Last news in Fakti

13 Април, 2023 15:15 1 777 12

Четири години след ареста: какво се случва с Джулиан Асанж?

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж-
  • цру

Засега няма изгледи основателят на Wikileaks да бъде освободен, в САЩ го заплашва доживотен затвор

Четири години след ареста: какво се случва с Джулиан Асанж? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Джулиан Асанж, който е в затвор във Великобритания, се бори от години срещу екстрадиция в САЩ. Тази година група американски конгресмени се застъпиха за него. Има ли шанс създателят на WikiLeaks да излезе на свобода?

Джулиан Асандж, който от 2019 г. е в затвор в Лондон, се бори от години срещу екстрадицията си в САЩ. Ако бъде изпратен на американските власти, той може да получи доживотна присъда. Основателят на WikiLeaks не е осъден, но въпреки това е зад решетките. И то в строго охранявания затвор Белмарш, припомня АРД.

Неговата съпруга - Стела, разказва, че Асандж прекарва по-голямата част от времето си в килията, тъй като изолацията на задържаните е норма в този затвор. Тя разказва и за строгите мерки за сигурност, с които се сблъсква всеки път, когато отиде да посети своя съпруг. От входната врата до стаята, където имат право да разговарят, тя трябва да даде пръстови отпечатъци четири пъти, да бъде проверена дали не носи наркотици и още много други неща.

Не се знае колко дълго ще продължи съдебната битка на създателя на WikiLeaks. "Минаха 4 години", казва Стела. "Четири години всекидневна борба на всички фронтове".

"Огромен принос към журналистиката"

Миналата седмица организацията "Репортери без граници" трябваше да посети Асандж в Белмарш за първи път, разказва АРД. Посещението беше официално одобрено. В последния момент обаче на Кристоф Делоар и Ребека Винсент от организацията им беше отказан достъп.

"Джулиан Асандж има огромен принос към журналистиката. Публикуването на секретните документи беше в обществен интерес", смята Винсент. Никой не бива да попада в затвора дори и за ден заради това, че е публикувал информация в обществен интерес, казва още тя. Зад стените на затвора Асандж се е превърнал в най-известния политически затворник в света.

Няма изгледи той да бъде освободен скоро

Съпругата на Асандж Стела също изтъква, че той е политически затвор. Като адвокат тя работи само за един единствен клиент - своя съпруг. И се бори срещу опасността той да бъде забравен. Тя пътува и дава интервюта, за да се опита да привлече внимание към случая: "Ако Обединеното кралство и САЩ наистина искат да подкрепят свободата на словото и да се застъпват за журналистите - включително и за своите, които работят на опасни места по света, те трябва да постъпят правилно и да освободят Джулиан", казва тя, цитирана от АРД.

Следващият етап от съдебната битка на Асандж може да започне скоро. Засега няма изгледи основателят на Wikileaks да бъде освободен. В САЩ го заплашва доживотен затвор.

Американски конгресмени се застъпиха за Асандж

Тази седмица група конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, в което го призовават да оттегли обвиненията срещу основателя на WikiLeaks.

Обвиненията срещу Асандж са 18, 17 от тях по Закона за шпионажа. Те "представляват сериозна и безпрецедентна заплаха" за журналистическата работа и Първата поправка на американската конституция, пишат конгресмените. Миналата година водещи медии, сред които "Ню Йорк Таймс", "Гардиън" и "Шпигел", също призоваха САЩ да свалят обвиненията срещу журналиста и активист.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СВОБОДА НА СЛОВОТО? ДЕМОКРАЦИЯ?

    31 2 Отговор
    На някоя друга планета. В САЩ и ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА със сигурност такава няма
  • 2 А КАК ВИ ВЯРВАХМЕ 90-те ГОДИНИ

    36 2 Отговор
    АМЕРИКА беше мечта. Рай. Демокрация

    Коментиран от #3

  • 3 Токайто

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "А КАК ВИ ВЯРВАХМЕ 90-те ГОДИНИ":

    Рай. Демокрация. Свобода на словото...това беше Холивуд. Просто се излъгахме, че Холивуд и Америка са една и също. А й демокрация в Америка е едно, а ИЗНОСЪТ на демокрация е съвсем друго.
  • 4 Вергина

    30 0 Отговор
    Този човек е христоматиен пример защо човечеството не заслужава нищо повече от мнимите удобства на матрицата. Един съсипан живот, за да отвориш очите на овцете, които си остават овце! Дано Господ му помогне да се спаси от затвора.
  • 5 Ква демокрация, кви

    33 0 Отговор
    5 лева? Кончита Вурст ще ви изпее песента за демокрацията :)! Обамата е носител на Нобелова награда за мир? Ха-ха-ха!!! А Трюдо в Канада закри всички сметки на демонстрантите и те фалираха. На някои даже не им признаха, че някога изобщо са имали банкови сметки? На Кипър изтриха всички сметки, които имаха над 100 000 евра. Ако си имал милион в банката, то от утре имаш само 100 000 и си е "нормално"? В Германия полицията арестува Беате Банер (медицинска адвокатка), че критикува мерките, срещу хремата и я ритали, били.., а след това я хвърлиха в психиатрията... В Австрия убиха Андреас Ноак, понеже разказа, какво причинява Графеноксидът в организма на човека. Преди това японците го бяха открили в остатъци от т.н. "ваксини" и питаха, някой да им обясни... В Австрия убиха Йорг Хайдер, понеже каза, че "всички банки са мафия"! Закриха руските канали, за да слушаме само "министерството на истината"! Помните ли КПП-та на околовръстното? А даже не пускаха и в магазина, ако нямаш "сертификат в смартфона" по едно време? Сега пак "избраха" хора, на които им беше гласуван вот НА НЕДОВЕРИЕ? Престъпници пак на избори? Е, това ако е демокрация???

    Коментиран от #7

  • 6 Студопор

    21 0 Отговор
    В днешно време, ако казваш истината и я правиш достояние, бивали наказан. Ако лъжеш и краде, те сочат за пример.
  • 7 Студопор

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ква демокрация, кви":

    Абсолютно вярно!!
  • 8 Гого

    9 0 Отговор
    Смъртен грях е да показваш престъпленията на англосаксоте
  • 9 От страни

    7 0 Отговор
    Какво се случва? Ми заприлича на зомби. Явно го измъчват. Имам една сравнителна снимка на Навални и Асанж при което единия лежи в Мордорски затвор а другия в демократичния и познайте кой кой е. Ама не пускат тука, няколко пъти я качвах и първо се явява че очаква моде.рация а после че е премахнат коментара. Явно не пасва на нашите подлоги такова сравнение. Ми да вземе Путин да го размени на оня Горшкович, и без това няма никъв смисъл от него а така поне ще спаси Асанж. Нали спасиха Сноудън та казал "А" - казвай и "Б".
  • 10 От страни

    9 0 Отговор
    Единия лежи в мордорски затвор а другия в демократичен. А познайте кой къде лежи.

  • 11 Напреднал

    5 0 Отговор
    Ако англосаксите имаха наистина Демокрация, 1) Австралия ще ше поне да се опита да зищити гржданина си Асандж, 2) Кралицата/Кралят на Великата Британия отдавна трябваше да издадат указ за освобождаването му като журналист изпълнил дилга си
  • 12 Калпазанин

    1 0 Отговор
    А някой забеляза ли какво казват оценките на коментиралите, аз на това му викам криво разбрана цивилизация, истината е в затвора лъжата на свобода
Новини по държави: