Отидете към основна версия

8 719 213

Путин ще започне нова мащабна атака срещу Украйна преди пристигането на американските танкове

  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • abrams-
  • танкове-
  • руска армия

Решителността на Путин предвещава нова смъртоносна ескалация във войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти година след започването на пълномащабна война, която трябваше да отнеме седмици, Владимир Путин се готви за нова офанзива в Украйна, като в същото време подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници, който очаква да продължи с години, предаде агенция Bloomberg.

Кремъл има за цел да демонстрира, че неговите сили могат да си върнат инициативата след месеци на загуба на позиции, оказвайки натиск върху Киев да се съгласи на някакъв вид примирие, което ще остави Русия да контролира територията, която сега заема, според официални лица, съветници и други запознати със ситуацията.

Дори Путин не може да отрече слабостите на армията, след като войските му загубиха повече от половината от териториите, завзети след инвазията в Украйна, казаха източници, говорейки при условие за анонимност, за да обсъдят въпроси, които не са публични. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични по отношение на непосредствените си амбиции, признавайки, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Но Путин остава убеден, че по-многобройната руската армия може да надделее в тази война. Путин е готов да приеме жертвите – които вече наброяват десетки хиляди, повече от всеки конфликт след Втората световна война. Възобновената офанзива може да започне още през февруари или март, казаха хора, близки до Кремъл. Техните коментари потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници, че предстои нова руска офанзива и предполагат, че тя може да започне, преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски бойни танкове.

Решителността на Путин предвещава нова смъртоносна ескалация във войната му, докато Киев подготвя нов собствен натиск, за да изтласка силите му от окупираните земи. Руският лидер вярва, че няма алтернатива, освен да надделее в конфликт, който смята за екзистенциален със САЩ и техните съюзници, казаха източниците в Кремъл. Нов кръг от мобилизация е възможен още тази пролет, казаха те, тъй като икономиката и обществото са все повече подчинени на нуждите на войната.

Путин е разочарован от това как се развиват нещата, но не е готов да се откаже от целите си. Американски и европейски служители от разузнаването се съмняват дали Русия има ресурсите за нова голяма офанзива, дори след мобилизирането на 300 000 допълнителни войници миналата есен. Съюзниците на Киев значително увеличават военната си помощ, за да могат украинските сили да пробият руските линии.

След като светкавичните атаки на украинските сили през лятото и есента нарушиха отбранителните ѝ линии, оттогава Русия засили защитата, използвайки окопи, капани за танкове и мини, за да забави всеки потенциален напредък. В по-дългосрочен план Путин одобри планове за разширяване на редиците на армията с близо 50% през следващите няколко години, като разположи нови сили близо до Финландия - която е в процес на присъединяване към НАТО - и в окупираните региони на Украйна.

Aмерикански и европейски военни служители се опасяват, че конфликтът скоро може да се превърне в артилерийски бой в стил Първата световна война с до голяма степен стагнация на фронтовите линии, сценарий, който може да e в полза на Русия с нейното по-голямо население и военна индустрия. W момента шансовете за намиране на мир на масата на преговори са безнадеждни, предвид искането на Украйна Русия да изтегли войските си като условие за всяка сделка. Минимумът, който Кремъл би приел, би означавал временно примирие, което оставя Русия да контролира територията, която нейните сили държат в момента, за да спечели време за възстановяване на силите си и да извърши нова атака. Зеленски посочи, че на човек като Путин не може да се има доверие.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: