Last news in Fakti

1 Септември, 2023 12:54 5 900 49

Сорос ограничава дейността си в Европа. Какво означава това?

  • джордж сорос-
  • сорос-
  • европа-
  • унгария-
  • ес-
  • отворено обществ-
  • фондация-
  • виктор орбан

Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ограничава драстично дейността си в Европа

Сорос ограничава дейността си в Европа. Какво означава това? - 1
Снимка: Shutterstock

Фондация "Отворено общество", основана от Джордж Сорос, планира да съкрати персонала си и да намали активността си в Европа от 2024 година. Неправителствени организации, развиващи дейност в целия свят, като "Хюман Райтс Уоч", "Трансперънси Интернешънъл" и "Амнести Интернешънъл", в момента получават подкрепа от "Отворено общество". Фондацията е отговорила уклончиво на въпроса за предисторията на това решение, пише германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ). Предстои най-малко 40% от служителите ѝ в цял свят да бъдат съкратени, уточнява вестникът.

Брюкселското политическо издание "Политико" коментира свиването на активността на организацията в публикация със заглавие "Подготовката за Европа след Сорос" по следния начин: "Празнината, оставена от финансирането на фондация "Отворено общество", скоро може да бъде запълнена от консервативни и дяснорелигиозни донори. Подобни вече са навлезли, особено в страни като Полша и Италия, за да подкрепят организации, противници на абортите и ЛГБТК+. Преди следващите избори в ЕС през юни 2024 г. на тях ще им е по-лесно заради оттеглянето на Сорос."

"Отворено общество" не се оттегля изцяло

"Отворено общество" обаче ще продължи финансирането на граждански организации и ромски общности в Европа. Сред страните, върху които ще се фокусира фондацията в бъдеще, са Украйна, Молдова, Киргизстан и страните от Западните Балкани.

Частичното оттегляне може да е свързано и с факта, че 93-годишният Джордж Сорос предаде контрола върху организацията на 37-годишния си син Александър, който иска да измести фокуса върху САЩ и да предотврати преизбирането на Доналд Тръмп през ноември 2024 година, коментира "Тагесцайтунг". Финансираният от Сорос Централноевропейски университет, който беше основан през 1991 г., няма да бъде засегнат, според информация от фондацията.

Образователната институция вече премести седалището си от Будапеща във Виена заради нарастващия политически натиск и унгарския закон за висшето образование от 2017 година.

Черна кампания срещу Сорос

Финансирането на фондацията само в Унгария през 2021 г. е било малко под 9 милиона евро. Йожеф Мартин, директор на "Трансперънси Интернешънъл" - Унгария, казва, че настоящите проекти на неговата организация не са заплашени, но от следващата година трябва да започнат съкращения. По думите му все още е трудно да се предвиди какъв ще е ефектът върху гражданското общество от частичното оттегляне на "Отворено общество". Самата "Трансперънси Интернешънъл" получава 15% от бюджета си от фондацията, основана от Сорос.

Джордж Сорос от години е обявен за враг на унгарския министър-председател Виктор Орбан. В предизборната кампания през 2019 г. правителството в Будапеща разпространи нелицеприятни за Сорос плакати, които внушаваха, че милиардерът иска да унищожи националните държави и да замени тяхното население с мигранти. Още през 2015 г. Орбан обяви "хората с големи пари" като Сорос за отговорни за миграцията. Но правителствените черни кампании не са основната причина за частичното оттегляне на "Отворено общество", смята Мартин от "Трансперънси Интернешънъл".

Орбан също е проходил с грантове

По ирония на съдбата Сорос изигра сериозна роля за възхода на Виктор Орбан в ранните му политически години, припомня "Тагесцайтунг". Тогавашната опозиционна партия "Фидес", основана малко преди падането на комунизма, имаше радикално-либерална насоченост. Сорос финансира, наред с други неща, партийния вестник и редица наеми. Благодарение на стипендиите на "Отворено общество" много партийни членове успяха да отидат в чужбина, а самият Орбан замина за Оксфорд.

Частичното оттегляне на фондацията идва в неподходящ момент за Европейския съюз, отбелязва германското издание. "Само година преди европейските избори през юни 2024 г., когато се очаква възход на десните популисти и противниците на ЕС, приятелите на Европа се нуждаят от цялата подкрепа, която могат да получат. Фондацията на Сорос е била един от най-добрите съюзници на ЕС и е подкрепяла гражданското общество, основните права и европейските ценности - например в Унгария, Полша и Украйна."

209,4 млн. евро са били изразходвани за проекти в Европа и Централна Азия през 2021 г., по данни на фондацията. Самото "Отворено общество" е и реципиент на пари от Брюксел. Според комисаря по бюджета и администрацията Йоханес Хан организацията е получила 3,3 млн. евро за два проекта в България и Словакия през миналата година. Ще продължи ли ЕС да подкрепя тези проекти и ще компенсира ли той финансовото оттегляне на Сорос? Няколко запитвания на "Тагесцайтунг" по този въпрос са останали без отговор, информира изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Иванов

    96 0 Отговор
    Глад!
  • 2 българин

    63 1 Отговор
    Спирам да пиша !
    Георги Стоянов...и аз !
  • 3 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    117 1 Отговор
    Ауууу!!! Ами сега??? Асен Генов ще ходи да лепи теракота на частно.

    Коментиран от #7

  • 4 ТаУмВзе

    115 1 Отговор
    Мааалии, са соросоидчетата че изпаднат в паника! Ако изобще е вярно де.

    Коментиран от #24

  • 5 факуса

    106 3 Отговор
    дано започнат от българия, и то отведнъж
  • 6 Анонимен

    8 61 Отговор
    Путин плаща ли!?

    Коментиран от #12

  • 7 факуса

    40 1 Отговор

    До коментар #3 от "Небинарен евроатлантик с аутизъм":

    показа,че може и да боядисва
  • 8 Грантов 74

    91 1 Отговор
    Означава да му мислят МараДжамбазлиева и сие.
  • 9 ха ха

    46 13 Отговор
    Натиск и пак натиск! Хватката на Давос както всяка комунистическа хватка отслабва когато не стигат финансите. Вдигането на лихвения процент, затягането на финансовата дисциплина, профуканите пари за зелена енергия и войната в Украйна изцежда финансите на глобалистката шайка. В добавка и омразата на населението след насилствената ваксинация. Глобализмът се пропуква. Нови сили идват на власт и за България е важно от коя страна на завесата ще остане. В този смисъл интимната сглобка е полезна за да пресуши финансирането на руската пета колона. Успех!
  • 10 Aлфа Bълкът

    12 52 Отговор
    Това означава и краят на войната и вероятно "смъртта" на Путин. Двамата си бяха изкуствена опозиция един друг 20г, като последните 10г се бореха особено ожесточено с другия. Тайните общества си изпълниха целите в Източна Европа - разбиха я.
    Сега ги чака развратен живот на някой остров липсващ на картите.
  • 11 40 процента

    88 2 Отговор
    Съкращение на стедствата, че то псевдо елита ни ще умре от глад. А драскачите и цъкащи плюсчета и минусчета индивиди по медиите ще умрат от глад. Защото друго не умеят и не знаят!
  • 12 🤣😂🤣😂

    90 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Разкрачено общество отдавна е изгонено от Путин и Орбан. Сега се мъчи да навлезе в Азия и Африка, за да им вкарва" правилни мисли", понеже тук успя само на най- податливите и не. .. мислещи. Но там ще ги изядат на вечерта, печени на бавен огън, поръсени с черен пипер и гарнирани с чесън и люта чушка :))
  • 13 За протокола

    43 8 Отговор
    Да видим сега кой ще е виновен за всички беди в България...

    Коментиран от #19

  • 14 смок

    63 1 Отговор
    Значит,ще продължават да финансират ромелянските организации.
  • 15 Естествено

    71 3 Отговор
    ШОК за соросоидите
  • 16 Кики

    69 3 Отговор
    Криза е. Тази новина означава, че и Прокопиев ще го очакват проблеми с бизнесите му. Грантовете ще намалеят. Очаквам продажби на национални медии. Не бих се изненадал Нова или бТВ отново да бъдат препродадени и да преминат във "вражески" ръце. Особено мъчно ми е за Лора Крумова и Светльо индиеца. Къде ще си търсят нова работа...
    Киро затова се е активизирал като за последно и си продаде дъ-то и долните гащи на Лена на гербавите. Знае, че власт повече няма да помирише, защото паричките от чичко Сорос ще секнат.
  • 17 Иво

    73 3 Отговор
    Жалко Христо от доностническа България не може да дръпне още няколко милиона долара и да си живее живота .най жалкото е че такива като него взимат едни милиони от Америка за България да скапват държавата си а една малка част от жълтопаветниците им вярват
  • 18 На запад си осигури ха органи

    35 5 Отговор
    за 20 години напред!!
    Глупаците украински дано издаржат още малко ми и за нас бг да отделят някой крак или бъбреци
  • 19 Протоколчик Хр. Грозния

    47 3 Отговор

    До коментар #13 от "За протокола":

    Е как кой? Кой ми 💩 в гащите. Путин, кой? Той е голяма сила, и има влияние над всички народи на всички планети и всички земни кълба. Само той и никой друг не е виновен. Другите са невинни , чисти сърнички.

    Коментиран от #23

  • 20 Мааа леее,ами сега?!

    55 2 Отговор
    Ще ни спрат центовете!Ще се наложи да работим!

    Коментиран от #21

  • 21 Хохохоховите ще одат

    35 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мааа леее,ами сега?!":

    На кофите и на магистралата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 За протокола

    36 2 Отговор

    До коментар #19 от "Протоколчик Хр. Грозния":

    Всеки по реда си. След Сорос и американците, сега е негов ред.
    А всъщност, проблема е онова с гащите :)
  • 24 Калпазанин

    44 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Остави се, да си прибере с него и заразените по прайдовете и третополовите
  • 25 089954

    19 12 Отговор
    Най накрая ! Сега вече имаме шанс да си върнем социализма завинаги !
  • 26 Некой си

    52 1 Отговор
    Половината коментиращи тук ще трябва да си търсят работа...
    Ще стане като в бгмама - скука.
  • 27 Означава,

    20 8 Отговор
    че си свърши перфектно нещата в Бълфария.
  • 28 Анонимен

    28 2 Отговор
    От деменцията е, простете му на евреина комунист
  • 29 ФАКТ

    20 7 Отговор
    Дори Сорос признава,че в Покрайнината живеят само руски цигани.
  • 30 Бозар

    27 2 Отговор
    Дай Боже!
  • 31 Сталин

    33 1 Отговор
    Да вече няма нужда ,има хиляди соросоиди в България,заради това сина на Сорос беше в София преди няколко седмици
  • 32 Ивайло Дичев

    32 1 Отговор
    И сега какво ще папкам?!

    Коментиран от #36

  • 33 Тома

    32 3 Отговор
    Умре ли дъртия синът му ще изпапка милиардите и ще наднане криза при соросоидите
  • 34 Булгар

    26 3 Отговор
    Това не е ли признание за директна и явна намеса в политиката на много държави, дискриминация спрямо мнозинството и в изборите в с а щ? Или хората от тоя произход могат да си правят каквото поискат?
  • 35 шорошче

    25 1 Отговор
    явно е преценил, че гадориите, които е натворил са постигнали желания резултат и не бързайте да ги жалите, захапали са яко и трябват радикални мерки за очистване от заразата, но кой ще ги приложи, т.нар. "елит" се състои от носители на заразата в активна форма.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ша има и за теб бате, жълто ша има!

    15 1 Отговор
    Ша папкаш на Мюмюн дъртия мар.ку.ч! Нали прочете - парите за България и Словакия остават непокътнати! Ей, тези неблагодарни "богоизбрани" няма да мирясат докато ОНЯ С МУСТАЧКИТЕ не ги подгони този път докрай!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Барон Мюнхаузен

    14 0 Отговор
    Означава, че плъховете първи напускат потъващия кораб.
  • 40 Означава

    9 0 Отговор
    Че парите свършват.
  • 41 Малииииииии

    13 0 Отговор
    Иво Инджев сега кво ша прави.

    Коментиран от #42, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ЗЗЗ

    3 0 Отговор
    Скункс бъхлясал
  • 45 М даааа

    4 0 Отговор
    Дано дъртия пукне по-скоро и светът да се избави от тази напаст божия@@@
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Малииииииии":

    Кво. Ше. Прави. Ше. Му. Духа
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.