Отидете към основна версия

10 337 66

Унгария в тежка криза: ще остане ли Орбан на власт

  • виктор орбан-
  • ес-
  • унгария-
  • власт-
  • джордж сорос-
  • върховенство на закона-
  • икономическа криза-
  • криза

Унгария преживява най-тежката икономическа криза от доста време насам

Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарският премиер е преминал през много кризи, застрашавали властта му през годините. Сега обаче Виктор Орбан е изправен пред най-голямото предизвикателство за 13-те години, откакто управлява страната. Не е изключено 2023 година да се окаже съдбоносна за Орбан, с когото мнозина свързват възхода на нелибералните тенденции в Европа.

В момента Унгария преживява най-тежката икономическа криза след 2008/2009 година, когато едва не банкрутира в резултат от международната финансова криза. В последните месеци форинтът загуби голяма част от стойността си, а високата инфлация от над 20% изправя все повече хора в страната на ръба на оцеляването. Въведените ограничения върху цените на храните и бензина помогнаха съвсем незначително. Същевременно те доведоха до дефицит на стоки – нещо, което се случва за пръв път след краха на „реалния социализъм“.

И тъкмо в тази трудна социално-икономическа ситуация Брюксел оряза сериозна част от милиардите за Унгария. Причината - сериозни недостатъци във функционирането на правовата държава. Предстоят и допълнителни съкращения на финансирането. А заради проруските си позиции правителството на Орбан в момента е по-изолирано от всякога в Европа.

Външни "врагове"

Политологът Петер Креко от ляволибералния институт "Политически капитал" в Будапеща коментира, че унгарското правителство никога не се е намирало в по-трудна ситуация: "Това се вижда и от проучванията на общественото мнение, според които недоволството расте, както и от протестите на преподавателите, които продължават вече месеци наред“. Креко казва, че властта в Унгария все още се опитва да оправдае всички кризи с външни фактори и „врагове“ - най-вече с ЕС и милиардера Сорос. Все пак Орбан и партията му "Фидес" разполагат със стабилна електорална база и с най-централизираната политическа система в ЕС. Според анализатора може да се окаже, че правителството на Орбан все пак има добри шансове да оцелее и този път.

Много неща през следващите месеци ще зависят от това дали ЕС ще отпусне средства за стимулиране на унгарската икономика. Страната е вторият най-голям получател на европейски средства след Полша. "Като цяло положението на правителството е трудно, но не и катастрофално. Унгария е изправена пред рецесия, но не е на ръба на пропастта, както беше преди 15 години по време на финансовата криза", казва консервативният икономист Ласло Чаба, който някога е бил съветник на Орбан. Той възприема настоящата криза предимно като "криза на модела "Орбан".

Компромис между Брюксел и Будапеща?

В средата на декември 2022 година Европейската комисия първоначално замрази плащане от 6,3 млрд. евро за Унгария. Като официална причина бяха посочени недостатъци в областта на върховенството на закона и съмнения за корупция. В края на декември Брюксел дори заплаши да замрази цялата сума, предвидена за Унгария в бюджета до 2027 година – общо 22 млрд. евро. На теория ЕС дори би могъл да тласне страната към тежка икономическа криза, ако прибегне към толкова сериозна мярка. Но едва ли някой в Унгария очаква да се стигне чак дотам. "В миналото ЕС винаги е използвал силни думи по отношение на Унгария, но не ги е прилагал на практика", посочва икономистът Ласло Чаба. Той казва, че очаква преговорите между Брюксел и Будапеща да приличат на балкански пазарлък, но в крайна сметка да се стигне до компромис и поне част от европейските пари да потекат.

Защо Орбан не желае правова държава?

Политологът Петер Креко смята, че никой не бива да има илюзии относно готовността на Орбан да спазва върховенството на закона: "Също както не можем да очакваме един лъв да стане вегетарианец“, казва анализаторът. "Орбан няма интерес от това да премахне системата на непотизъм и корупция, която характеризира управлението му. Защото това би означавало, че негови близки сътрудници или дори членове на семейството му може да се окажат в затвора." В началото на декември шефът на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи, дългогодишен довереник на унгарския премиер, разкритикува необичайно остро икономическата политика и индиректно призова за строги икономии. Това доведе до дебат в страната за това доколко стабилно е управлението.

"Твърде малко, твърде късно"

Политическият анализатор Креко се съмнява, че Орбан ще успее да премине успешно през кризата с всички негативи, натрупани досега - икономически и външнополитически. Според него "Орбан прави твърде малко, твърде късно".

Автор: Кено Ферзек

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: