Last news in Fakti

8 Януари, 2023 19:00 5 900 72

Пригожин - колко могъщ е шефът на групата "Вагнер" и заплаха ли е за Путин

  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • рамзан кадиров

Евгений Пригожин усеща, че е дошъл неговият час, когато руската армия се проваля с настъплението си към Киев през пролетта

Пригожин - колко могъщ е шефът на групата "Вагнер" и заплаха ли е за Путин - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той има собствена частна армия от наемници и не се страхува да критикува открито руското военно ръководство. Колко независим обаче е шефът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и превръща ли се в заплаха за Путин?

Евгений Пригожин познава отлично нещата и знае как да подходи към осъдените, за да ги спечели за служба на фронта в Украйна, откъдето могат и да не се върнат. Опитът му не е случаен: по съветско време той прекарва девет години в затвора за грабеж, измама и други престъпления.

Разпадът на Съветския съюз му дава шанс за нов живот. През 90-те години на миналия век той става известен като собственик на ресторант и доставчик на храна в Санкт Петербург. Владимир Путин започва да ходи при него, а когато става държавен глава, го кани да се грижи за държавните банкети. Сред гостите са президентите на САЩ Джордж Буш-младши и на Франция Жак Ширак - както показват архивни снимки.

От кетъринг до началник на частна армия

Със своята фирма за кетъринг “Конкорд” той получава държавни поръчки за доставка на храни за въоръжените сили, училищата и детските градини. Въпреки това той остава в сянка. Дълго време се спекулираше, че той управлява фабрики за тролове в Русия, за да влияе на изборите - също и в САЩ. Той съди всеки, който го свързва с наемническата компания "Вагнер" и нейните операции в Африка, Сирия и Донбас.

Това се промени с нападението на Русия над Украйна. Пригожин усеща, че е дошъл неговият час, когато руската армия се проваля с настъплението си към Киев през пролетта. Според съобщения в руските медии той успява да мобилизира “Вагнер”, за да запълни пропуските. Оттогава насам самият той е все по-открит и критичен към военното ръководство около министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В края на септември Пригожин признава, че е основал "Вагнер" през май 2014 г., за да изпраща наемници в Донбас и арабските държави, Африка и Латинска Америка. Тези "момчета" са се превърнали в "стълб на отечеството”.

За дългата ръка на Кремъл

Но колко независим е Пригожин? Експертът по Русия и военно дело Марк Галеоти описва "Вагнер" и други руски наемнически компании като предприятия на Кремъл. "Пригожин, чието богатство зависи от Кремъл, се превърна в един от тайните агенти на правителството и прави всичко необходимо - от създаването на "ферми за тролове" в социалните медии, до събирането на наемници", пише Галеоти в последната си книга "Войните на Путин". По-специално руското ръководство използва предимството, което това му осигурява - да може така да отрича разполагането на сили в конфликтни зони и загубата на жива сила.

Не е ясно обаче до каква степен Пригожин финансира наемниците, включително тяхното обучение, логистиката и въоръжението, и каква част от тези разходи се покриват от Министерството на отбраната в Москва. По оценки на САЩ работата на "Вагнер" в Украйна струва около 100 милиона долара всеки месец.

В същото време руските медии съобщават, че Министерството на отбраната използва “Вагнер” за свои цели. Военният експерт Галеоти обобщава позицията на Пригожин по следния начин: "Русия е хибридна държава, в която границите между публичното и частното са много пропускливи, а “Вагнер” изглежда действа и в двете сфери."

В сивата зона

Руският политолог Александра Прокопенко предупреждава да не се правят заключения за реалната власт на хора като Пригожин въз основа на присъствието им в медиите. Важността на един човек все още се определя от Путин, пише тя. Кремъл официално отрича връзките си с “Вагнер”. Понастоящем Путин не се появява публично с Пригожин.

За частните военни компании президентът казва: "Ако спазват руските закони, те имат пълното право да работят навсякъде по света и да защитават своите бизнес интереси." Но в Русия те все още са забранени със закон. Работата в сивата зона на правото може да позволи забраната на “Вагнер” и осъждането на Пригожин по всяко време, ако Путин пожелае това.

Дали Пригожин ще успее да създаде своя собствена властова база, зависи до голяма степен от успеха на неговите наемници в Украйна. До началото на войната репутацията им се основаваше на факта, че бяха смятани за добре обучени ветерани от въоръжените сили.

Набирането на затворници от наказателни лагери, които не са били подлагани на обичайните тестове за набиране на персонал, променя тази представа. Според оценки на САЩ в момента Вагнер се състои от 10 000 наемници и 40 000 затворници.

Извън контрол?

Според британското военно разузнаване при превземането на градовете Попасна и Лисичанск през пролетта “Вагнер” вероятно е играл централна роля, макар да претърпя тежки загуби. По време на сраженията около град Бахмут, които продължават от месеци, самият Пригожин признава, че боевете са тежки. Твърди се, че през последните седмици неговата група "Вагнер" е загубила около 1000 бойци. За разлика от редовните войници, обаче, затворниците имат специална мотивация: да излязат на свобода след шестмесечна служба на фронта.

Опасността обаче не е само от безконтролни затворници, обучени на фронта. Според оценки от САЩ руското министерство на отбраната вече до голяма степен позволява на “Вагнер” да се разпорежда и да си съперничи с официалните руски войски.

Засега остава неясно дали това е добре познатият начин на Путин да противопостави съперниците си и да се представи като умерен вариант в сравнение с хардлайнерите, или пък юздите все пак му се изплъзват, за да се обърне играта срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    Винаги във войните се ползват наемници.

    Коментиран от #67

  • 2 Русофил

    12 15 Отговор
    В Русия се чудят коя част ще стане негов феод след разпада на РФ.
  • 3 Путинофил

    25 11 Отговор
    Пригожин е най обикновен руски касапин!

    Коментиран от #58

  • 4 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Са да светнем Овче зле, Пригожин е само маска на ВАГНЕР. Та да да Дааам! Z
  • 5 Гуцанчо

    13 11 Отговор
    Ха-ха доише зеле: гладна кокошка просо сънува!!!!
  • 6 Наемниците на Пригожин

    19 9 Отговор
    60% са буряти, демек монголи, 20% чеченци и 20% друга подобна сган!

    Коментиран от #9, #24

  • 7 ХАХАХА

    25 6 Отговор
    Каква заплаха е за Путин бе? Вчера писАхте, че Путин е на смъртно легло .
  • 8 тъй-тъй

    18 27 Отговор
    Путин вече няма значение. Ситуацията го показва. Той е пътник. Тече подготовка за времето след Путин. Няколко лагера вече излязоха на светло. Без съмнение най-силен е кръгът Пригожин-Кадиров. Особено ако и терористът Гиркин /полковник от ФСБ/ се присъедини към тях. Освен това, имам чувството, че Пригожин-Кадиров активно се готвят за гражданска война. Разпадането на СССР 2.0 е ясно, то ще се случи. Въпросът е ще има ли гражданска война.
  • 9 ХАХАХА

    23 15 Отговор

    До коментар #6 от "Наемниците на Пригожин":

    Наемниците на укрите 20 % афроамери ,50% престъпници и 20% международна .ган.
  • 10 Пирожкин

    4 5 Отговор
    С добро готвене далече се стига даже и да не си жена :п
  • 11 Реалист

    15 7 Отговор
    На същия или най късно на следващия ден от свалянето на Путлер, готвача ще са го сготвили за храна на прасетата заедно с цялата група крадци и убийци-садисти около фашистчето.
  • 12 Васил

    10 6 Отговор
    Без парите на Путлер е кръгла нула а може две???
  • 13 Хахахаха

    23 7 Отговор
    Другари и другарки, новината за 600 убити украинци от ракетен удар в Краматорск е руска пропаганда! Потвърдено от Ройтерс. Новината е в Ройтерс влизате и четете.

    Коментиран от #59

  • 14 И немското и украинското

    14 11 Отговор
    Зеле са смешници.
    Комедианти на хранилка на зад океанските си приятели.
  • 15 Механик

    21 9 Отговор
    Нали Путин беше умрел бе? каква заплаха за него? То той и ракетите бе свършил, ама си ви чегари като шкембе в дувар.
    Ей, само едно да знаете от мен- Путин ще ви спука като цирей!

    Коментиран от #34

  • 16 Гост

    16 3 Отговор
    Само нелепи глупости без грам доказателства слушам напоследък. А тия дойчето с тия непригодни статии излагат Европа и я показват като слаба по този начин. Каквото е да е трябва да сме Европейски граждани и да сме доблестни. Важи и за държавите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахахаха

    8 11 Отговор
    Бих искал да чуя коментарите на русофилите, как останаха излъгани отново от руската пропаганда? За пореден път? Но нищо, те са свикнали горките. По новините вървят видеа от руския удар в Краматорск. Избити стъклата на сградата. Няма загинали, няма кръв, няма нищо. Пред сградата дупка, от ракетата!

    Коментиран от #19

  • 19 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Тези снимки са правени от укрите. Едва ли ще допуснат други репортери в зоната на ударите. Там са разположени много общежития защо не покажат ударите по общежития 28/и 47 . Сринати до основи.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Хахахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #19 от "МИРИЗЛИВАТА КРАВА":

    Снимките и видеото са правени от журналисти на Ройтерс! Били са на място и вътре в сградата! Не е имало хора, кръв или каквото и да е! Видеото върви по чуждите новини! Руската пропаганда отново ви излъга другари!
  • 21 Хахахаха

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "МИРИЗЛИВАТА КРАВА":

    Краматорск не е под руски контрол, руснаците не могат да знаят какво са ударили! Може да са заблудили руснаците, като са пуснали телефонен сигнал от сградата и руснаците да са мислили, че там са украинските военни!

    Коментиран от #23

  • 22 Дойче кенеф

    9 3 Отговор
    Заплаха е за Зеленски
  • 23 Още един

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Мечтател

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Пак са

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "Наемниците на Пригожин":

    По добри от натовските меки китки

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Котка ученият

    7 5 Отговор
    Не преувеличавайте възможностите си и не карайте Русия да се смее.
  • 28 ДВ!!!

    20 10 Отговор
    Вие сте международна медия,работеща за САЩ.Покажете поне малко грамотност.Вагнер е само на думи частна военна организация,имаща за цел да оперира във всяка точка на света,без да компрометира официалната руска армия.Ядрото на Вагнер се състои от 20 000 обучени офицери от специалните части на руската армия и се командва от ВСР на руското военно командване.Пригожин е на длъжност тиловак,който е посредник между руското военно командване и спецчастите от Вагнер.В момента в Украйна и по точно в Бахмут има 10 000 от тях,като останалите 20 000 са наемници и бивши затворници,които унищожават 70 000 украинска армия,от която вече са останали 30 000.По време на различни мисии,имат право да набират наемници,които обучават и използват за военни действия,но след приключването на задачата отново са само руснаци от елитните специални части.Преди няколко седмици,подразделение от Вагнер смачка френския легион в Мали и в момента в Мали няма нито един френски войник благодарение на тях.Макрончо орева света,а американците също,че руснаците освобождават Африка от колониалните войски,а влиянието им на черния континет расте в геометрична прогресия.Путин е прерзидент и главнокомандващ а такива като Пригожин неофициално са негови служители.

    Коментиран от #29, #60

  • 29 Продължение!

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "ДВ!!!":

    Вижте,какво пише на снимката,а тя означава "Във всяка точка на света".

    Коментиран от #72

  • 30 Ехо

    7 14 Отговор
    По традиция, путин ще падне с дворцов преврат! Предстои скоро!

    Коментиран от #31

  • 31 Ти да не гледаш на боб или си по

    15 4 Отговор

    До коментар #30 от "Ехо":

    напреднал с Таро??В кой дворец ще се случи? В двореца на спорта или в някой дворец от игра на ПлейСтейшън?Путин ще падне от власт,когато пингвините се заселят в Европа,а такива като теб ще ги хранят с моркови.

    Коментиран от #33

  • 32 Хахаха

    8 12 Отговор

    До коментар #24 от "Пак са":

    Че то НАТО още не се бие с Раша .
    Алкашите не са армия , събрани от кол и въже всякакви пропаднали типове без работа или такива с много дългове .
    Това армия ли е ?
    Хахаха
  • 33 Защо да гледаме

    7 12 Отговор

    До коментар #31 от "Ти да не гледаш на боб или си по":

    На боб , знаем как свършва съдбата на Диктаторите. Тази на Пут.кер няма да е по различна .

    Коментиран от #35

  • 34 Само

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Дето не спря да кашля ,едвам говори на новогодишната парлама .
    Този ненормалник ще му благодарят че е затрил тотално Раша .краят му се вижда

    Хахаха
  • 35 Знаеш ама друг път

    19 8 Отговор

    До коментар #33 от "Защо да гледаме":

    Ако имаше поне малко елементарна обща култура,щеше да си наясно,че Украйна е довиждане и няма и 1% шанс срещу руската армия,която в момента си прави учения с китайците.В Украйна в момента се сражават 60 000 миньора от Донбас,20 000 от Чечня,90 000 доброволци от руската армия и 100 000 зяпасняка.Ще дойдат още 200 000 запасняка и ще започне унищожителната руска офанзива,която по всяка вероятнос,ще остави само парче земя в западна Украйна(останалата земя е собственост на американски фирми от САЩ)и ще бъде използвана за украински гробища,където ще се развява украинския флаг.Украинците не се бият за собствената си земя,защото те вече нямат такава.2/3-ти е разпродадена и не е собственост на Украйна.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Без коментар

    6 6 Отговор
    "по съветско време той прекарва девет години в затвора за грабеж, измама и други престъпления."
  • 38 Асен

    6 12 Отговор

    До коментар #35 от "Знаеш ама друг път":

    Интересно защо вие,Путинофили, бихте се радвали,ако една европейска независима държава бъде унищожена? Нямате ли грам съпричастност и емпатия към обикновения народ, който страда? Помислете си само за момент, ако не дай Боже, България е в подобно положение? Понякога се питам: що за хора сте вие русофилите??

    Коментиран от #39, #40, #41, #42, #43, #44, #45, #46, #47, #48, #49, #50, #52

  • 39 Лаврентий Берия

    15 4 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Ние ще имаме работа - те няма. Ще имаме пенсии - те нямат. Ще имаме подкрепа за деца и пенсионери – те нямат. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини - техните деца ще седят в мазета." (Пьотр Порошенко 2015 г.)
  • 40 Иван

    17 4 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Бившият френски президент Франсоа Оланд заяви, че Минските споразумения са опит да се даде време на Украйна да укрепи въоръжените си сили. Той направи съответното изявление в интервю за Kyiv Independent. това са западни ценности! Западът въоръжава Украйна осем години срещу Русия, какво ще кажете за това? Питам ви, русофоби! Имате ли капка съчувствие към децата на Донбас, когато ги обстрелваха осем години! Къде беше? СПА ли?

    Коментиран от #61

  • 41 Лаврентий Берия

    14 7 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Събарянето на паметници и заличаването на миналото е сигурен признак на тирания. Така че добре дошли в Украйна при диктатора Зеленски.
  • 42 Крымчанин

    15 7 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Зеленски торпилира споразуменията от Минск, заплаши Украйна с атомна бомба през февруари и като благодарност за това получи 40 милиарда долара военна помощ от Запада само тази година, да не говорим за други многомилиардни вливания. По негова заповед седмици наред обстрелваха най-голямата атомна централа в Европа, а в Германия казаха, че именно руснаците насочват снаряди към собствените си войски край тази Запорожка АЕЦ, за да предизвикат радиоактивно замърсяване на Западна Европа. Невъзможно е да не споменем американските експерименти с биологични оръжия в украински лаборатории, които дори Виктория Нуланд призна,
  • 43 Крымчанин

    15 4 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    В страната няма опозиция, Зеленски затвори всички опозиционни телевизионни канали и забрани всички опозиционни партии, изпрати нежеланите в затвора, открадна пари, Украйна е най-корумпираната страна в Европа, а Западът подкрепя войната в Украйна, докато изпраща стари запаси от оръжие, стари сухи дажби, освободете старите резерви

    Коментиран от #63

  • 44 Иван

    14 5 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Зеленски обеща на народа на Украйна да донесе мир, когато беше избран за президент, да преговаря с Донбас, обеща да спазва Минските споразумения, а сега къде са тези обещания?
  • 45 Крымчанин

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    От 2014 г. правата на малцинствата в Украйна са сериозно нарушени. И не само езикови. Това е забрана на етнокултурни и исторически символи и набези на културни центрове (а що се отнася до етническите руснаци и двете). А също и изнасилвания, убийства, изтезания от ръцете на главорези националисти, които от 2014 г. насам са измамници и действат безнаказано. Всичко това с мълчаливото одобрение на западните елити, които предпочитат да мълчат.
  • 46 Крымчанин

    15 3 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    В продължение на осем години политици на Запад твърдят, че Русия не спазва Минските споразумения и че санкциите срещу Руската федерация не могат да бъдат отменени, докато не го направи. Това беше явна лъжа. Първо, в споразуменията нямаше никакви изисквания към Русия. Второ, именно Киев не изпълни нито една от 13-те точки. Но всъщност това трябваше да даде време на Украйна да се подготви за война с Русия “, призна това първо Меркел, а след това и Оланд. Така мамят целия свят. Дано плачеш от несправедливостта и омразата на Запада към Русия? Или сте само за онези, които са против Русия?
  • 47 Крымчанин

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    В източната част на Украйна загинаха над 15 хиляди цивилни, загинаха малки деца, има Алея на ангелите, но вие като русофоб не искате да чуете нищо за това. правилно ли те разбирам

    Коментиран от #51

  • 48 Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    хора бяха изгорени живи в Одеса през 2014 г., вие също не чухте?
  • 49 Лаврентий Берия

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Може би одобрявате екзекуцията на руски военнопленници? Тормоз на въоръжените сили на Украйна над цивилни?
  • 50 Крымчанин

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Какво мълчаше, главният русофоб! И тогава започна да срами русофилите. погледни първо себе си

    Коментиран от #53

  • 51 Асен

    5 14 Отговор

    До коментар #47 от "Крымчанин":

    Уважаеми русофили,прочетох мненията ви (в същност не чета нищо ново,опорките ви са едни и същи от февруари и не са се променили). Не оправдавам по никакъв начин действия спрямо русконастроени украинци след 2014 г, но все си мисля,че това е било просто повод за войната на Путин. Колкото до Минските споразумения и биолабораториите,там въпросите са много спорни...Колкото до твърдението,че "Западът въоръжавал Украйна, за да нападне Русия " това е чиста пропаганда, на която само вие вярвате:)
    А защо вие не видите очебийния факт,че Русия нападна една суверенна държава, а не обратното? Че Путин е воден от някакви болни имперски амбиции? И прочетете малко история: Путин използва точно същите оправдания за войната, както немският фюрер през ВСВ...и не ми говорете,че целият украински народ е "виновен ", това е нелепо!

    Коментиран от #55, #57

  • 52 Отговор

    15 5 Отговор

    До коментар #38 от "Асен":

    Не мисля че съм путинофил или русофил,но ако уважението към Русия и руснаците,според теб ме прави "русофил"значи съм такъв.Аз съм човек на страната на истината и подкрепям този,който има право да бъде подкрепян а не новоизлюпени нацистчета и измислена държава,която дължи всичко постигнато до момента само на Русия. Тези нагли украинци са по измислени и от македонците.А ти къде си бил последните 8 години.Да не си бил в кома.Докато нацистите от Украйна бомбандираха населението на Донбас и убиха за този период 14 800 мирни граждани,от които 1/3 деца,докато американски и английски инструктори въоръжаваха и обучаваха нацистките подразделения за да могат да започнат война с Русия,да не си си седял на ушите и да си имал пердета на очите.Национален герой Бандера,доказан военнопрестъпник от ВСВ.Толкова е бил жесток,че самите германци го арестуват и вкарват в затвора.Явно не гледаш и нормални новини,за да видиш че моловете в Киев,бяха накичени с пречупени кръстове а елхите за коледа бяха накичени с играчки с символите на фашистките свастики.Сигурно си проспал и 2014,когато българите в Украйна ги горяха живи,забраниха им говоренето на родния език на обществени места и им затвориха българскитем училища.Сигурно пак си спал,когато преди СВО при посещението на Радев в Киев,беше посрещнат от украински нацисти,които гориха българските знамена.Да подкрепям такаваИзмет?Никога!!
  • 53 Асен

    3 12 Отговор

    До коментар #50 от "Крымчанин":

    Кримчанин, а ти какъв си? Руснак ли ? :)
    А Лаврентий Берия само да си погледне ника: главния главорез на Сталин, с него ли се оприличаваш ? :)

    Коментиран от #54, #56

  • 54 Крымчанин

    13 2 Отговор

    До коментар #53 от "Асен":

    Аз съм кримски българин, 28 хиляди българи живеят в Русия и те обичат и Русия, и България.
  • 55 Крымчанин

    13 1 Отговор

    До коментар #51 от "Асен":

    Да, русофобите искат да видят само това, което искат да видят. Меркел и Оланд си признаха, има едно интервю, в което казаха, че въоръжават Украйна и няма да спазват Минските споразумения, а вие като основен русофоб пак не виждате и не чувате това, защото това не е част от вашите планове, тогава ще трябва да признаете истината, а искате заблуди.
  • 56 Крымчанин

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Асен":

    Вие украинец ли сте избягал в България?

    Коментиран от #64

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Тизе

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Па си най обикновен сороски тъпофил .
  • 59 Кочо

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    ТО е ясно, че украинците няма да държат концентрирани армейски групи в блозост до фронта. Не са смрадливи путюфци.
  • 60 Кочо

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "ДВ!!!":

    А ти кой си?

    Коментиран от #62

  • 61 Кочо

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    Браво на Запада!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кочо

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Крымчанин":

    И правилно. Военно положение, а забранените са проруски предатели.
  • 64 Асен

    1 11 Отговор

    До коментар #56 от "Крымчанин":

    Оо,разбира се, за всичко лошо са виновни САЩ и Запада, а Русия е добрата :)) Тези опорки сме ги слушали по време на социализма:)
    Който иска,нека им вярва, вече поне има свобода на мненията :)

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Кинжал

    10 4 Отговор
    Пригожин е опасен само за украинските нацисти и техните учители - немските нацисти, имащи наглостта да ни облъчват ежедневно с подобни статии. Бъдете спокойни, Путин скоро ще си тръгне, но първо ще ви разгони всички англосаксонски евроатлантически нацистки фамилии и след това ще се оттегли с достойнство още през 2024 като остави президентството в най-добрите възможни ръце, а именно тези на Алексей Дюмин!

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Спасение няма

    0 5 Отговор

    До коментар #64 от "Асен":

    Ама червените кхмери и розовите хунвейбини си мислят, че ще се спасят!

    Езво време импрериализма, сешатга и не знам какво си бяха виновни за мизерията и затъването при правешкия овчар.

    Сега на посткомунистите им се иска, да може да има СССР-то и да има кой да търпи комунистите и властниците!

    Смърт на рашизма и путлеризма!
  • 71 Путин, В. В.

    3 0 Отговор
    Абе да бе, той е независим и си прави каквото си иска, ама ми е слуга и наемник... вЕрвайте на дойче зеле!
  • 72 мем

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Продължение!":

    Не знам къде си учил руски и дали изобщо си учил, но точния превод на снимката, която си публикувал е: "Ние сме там, където сме нужни".