Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Януари, 2023 10:06 6 191 148

Русия нито е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

  • бахмут-
  • соледар-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • инвазия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Украинските сили продължават настъплението си

Русия нито е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски не са завзели целия град Соледар (Донецка област), а разпространяваната от тях информация и изявления за предполагаемия им контрол над селището, с последващо обкръжаване на Бахмут, са неверни. Това се посочва в доклад на анализатори от Института за изследване на войната (ISW), предаде News.bg.

Според експерти руските войски не са превзели целия Соледар, въпреки няколкото неверни твърдения на руснаците, че градът е паднал и че Бахмут рискува да бъде обкръжен. Няколко руски източника твърдят, че на 10 януари вагнеровците са напреднали западно от Соледар. Основателят на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отрича тези твърдения, като отбелязва, че силите на групата "Вагнер" все още се сражават с украинските защитници.

ISW наблюдава визуално потвърждение на присъствието на Вагнер в центъра на Соледар едва на 10 януари. Реалността на тримесечния контрол върху терена в Соледар обаче е "замъглена от динамичния характер на градските боеве" и руските сили от месеци се борят да постигнат значителни тактически успехи в района на Соледар, се казва в публикацията. Анализаторите допълват, че дори и да се приемат за чиста монета най-яростните изявления и твърдения на руснаците, превземането на Соледар няма да означава незабавно обкръжаване на Бахмут.

Контролът над Соледар не би позволил непременно на руските сили да установят контрол над критичните наземни комуникации на ВСУ с Бахмут, както се предполагаше по-рано от ISW, пишат анализаторите. На 10 януари руските медии съобщиха, че генерал-полковник Александър Лапин, бивш командващ на Централния военен окръг (ЦВО) и руските сили в източната част на Харковска и северната част на Донецка област, е назначен за началник на щаба на руските сухопътни войски. Руската медия УРА, позовавайки се на неидентифицирани източници от руското Министерство на отбраната (МО), съобщи, че Лапин е поел поста на началник на щаба на руските сухопътни войски от генерал-полковник Василий Тонкошкуров на 9 януари.

Не е ясно защо Тонкошкуров е бил отстранен от тази длъжност и каква ще бъде следващата му роля. Макар че официалните източници от Кремъл и МО не потвърдиха твърдението, то беше широко разпространено и откликна като факт сред военните коментатори в руското информационно пространство. Предишната роля на Лапин като командващ на групата " Център" на руските сили в Украйна и командир на руския Централен военен окръг (ЦВО) беше белязана от противоречия след успешната украинска контраофанзива, при която през септември 2022 г. бяха отвоювани големи територии в източната част на Харковска и северната част на Донецка област.

Руското МО потвърди назначаването на Лапин за командир на групировката "Централен" на 24 юни 2022 г. и отбеляза, че той отговаря за операциите в района на Северодонецк-Лисичанск и вероятно в по-широкия граничен район на Луганска и Донецка област. На 4 юли Лапин получи медал "Герой на Русия" за ролята си в превземането на Лисичанск от руските войски. Лапин също така е командир, отговарящ за Лиман, Донецка област, и получава силна критика от видни гласове в руското информационно пространство заради заявената от него отговорност за огромните руски загуби след успешните украински контраофанзиви в средата на септември 2022 г., които изтласкват руските сили до границата между Харков и Луганска област.

Назначението на Лапин за началник на Генералния щаб на армията може би има за цел да служи като противовес на нарастващото значение на силовиците. Пригожин и Кадиров разполагат с предимно частни въоръжени сили (Чеченските бойци на Кадиров и Групата "Вагнер" на Пригожин) и се възползват от постиженията на тези сили, за да се популяризират политически, както ISW често е съобщавала. Тъй като антируските гласове на МО придобиват все по-голяма значимост и подкрепа в руското провоенно информационно пространство, което възприема тази фракция като цяло като по-компетентна, мотивирана и ефективна от руското МО, руското военно ръководство може да се стреми да реабилитира и укрепи репутацията на Лапин, за да утвърди руското МО като компетентен и структуриран военен апарат и да балансира нарастващото влияние на фракцията на Кадиров и Пригожин.

Назначението на Лапин може да подскаже, че руското МО все по-често трябва да заема важни ръководни постове с генерали, които преди това са били в немилост или поне са били силно критикувани от обществеността. Бившият командир на Източния военен окръг (ИВО) на Русия генерал-полковник Александър Чайко, който ръководи неуспешните руски усилия за превземане на Киев в ранните етапи на войната, продължи да служи като командир на руските въоръжени сили в Сирия, след като беше заменен след контраофанзивата в Харков.

Новината за назначението на Лапин породи нови разцепления в и без това фрагментираното провоенно руско информационно пространство. Бившият военен командир и виден военен блогър Игор Гиркин заяви, че новата роля на Лапин трябва да е "недоразумение", тъй като руските сили под негово командване са понесли големи загуби в Харковска област. Игор Гиркин, бивш командир на руските бойци в Донбас и известен блогър, намекна, че би подкрепил отстраняването на руския президент Владимир Путин от длъжност, което е най-пряката му критика към Путин до момента. Гиркин критикува Путин за това, че назначава и отказва да отстрани руски военни лидери, които наблюдават чести и катастрофални военни провали, позовавайки се на назначението на Лапин. Руските военни блогъри исторически са критикували руските военни лидери и служители на МО, като същевременно са поддържали Путин като ефективен военен лидер, както ISW вече е съобщавал.

Основни констатации на ISW:

- На 10 януари руските медии съобщиха, че генерал-полковник Александър Лапин, бивш командир на Централния военен окръг и на руските войски в Харковска и Северна Донецка област по време на значителните загуби на Русия през септември 2022 г., е назначен за началник на щаба на руските сухопътни войски.

- Новината за назначението на Лапин създава нови разломи в и без това фрагментираното провоенно руско информационно пространство.

- Игор Гиркин намекна, че ще подкрепи уволнението на руския президент Владимир Путин, което подсказва, че сред някои "военни цензори" нараства желанието да намалят автоцензурата и да критикуват директно Путин.

- На 10 януари Генералният щаб на ВСУ се отклони от обичайния си модел на докладване за руските сили в Беларус и близо до северната граница на Украйна, като предположи, че Русия може би се готви за настъпление в Северна Украйна, въпреки че според МССВ подобен курс на действие засега е малко вероятен.

- Украинските сили продължават настъплението си по линията Сватово-Кремина.

- Руските сили проведоха сухопътни атаки по фронтовата линия в Донецка област и постигнаха успехи край Соледар, но не превзеха селището, въпреки неверните твърдения.

- Кремъл продължава да отрича, че руските власти се готвят за нова вълна на частична мобилизация.

- Руските окупационни "власти" се опитват да ограничат ефективното партизанско движение в окупираните територии.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ксаниба

    111 22 Отговор
    бахмут не е обкръжила а Артьомовск,и е превзела не само Соледар, но и Бахмутка!!

    Коментиран от #83

  • 4 един от многото

    96 9 Отговор
    И на къде настъпват , ако не е тайна?

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпрос

    55 15 Отговор
    Туй Соледар някъде към Лисабон ли беше или на подстъпите към Ламанша? Някой знае ли?
  • 7 гого

    138 25 Отговор
    Пълни глупости! Поредната укропропаганда щедро показвана от нашите "медии"!
  • 8 Хасковски каунь

    112 23 Отговор
    Соледар свърши.
  • 9 Да бе да

    106 22 Отговор
    Укритие бягат като мухи.
  • 10 Хихихи..

    49 18 Отговор
    Нито пък Путин е в Кремъл,сега пан Зелински се разхожда из Кремъл като Пульо Бонапартченко с ръцете на гърба и триъгълното сомбреро...

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаха

    123 18 Отговор
    По хубаво нищо да не беше писала, че само се излагаш, дори украйнски телеграм канали вече признават обратното. Смени си информатори те, че с тоя бесаеабски фронт и тия isw стана за смях

    Коментиран от #42, #66

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Варненец

    27 79 Отговор
    На рушляците тридневната операция, май ще стане 3 годишна и нищо няма да са взели. Сега като обявят една обща могилизация и избягат останалите мужици в Монголия даже, само и само да не ходят в Украйна, съвсем ще цъфнат ушанките. Рашка е империя на злото и такава ще си остане, никоя нормална държава не трябва да има нищо общо с това подобие на федерация.

    Коментиран от #67

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русия ги смачква от бой,

    75 17 Отговор
    тези като Пулев подскачат и отричат боя!?
  • 21 Хасан

    22 5 Отговор
    а ве пишете за жертви ,загуби,убити,за интересни неща,стига с тез глупусти,народа изка зрелища,
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Зеленски

    36 13 Отговор
    През бинокъла виждам кулите на Кремъл.Слава на Украйна!
  • 25 Попето

    69 12 Отговор
    Добре платена статия,от Фащ

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нино Руския

    52 9 Отговор
    Вече назнам как да нарека нашите постоянни лъжи срамни, позорни , долни е вече е ясен изразът нямам думи!! Факт!!
  • 30 В къщи имам интернет

    64 16 Отговор
    Само дето Русия разката НАТО барабар с укрите в Окраине

    Коментиран от #45, #53, #132

  • 31 Варненец

    17 48 Отговор

    До коментар #25 от "Попето":

    Напротив, това е истината, рашка има зле скалъпена пропаганда.
  • 32 Иванчо

    63 9 Отговор
    Лъжеш Марийке, лъжеш и мажеш!

    Коментиран от #52

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами напредват към Киев и по на запад

    40 11 Отговор

    До коментар #4 от "един от многото":

    "И на къде настъпват , ако не е тайна?"

    Посока Лвов и още по нататък!!!!
  • 35 БСП за България и Радев

    44 13 Отговор
    Най-големите лъжци, обвиняват в лъжа достойни и честни бойци като ЧВ Вагнер. Не е ли ирония, че укро-нацистите биват избивани от армия кръстена на името на любимия композитор на техния фюрер. Много ги боли от това
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аспарух

    10 17 Отговор
    Интересно Лапин ще разследва ли престъпленията и изнасилвания от страна на Чеченски тик-ток "бойци",които героически изнасилват моГилизирани руснаци.И защо търпят такива унижения руските солдати????

    Коментиран от #59, #70

  • 38 Смех

    16 32 Отговор
    Бе те Харкив дето е на 5км от границата не могат да вземат все едно да си в Дианабад и да не моеш да превземеш Ндк.Все едно Хитлер да не може да превземе Мец във Фрянция.

    Коментиран от #49

  • 39 Дааааааа

    32 12 Отговор
    Пуцат се за спорта, хора умират..още дълго ще се пуцат...на бюджета на Русия и дефицита и не се отразява, както отбелязаха многократно западни анализатори.Украйна обаче мина 750 милиарда дълг.... и кой ще ги плаща? ....

    Коментиран от #44, #119

  • 40 ДДРОнег

    15 35 Отговор
    Абе, Факти, разрушихте мита за "великая и магучая, непабедимая" !!!
    Те , наште тролове и русуфили банкет направиха снощи за "великата" победа над "големия" град, т. село Соледар, пък вие направо ги съсипахте ... Срам нямате :):):)

    Коментиран от #128

  • 41 Информацията

    50 9 Отговор
    е взета от британското разузнаване , от бесарабския фронт или от Deutsche Wele ? Прилича на съчинение на тема : Когато няма новини ние ги измисляме за да има, без значение дали са истински.
  • 42 Иван

    43 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Че тя друга информация няма. Това и диктуват, това пише!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Смех

    23 7 Отговор

    До коментар #39 от "Дааааааа":

    Германия после се надява че ще спечели от възстановяванету на укрейна
  • 45 СТИГА БЕЕЕ....

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "В къщи имам интернет":

    ....и в ква опаковка...къв цвят....браво муцка..ние немаме интернето
  • 46 росия е тероризъм и лъжа

    16 34 Отговор
    Долни терористи и лъжци са слугите на Вова Велики!
  • 47 Русофил

    10 8 Отговор
    Важното е, е си взех сутрешната доза адреналин. Сега една седмица ще "живея" в паралелната реалност.

    Коментиран от #91

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кккккоппп

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Смех":

    Тоиди ,чети наобратно
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 МАРИЙКА

    30 3 Отговор

    До коментар #32 от "Иванчо":

    За пари Иванчо, за пари го правя
  • 53 ДДРОнег

    16 39 Отговор

    До коментар #30 от "В къщи имам интернет":

    Кво е разкатала рузия, освен себе си !!!
    Украйна разкатава "втарая армия в мире", а НАТО още не е влязло нито в Украйна, нито в рузия !!!
    рузка работа, жалка работа :):):)
    Китай, Индия и цял свят се смее на празните напъни да рузката армия да напредне със 100 метра на месец :):):)

    Коментиран от #64

  • 54 Отворете

    29 4 Отговор
    Канала в телеграм vsy200. Всичко ще ви се изясни факти.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 нннн

    42 0 Отговор
    На война се лъже. Украйна и Русия го правят, защото воюват. Но в България защо се опитват да ни лъжат?

    Коментиран от #75

  • 58 оказва се,че украинците

    11 18 Отговор
    са жилави бойци.Имат даян.
  • 59 ДДРОнег

    8 22 Отговор

    До коментар #37 от "Аспарух":

    На путин му е през оная за рузнаците !!!
    Нищо няма да разследва
  • 60 Боев

    31 1 Отговор
    Това се посочва в доклад на анализатори от Института за изследване на войната (ISW) - Централа Вашингтон САЩ !!!!!!!!!!!!!??????
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Виждал съм извънземни, но Няма! Бухахахх Z
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 бълнувания

    29 4 Отговор
    Даже не е забавно.Да цитираш такава дебилна пропаганда като тази на укрите,говори и за нивото на сайта
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Павел Николаев

    25 2 Отговор
    Първо беше Денис, сега Мария ли ?! Що за глупости пишете?!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българин

    11 28 Отговор

    До коментар #57 от "нннн":

    Защото Ганьо не бива и за миг да се съмнява, че РуZията е най-великая и магучая кочина в мире, а Вовачка многоходчик е най-голямото джудже в света.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Дааааааа,

    24 0 Отговор
    Байдън каза за съюзниците на САЩ в НАТО: „Те не искат да воюват с Русия. Те не търсят трета световна война. Изборът на местоименията на Байдън е значителен. Той използва „те“, а не „ние“.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 фактиТЕ

    29 3 Отговор
    Русия е превзела Соледар с което е отрязала основния път за снабдяване на Артьомовск (Бахмут). Аналлизаторите да си гледат работата както е дефинирано в заглавието им.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 бай кольо

    13 2 Отговор
    ми чи кък даже зеля е обкръжил москва
  • 83 Ссссс

    9 25 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    За бахмут въобще не е вярно , а за соледар не е ясно още защото там има още украински войници. Така че ние сме свикнали Русия да лъже че превзема един град а после от благодарност го връща.

    Коментиран от #93, #105

  • 84 Дааааааа,

    21 2 Отговор
    Като се има предвид, че Кремъл обяви, че американските ракети-носители Patriot са „легитимна цел“, какво ще се случи, ако тези оръжия бъдат атакувани на територията на страна от НАТО? Или какво ще се случи, ако по време на нападение срещу оръжейни пратки в Украйна група американски войници, наблюдаващи разполагането на оръжия, бъде убита?В отговор на последните доставки на оръжия от САЩ руският президент Владимир Путин обяви планирано увеличение с 50 процента на размера на руската армия и разполагане на хиперзвукови ядрени ракети на руски военни кораби.
  • 85 Сирене

    17 3 Отговор
    Според ISW и ракети нямат от
    юли насам...
  • 86 Мишел

    20 5 Отговор
    Новините от ISW, както обикновено , идват до този сайт с поне ден закъснение.
    Соледар е превзет, Бахмут - Артьомовск е обкръжен.
    Залужний иска разрешение от Зелински за изтегляне на гарнизона на Бахмут , който се състои от остатъците на защитаващите го 8 мотопехотни и специални бригади и танкова бригада.
    Новото е, че руската армия започна настъпление към Харков- атакуван е Купянск, с артилерия, танкове и мотопехота.
  • 87 Дааааааа,

    19 3 Отговор
    В разгара на този целодневен пропаганден бараж във Вашингтон Байдън призна, че някои от европейските му съюзници са загрижени, че действията, извършвани от САЩ, могат да доведат до пълномащабен ядрен обмен.

    Попитан от репортер защо САЩ просто не предоставиха всички оръжия, поискани от Зеленски, Байдън отговори: „Идеята, че ще дадем на Украйна материал, който е фундаментално различен от този, който вече отива там, би имала перспектива за разпадане на НАТО“.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Мишел

    17 5 Отговор
    Новините от ISW, както обикновено , идват до този сайт с поне ден закъснение.
    Соледар е превзет, Бахмут - Артьомовск е обкръжен.
    Залужний иска разрешение от Зелински за изтегляне на гарнизона на Бахмут , който се състои от остатъците на защитаващите го 8 мотопехотни и специални бригади и танкова бригада.
    Новото е, че руската армия започна настъпление към Харков- атакуван е Купянск, с артилерия, танкове и мотопехота.

    Коментиран от #99

  • 90 Дааааааа,

    16 5 Отговор
    Въпреки цялото позоваване на Чърчил, британският премиер никога не получи нивото на безусловна подкрепа, което се предоставя на украинското правителство.САЩ навлизат все по-дълбоко и по-неумолимо във войната. Разполагайки ракети „Пейтриът“ в Украйна, Вашингтон дава възможност на Украйна да поразява самолети дълбоко в руска територия.

    Само миналата година Байдън заяви, че с изтеглянето на американските войски от Афганистан той слага край на „войната завинаги“. Но сега администрацията въвлича населението на Европа, Съединените щати и целия свят в нова „вечна война“, с потенциално катастрофални последици.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 АХА

    14 5 Отговор

    До коментар #83 от "Ссссс":

    Тези опорки явно те успокояват, защото в действителност събитията в Украйна за "приятелите" от другата страна на океана не се развиват съгласно плановете им.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Източна ромелия

    20 3 Отговор
    Мария,Мария до къде я докара. Разбирам да беше само вашия сайт за да се информираме за положението в Окрайна ,ама не е. Има и други които пишат действителното положение и то подкрепено с факти и видеоматериали
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 БАРС

    19 6 Отговор
    НИЩО ПОДОБНО РАШКИТЕ СА ВЦЕНТАРА НА ГРАДА.ТАМ 95%ОТ ГРАДА Е ИЗРАВНЕН СЪС ЗЕМЯТА УКРИТЕ НЯМА КЪДЕ ВЕЧЕ ДА СЕ КРИЯТ.ИМАТ САМО ЕДИН ИЗХОД СМЪРТ ИЛИ ДА СЕ ПРЕДАДЪТ В ПЛЕН.А СВОБОДНИЯТ ПЪТ КЪДЕТО МОЖЕХА ДА ОТСТЪПЯТ НАЗАТ РАШКИТЕ ИМ ПРЕДЛОЖИХА А ТЕ ОТКАЗАХА И ТАКА ТОЯ ПЪТ СЕ ОБСТРЕЛВА ОТ РАШКИТЕ И ТЕ УКРИТЕ НЯМАТ ЗАГАЛИ НИКАКЪВ ШАНС.ВСИЧКО ЗАСНЕТО ОТ РАШКИТЕ И ПОКАЗАХА С ДОКАЗАТЕЛСТВО.ДАЖЕ ЗЕЛИНСКИ ПО ТВ СЕ ЯВИ И ПОЧТИ ПРИЗНА.А ЗАЩО НЕ ПИШЕ ФАКТИ ЗА ТИЯ ДЕТО СА ЗА ПУТИН И ГО ПОДКРЕПЯТ НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ СТРАНИЦИТЕ А ПИШАТ ЗА НЯКАКВИ БЛОГЕРИ УКРАИНСКИ.

    Коментиран от #148

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 мамма миа

    12 2 Отговор
    Е тая статийка ми вдигна настроението.
    Препоръчвам на анализаторите да отидат на място и да потвърдят или отречат,документирано,истината!
    Не мога да пиша още ,че ме тресе от смях.
  • 104 Така е

    7 9 Отговор
    Само БНР рано сутринта бодро предаде новината за напредъка на Русия в някакво село-Соледар. Пак се оказа фалшок.

    Коментиран от #133

  • 105 Ксаниба

    11 2 Отговор

    До коментар #83 от "Ссссс":

    Ми представи си, да инвестираш милиарди в един доста спорен проект. Ако няма печалби и резултати, но ти пращат позитивни новини, нали е по добро, от колкото усещането за загубените милиарди???
  • 106 Дааааааа,

    12 5 Отговор
    САЩ наруши многократно собственото си законодателство и за това се мълчи !!!!!! В САЩ съгласно закон от 1976 г., наречен Закон за чуждестранните суверенни имунитети, който ограничава юрисдикцията на американските съдилища върху съдебни дела срещу чужди страни......наказателно преследване в САЩ срещу чужди държави и държавни фирми е забранено по закон, но дали закона се прилага и дали има демокрация в САЩ е въпроса.

    Коментиран от #143

  • 107 От обора

    5 1 Отговор

    До коментар #81 от "До русоробката":

    Ааааа, те и бебета ядат за закуска. Туй що не го каза, веее.На блеещите каквото им кажеш, те вярват и преживят
  • 108 Вагнер

    17 2 Отговор
    Само не разбрах къде точно ВСУ продължават настъплението си.

    Коментиран от #115, #137

  • 109 Анева

    12 5 Отговор
    Соледар е превзет от Вагнер. Факт ! Единствено малка група украинци са обкръжени в центъра . Това е положението.
  • 110 Мария Атанасова Мисиркова!?

    9 4 Отговор
    Дежурния Маниполатор за днес!!
  • 111 Мишел

    11 4 Отговор
    Както вече коментирах, през нощта украинската армия е опитала да направи мащабно настъпление при Кременная. При последвалото 7 часово сражение руската артилерия, РСЗО, ТОС , авиация са смазали и разбили настъпващите украински части, танкове, артилерия и ги е върнала на изходните позиции
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Така е

    3 0 Отговор
    Нито съм жираф, нито хипопотам..
  • 114 ами да

    2 0 Отговор
    нито има ракети нито има войска
  • 115 Как къде

    6 1 Отговор

    До коментар #108 от "Вагнер":

    В главите на нашите крави
  • 116 Абе Беловеца

    5 0 Отговор
    нали все питаше какво става в Соледар
  • 117 Руснаците клякат

    4 8 Отговор
    Почват да крякат
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 дa да да

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дааааааа":

    познай от първия път..., започва с Р
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Слепок

    16 3 Отговор
    Марийче, филма в Соледар приключи. Оказа се че Солясар е покрит с трупове но украински трупове. В момента тече прочистване на последните остатъци от украинците в центъра на Соледар. По-късно ще се публикува броят на щастливите украинци които са пленени. Толкоз за лъжите на зеления парцал.
  • 122 Дааааааа

    12 3 Отговор
    """"Русия нито е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут""" отново се извежда заглавие и отново е погрешно и манипулативно !..... Соледар е превзет на 99%. Обкръжени в центъра са около 100-150 украинеца !
  • 123 Дааааааа

    12 2 Отговор
    Когато в нещо не сте сигурни на 100%, поне не го извеждайте като заглавие. Заглавие-твърдение на нещо невярно поставя медията в графа пропаганда....
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Бесен- _Язовец

    5 1 Отговор
    Поредния рамщайнски провал тежко се преглъща!
  • 128 Това село

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "ДДРОнег":

    неграмотник е над 70 000 човека.Преди да пишеш осведоми се .
  • 129 Иван

    8 2 Отговор
    Украйнските ВСУ продължават да настъпват към Киев :) Вече "Вагнер" се снимат в подземните тунели Соледар. Работайте Братя!
  • 130 Госта

    7 1 Отговор
    До какво унижение е готова Марчето задс заработи.
  • 131 Трол

    9 0 Отговор

    До коментар #118 от "стоян георгиев":

    Мило Деси, не изстерясвай! Има вече клипове в Тубата от западни блогъри-Уеб Юнион. С техни анализи и гугъл мап визуализации! Дори те дават, че едва два западни крайни квартала не са превзети, на единият е обозначена някаква поща, а другия е като вилна зона до главния път.
  • 132 фактите

    2 11 Отговор

    До коментар #30 от "В къщи имам интернет":

    Ти се моли НАТО да не се включи в тази война,че тогава в Москва официалният език ще стане английски и то само за три дни ! Украйна сама успява да разбие "втората армия в света" (ха ха) ,Иран,Северна Корея и Чечня..

    Коментиран от #134, #142

  • 133 Неакво село

    11 0 Отговор

    До коментар #104 от "Така е":

    викаш? Де и ние такива села да имахме с по 70 хиляди жители,че то ние градове не ни останаха с толкова жители.Например един Плевен бе 130 хиляди,а сега няма и 60 х.Като пишете се ограмотявайте бе тъпанари.Артьомовск е 80 хиляден и не се изказвай,че е село и той,защото ти си селяндур/не селянин,че разликата е огромна/
  • 134 Я се събуди

    9 2 Отговор

    До коментар #132 от "фактите":

    изми си дзъркелите и се погледни в кривото огледало.Ако пършивото и недъгаво НАТО се включи,всичко ще приключи за половин ден с размяната на няколко хиляди ракетно-ядрени удари към САЩ,ЕС,мъгливия джендарски албион и Русия,Китай и останлите и света ще се върне за този половин ден в ерата преди каменната и само хребарките ще оцелеят.Явно си нямаш никаква представа за състоянието на силите в света.В момента Русия с хиперзвуковите ракети инсталирани на кораби,подводници и суша имат предимство,а не НАТО.ако бе обратното ТСВ вече да е в ход,а не тази прокси война.

    Коментиран от #141

  • 135 истината

    10 0 Отговор
    Русия нито е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут! Украйна си е върнала Крим! Настъпва към Москва! :) :) :)
  • 136 истината боли

    9 1 Отговор
    Ако в известна степен мога да разбера не желанието на комика и цялата му наркоманска компания да си признаят поражението, то никак не разбирам защо "обективната" журналистика ретранслира откровенните им лъжи. Като приложат азбучното правило да проверят от няколко източника информацията, то става напълно ясно - Соледар е руски, следва Бахмут.
    За една година се убедих, като съобщи нещо Зеленски - най-вероятно е пълна лъжа.
  • 137 Моцарт

    7 2 Отговор

    До коментар #108 от "Вагнер":

    По поръчка на големия Комик, проби за настъпление ще се правят практически навсякъде с надеждата, че някъде поне ще се получи. Ако това стане, ще се въведе в действие пропагандата и крясъци за "Огромната победа" ще има през 2 минути, та да се збрави позора при Солидар и предстоящия такъв при Бахмут. Вече и двете населени места са обявени като маловажни и стратегически незначими. Сега се търси "Важното и значимото" място, дори то да се окаже някъде в пустоща.
  • 138 Смешко смешен

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "стоян георгиев":

    Ти и да завариш жена си на калъп,пак ще викаш че не е вярно
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Сбогом

    2 1 Отговор
    Номер 139 е изтрит. В него няма нецензурни думи и обиди. Ще си направя почивка от коментари в сайта. За тези, които четат коментарите и следят за мнението на простолюдието българско, жалко.
  • 141 Китайски сибир

    2 5 Отговор

    До коментар #134 от "Я се събуди":

    Русия няма да спечели от Война с НАТО, Китай ще вземат Сибир,Русия ще се простира до Урал,всички тюрски народи,влизат в съюз с Анкара,Кавказ е безвъратно загубен,Кадировци изчезват,Чечня е свободна, Казахстан получава пълна свобода да избира.

    Коментиран от #144

  • 142 АбеПишлегар

    7 4 Отговор

    До коментар #132 от "фактите":

    Я си забърши соополите и да те няма.НАТО е книжен тигър без армия,а държавите от НАТО са пълна пародия.Само за пример-англичаните не могат да съберат и 80 000 армия.С един самолетоносач,който е потопен за секунди от само един "циркон" ще превземат Русия.Единствените,които що годе имат армия са Турция,но те не са мало умници да се перчат на Русия,защото знаят че Русия не е за тяхната уста лъжица.Кой ви пуска в интернет недоправени олиигофренчета???

    Коментиран от #145

  • 143 ЕВРО СЪЮЗА

    3 3 Отговор

    До коментар #106 от "Дааааааа,":

    В Русия северна корея,Иран,там е истинската свобода и демокрация, какво дириш тук при заробените от САЩ,НАТО,ЕВРО СЪЮЗА, бъди свободен, иди при свободата.
  • 144 Ти си направо върхътБеСопоол

    3 2 Отговор

    До коментар #141 от "Китайски сибир":

    само че върхът на нещо което се разтоварва в тоалетната.От къде ви намират такива професори.Вместо да си учиш уроците,се занимавашс тематика която е неразбираема за теб и останалите пишлигари,напълнили коментарите с фантастика.Да подържаш една нереална теза,защото баща ти е някакъв тъъпак а майка ти е от червените фенери и не са ти дали капка възпитание и елементарна култура си е направо повод за самоубийство.Такива като теб не трябва да имат деца,защото с негодните си гени,създават още по негодна продукция.

    Коментиран от #146

  • 145 ЕВРО СЪЮЗА

    3 4 Отговор

    До коментар #142 от "АбеПишлегар":

    Кво търсиш тук другарю,бегай във великата страна,бегай да работиш в Коми.Тук твойте наследници са под заплаха да станат наркомани,джендъри,алкохолици.
  • 146 Червено комунистическо русофилче.

    3 4 Отговор

    До коментар #144 от "Ти си направо върхътБеСопоол":

    Вие комунистите сте русофили,много обичате да живеете в Европа,както руските ви господари,даТурция постепенно изтласква Русия от Кавказ,защо Путин се намеси в Нагорни Карабах след като Азеро Турската коалиция го превзе,има нов сухопътен коридор Азерски територия до Каспийско море, Казахстан,много скоро ще изгонят руснаците,да Китай винаги е смятал Сибир за свой, там работят и живеят 5 милиона китайци,Чечня ще бъде свободна а Кадировците в Москва или те знаят къде,Молдова влезне ли в Евро съюза Приднестровието става свободно без руснаци,ще бъдат гонени от всякъде,такава е съдбата на ниско технологичните народи,войната е технологии,русофилче,комунистическо
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: