Отидете към основна версия

16 461 48

Стратегическа среща? Директорът на руското разузнаване Сергей Наришкин ще преговаря с колегата си от ЦРУ

  • сащ-
  • русия-
  • сергей наришкин-
  • цру-
  • уилям бърнс

В края на 2021 г. Едуард Бърнс беше изпратен в Москва от американския президент Джо Байдън, за да изрази пред Владимир Путин опасенията на САЩ от струпването на руски войски по границата с Украйна

Снимка: Shutterstock

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин каза днес, че е възможна още една негова среща с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Последната среща между двамата се състоя в Анкара през ноември миналата година, отбелязва Ройтерс.

Американски представители казаха тогава, че Бърнс е предупредил Наришкин за последиците в случай на каквато и да е употреба на ядрено оръжие във войната в Украйна и е повдигнал въпроса за намиращите се в руски затвор американци.

Запитан дали може да има още една подобна среща Наришкин отговори пред ТАСС: "Възможно е".

Той каза, че срещата с Бърнс е била плодотворна и е позволила на Русия да изясни позицията си, съобщи ТАСС.

Бърнс е бивш американски посланик в Русия. В края на 2021 г. той беше изпратен в Москва от американския президент Джо Байдън, за да изрази пред руския президент Владимир Путин опасенията на САЩ от струпването на руски войски по границата с Украйна.

Наришкин каза, че Русия е изградила "безпрецедентно" сътрудничество с Китай, включително за обмен на голям обем оперативни и други разузнавателни данни, съобщи ТАСС.

Той каза, че Русия е изградила също тесни връзки в областта на разузнаването със съюзника си Иран и добави: "Някои спецслужби са наши партньори".

Наришкин отбеляза, че от време на време разговаря с някои неназовани ръководители на европейски разузнавателни служби за ситуацията в Украйна, посочва ТАСС.

Кремъл каза днес, че всяка възможна среща между Наршкин и Бърнс би "имала смисъл", отбелязва Ройтерс.

"Не можем да изключим подобно нещо, и разбира се, подобен диалог има смисъл", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче уточни, че не му е известно нищо за конкретна дата на подобна среща.

Кремъл отклони молбите за коментар на твърдението на украинското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е наредил на началника на генералния щаб и командващ Обединената групировка войски в зоната на специалната военна операция Валерий Герасимов, да превземе Донбас до март 2023 г.

"Не, не бих могъл (да коментирам) и нямам ни най-малкото желание", каза Песков.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания