Отидете към основна версия

2 284 101

Патриарх Кирил: Заради западнизацията си Украйна може да загуби идентичността си

  • русия-
  • крайна-
  • патриарх кирил-
  • кремъл

Защитавайки на законодателно равнище традиционните ценности и морални принципи, руската държава днес играе специална роля в света и води борба за бъдещето на цялото човечество, каза патриархът в интервюто си

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западнизацията на Украйна, стремежът ѝ да стане част от западния свят, заплашва страната със загуба на идентичност, дехристиянизация и затъване в „моралния релативизъм“, който е станал част от културата и политиката на Запада, заяви днес руският патриарх Кирил в рождественско интервю за телевизия „Русия 1“, предаде ТАСС.

Всички тези призиви за демократизация, западнизация на страната, разбира се, завъртат главите на онези, които свързват тези призиви с подобряване на материалния живот на хората. Богатите на Запад живеят добре и ако вървим по този път, и ние ще живеем по-добре. Но по същия път, както е известно, стои въпросът за смяната на пола, критичното отношение към религията и много от това, което днес съпътства дехристиянизацията на западното общество, каза патриархът, говорейки за положението в Украйна, отбелязва ТАСС.

Кирил каза, че ако украинците се примирят с „моралния релативизъм“, който е станал част от западната култура, те ще загубят идентичността си.

Защитавайки на законодателно равнище традиционните ценности и морални принципи, руската държава днес играе специална роля в света и води борба за „бъдещето на цялото човечество“, каза патриархът в интервюто си.

Нашата борба за морални принципи, нашата борба за запазване на вярата – това е борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света. Ние се борим за живота на света, за това човешката цивилизация ще остане жизнеспособна. И докато това дело и тази вяра бъдат запазени, ще се запази и надеждата за бъдещето. В този смисъл, разбира се, нашата страна има много специална роля, каза патриарх Кирил.

Той отбеляза, че днес Русия се превръща в "духовно силна общност" и колкото по-негативен натиск се оказва върху страната отвън, толкова по-силни стават руснаците. Според патриарха той "се чувства като пастир" и, срещайки се с хора с различен социален произход и положение в обществото, вижда, че трудностите не ги отслабват.

Предстоятелят на Руската православна църква оцени положително приетите наскоро закони в Русия за защитата на традиционните духовни ценности и забраната на пропагандата на хомосексуализма и педофилията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания