Отидете към основна версия

9 Януари, 2023 22:03, обновена 9 Януари, 2023 22:03 12 540 244

Киев: Русия започна мощен щурм към Соледар

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • бахмут-
  • соледар

На 5 януари говорител на Белия дом предположи, че една от причините за опитите за превземане на Соледар на всяка цена е желанието на Евгений Пригожин да получи контрол над запасите от сол и гипс в мините в района на Бахмут

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официалният представител на Министерството на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщава, че руснаците са предприели нов мощен щурм на Соледар, цитира думите ѝ Руската служба на Би Би Си.

"След неуспешен опит да превземе Соледар и отстъпление, врагът се прегрупира, компенсира загубите, разположи допълнителни щурмови отряди, промени тактиката и започна мощно нападение [...] В момента се водят ожесточени битки", заяви Маляр.

Според Маляр в щурма участват много щурмови групи, формирани "от най-добрите резерви на "Вагнер", които напредват с масивна подкрепа от артилерия, ракетни установки за залпов огън и минохвъргачки.

"Врагът буквално стъпва върху труповете на собствените си войници, използва масово артилерия, системи за залпов огън и минохвъргачки, покривайки с огън дори собствените си войници.

Нашите защитници смело бранят всеки метър от родната земя.

Ожесточените битки продължават точно в тези минути," описва в "Телеграм" ситуацията Маляр.

Припомняме, че сутринта украинският журналист, който се намира в Соледар заяви, че за града се водят "тежки боеве".

На 7 януари руски източници писаха, че руските сили са успели да установят контрол над част от града, включително над завода "Артемсол", а руските части уж "успели да напреднат през центъра на града".

Представителят на самопровъзгласилата се ЛНР Виталий Киселев твърди в канала си в "Телеграм", че украинците скоро ще се изтеглят от Соледар.

Соледар е град, в който преди войната живееха 10 500 хиляди души. Той се намира в Бахмутския район на Донецка област на Украйна и в него все още има останали жители. Под града има система от тунели и галерии, които са част от солните мини, които са дали и мето на града.

Този малък град се превърна във важна стратегическа точка, за контрола върху която се водят най-тежките битки в Донбас.

На 5 януари говорител на Белия дом предположи, че една от причините за опитите за превземане на Соледар на всяка цена е желанието на Евгений Пригожин да получи контрол над запасите от сол и гипс в мините в района на Бахмут.

Украинското командване и британското разузнаване твърдят, че руските войски са били принудени да отслабят настъплението срещу Бахмут и са прехвърлили част от техниката и огневата си мощ към Соледар, разположен на 15 километра от Бахмут, писа на 4 януари американският вестник The Wall Street Journal.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: