Отидете към основна версия

1 344 14

Байдън към Кишида: САЩ твърдо подкрепят отбраната на Япония

  • сащ-
  • япония-
  • джо байдън-
  • фумио кишида

Стопанинът на Белия дом също така благодари на своя гост за неговото силно лидерство във връзка с тясното сътрудничество по въпросите на технологиите и икономиката

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна японския премиер Фумио Кишида в Белия дом и му каза, че САЩ продължават да са силно ангажирани със своя съюз с Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън също така приветства "историческото увеличение" на японските разходи за отбрана.

Вашингтон е последната спирка на Кишида в неговата обиколка в индустриалните сили от Г-7. Той се опитва да заздрави отношенията с дългогодишни съюзници на своята страна на фона на нарастващите тревоги в Япония, породени от засилващите се регионални заплахи в областта на сигурността от страна на Китай, Северна Корея и Русия.

На среща в Овалния кабинет Байдън заяви че двете страни никога не са били по-близки. "Нека бъда кристално ясен: САЩ са напълно, задълбочено, изцяло отдадени на съюза", добави той. Байдън също така благодари на Кишида за неговото силно лидерство във връзка с тясното сътрудничество по въпросите на технологиите и икономиката.

Кишида благодари на Байдън за работата на САЩ в сферата на регионалната сигурност и каза, че "Япония и САЩ в момента са изправени пред най-сложната и изпълнена с предизвикателства среда на сигурност в близкото минало". Той добави, че Токио е формулирал нова стратегия за отбраната, публикувана миналия месец, "за да гарантира мира и просперитета в региона".

Преди това Кишида се срещна и с американския вицепрезидент Камала Харис. В началото на тази среща той заяви, че сред темите на неговите разговори във Вашингтон са съюзът между САЩ и Япония, както и "установяването на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион". Харис каза, че нищо не може да сломи отношенията между Япония и САЩ и че двете страни ще подпишат споразумение за космическо сътрудничество по-късно днес.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини