Отидете към основна версия

5 777 84

Бивш руски сепаратистки лидер иска свалянето на Путин

  • владимир путин-
  • игор гиркин-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • сепаратисти

Той далеч не е единственият бивш приближен, който се обръща срещу него

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият руски разузнавач Игор Гиркин е засилил критиките си към решенията на Кремъл за войната в Украйна, съобщава Американският институт за изследване на войната (ISW). Бившият сепаратистки лидер е посочил, че подкрепя импийчмънт на руския президент Владимир Путин, пише в последния си доклад базираният във Вашингтон институт.

Най-пряката критика към Путин

Това е най-пряката критика на известния военен блогър към Путин до момента. Въпреки това Гиркин е потвърдил лоялността си към руската държава и по този начин е смекчил обвиненията си, се казва в доклада. Например той се обявява против смяната на държавния глава по време на войната, тъй като според него това би довело до военна и гражданска катастрофа.

Гиркин, който през 2014 г. ръководи сепаратисткото движение в Източна Украйна под псевдонима Игор Стрелков, е обвиняван, наред с другото, за свалянето на пътническия самолет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над Донбас.

Бившият офицер от разузнаването критикува Путин, че назначава командири, отговорни според него за провалите в агресивната война на Москва срещу Украйна. Според ISW последните му обвинения в този контекст са свързани с назначаването на руския генерал Александър Лапин, критикуван след няколко поражения във войната в Украйна, за началник на щаба на армията.

През юли тази година Лапин беше уволнен след като беше остро критикуван от съюзниците на Путин - чеченския лидер Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин, основател на наемническата организация "Вагнер" - за военните неуспехи в Украйна.

Още критика от доскоро лоялни на Кремъл хора

Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл и политически коментатор, в неотдавнашно интервю заяви, че "Русия вече е направила няколко стъпки към своето поражение”, пише "Нюзуийк”.

Бившият довереник на Владимир Путин направи този коментар пред руското издание Business Online, като прогнозира, че руските военни неуспехи в Украйна могат да доведат до "разпадането на руската държавност". Марков предположи, че това би могло да стане, ако в някакъв момент украинската армия нахлуе в Русия и окупира руска територия.

Според Марков резултатите от предходната година са катастрофални. "Специалната военна операция, която беше планирана да бъде бърза и ефективна, се оказа бавна и неефективна и прерасна в дългосрочна военна операция."

Изявленията на Марков бяха споделени в Туитър и от съветника на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко. Според него Марков "сега е страстен критик на руските лидери и войната, както Гиркин-Стрелков".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: