпазанин

    9 20 Отговор

    До коментар #4 от "Ххххххх":

    А ти да не си повярва че седят заради мира, войни има защото има кравари които да ги подклаждат даже цяла държава си създадоха само и само да имат повод за присъствие там, бият ли се всеки ден откак Русия и Турция влязоха в Сирия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пак възниква въпрос

    5 24 Отговор
    Колко ли човека са сигурни, че това, което казват турците, е истина и съответно колко ли идиота вярват на "борците за демокрация"?
    ПП. "Борци за демокрация" означава САЩ. Пояснение за идиоти.
  • 23 Стефан

    42 2 Отговор
    Аз не съм етнически турчин и нямам никакво отношение към Турция, обаче ако съдим по конкретните действия, а не по приказлите, локумите и позите, на Балканите нашият приятел е Турция. Разбира се, както всеки друг, и Турция си гледа интереса, обаче от по-тясна кооперация с Турция ще имаме полза и ние, и те.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Българските турци

    19 19 Отговор
    Ето и няколко абсурдни положения от Сирия специално за опонент на някои "убедителни" твърдения :
    Още с появяването на ИД Турция предлага да ги изчисти с Аскера от Сирия !...Но САЩ отказват и усърдно подкрепят и въоражават ПКК и им измислят трицифрени клонингови разклонения !...Овладяват всички петролни кладенци и пропагандират че много успешно се справят с ИД !...А най абсурдното е че продават петрола на Сирия на режима на Асад, тоест на самата Сирия !?... С доходите от кладенците учредяват държава на ПКК и клонингите и ...Мобилизират младежите от местното население с цел да създадат организирана армия... А ИД отдавна не съществува като в първоначалната си форма а се е трансформирала в нелегални клетки които могат да се активират при необходимост...Последното сериозно безпокойство на САЩ не е толкова от решителността на Турция да проведе и сухопътна операция от колкото от вероятноста Ердоган да се споразумее с Асад и заедно да активират Споразумението за взаимопомощ от Адана и заедно да възтановят целостта на сирийската държава ,територия и собственоста над природните и ресурси !!!...
  • 25 Българските турци

    33 1 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Дано Бог да даде твоето прозрение на всички българи !!!
  • 26 Нане Вутев

    5 19 Отговор

    До коментар #23 от "Стефан":

    Що ве, туските локуми са си супер. Аз кога ходя в Турция поне половината от наддадените килограми са ми от локуми. :–)))
  • 27 соросоидите

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Соросоидите в траур":

    и наглосаксонците си дойдоха на темата - горе в статията става дума за три държави - Турция, САЩ и Сирия.
    Но бъзбивците и хората с гузна съвест все ги тегли към Русия. Оставете я, тя е бита карта според вас. Следвайте бай дън(ко) може и да се сети какво ви е казал. Но стоящият зад него ВПК си знае интересите. Дръжте се за Обора!!!!
  • 28 Вече и турците

    13 20 Отговор
    не броят САЩ за живи. Една загиваща империя.
  • 29 Че това всички го знаят, откакто САЩ

    5 13 Отговор
    Съществува, живее благодарение на принципа разделяй, противопоставяй и владей, има ли изобщо конфликт и война в света която да не е подкладена или създадена от САЩ или техните създатели , може би няма такива в историята
  • 30 Петкан

    0 0 Отговор
    То бива наглост.
Новини по държави: