Тема: Украйна

28 Януари, 2023 15:06 3 508 55

"Същински ад" - трагедията на украинските евреи

  • украйна-
  • бабин яр-
  • русия-
  • ссср-
  • евреи-
  • геноцид-
  • трагедия-
  • цивилни жертви-
  • нацисти-
  • холокост-
  • ад

Избити са над 1,5 милиона украински евреи

"Същински ад" - трагедията на украинските евреи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на Втората световна война в Бабин Яр край Киев е извършено най-голямото масово убийство на евреи. Само в рамките на два дни там са били разстреляни поне 33 771 души, а за цялата окупация германците са убили 100 000. Огромен паметник напомня за това трагично време, а историите, разиграли се тук, са свидетелство за проявената безгранична жестокост.

Капер Ефим е лекар в една киевска синагога. Неговият баща е роден през 1914-а година в Любар край Киев. Той и предците му са били дърводелци. Между 1941-а и 1943-а година бащата е бил военнопленник в Германия и е разказвал много на сина си за преживяното.

Ефим казва, че след масовите разстрели в Бабин Яр евреите били погребвани на плитко, около мястото, където падали. Германските окупатори принуждавали баща му и други евреи да изгарят безжизнените тела на своите братя и сестри по вяра, за да прикрият ужасните престъпления.

Избити са над 1,5 милиона украински евреи

Сред тези, които според плановете на Хитлер е трябвало да бъдат убити, е историкът Борис Сабарко. Той бил само на шест години, когато Вермахтът нахлува в родината му. Сабарко е оцелял от Холокоста от гетото Шархород в Югозападна Украйна."Беше същински ад", разказва той. Било страшно, а хората били "избивани, застрелвани, удавяни и изгаряни".

Такава е била ситуацията в цяла Украйна по време на германската окупация. Над 1,5 млн. украински евреи са били избити. Сабарко е посветил около 200 свои книги и есета на темата.

Споменът за Холокоста дава сили

Анатолий Подолски, директор на Украинския център за изучаване на Холокоста в Киев, подчертава, че е важно зверствата, извършени от нацистите, да не се забравят. Особено сега - след руската инвазия в Украйна. Подолски разказва историята на млад евреин - учител по история, който попаднал в руски плен в Мариупол.

Помогнало му да издържи онова, което знаел за Холокоста. Учителят написал на Подолски следното: "Когато нямаш хляб, нямаш къде да спиш, когато всеки момент можеш да бъдеш убит, а аз бях в това състояние: тогава ми помогна споменът за онези хора, изправени пред лицето на смъртта. Така можах да преживея руския плен".

Кого искат да денацифицират?

Твърденият на руското правителство, че се бори с нацистите точно в Украйна, оставя учения безмълвен. Йосиф Асман, равин в синагогата "Бродски" в Киев, също не е в състояние да го разбере. Неговата синагога е сред малкото, които все още се използват.

"Когато казват, че идват да ни денацифицират, аз питам: кого точно - еврейския президент, еврейската общност? Кого точно искат да денацифицират?", недоумява Асман. Украйна е отворена, мултирелигиозна страна, подчертава той.

Още една книга за Холокоста

След руската инвазия обаче много украински евреи са напуснали страната. Борис Сабарко е един от тях. Първоначално не искал да отиде точно в Германия, но дъщеря му го убедила да я придружи и в момента той живее в Щутгарт с нея и с внучката си. "Ужасна трагедия" е, че хората не са се поучили от ужасите на Втората световна война, споделя Сабарко. Мнозина са оцелели през войната само защото са вярвали, че мотото "Никога повече" ще се превърне в реалност. Сега обаче става ясно, че случаят не е такъв.

Борис Сабарко е на 87 години. Той много се надява, че войната срещу Украйна скоро ще приключи. След това би желал да се завърне в Киев, в своята родина с дъщеря си и с внучката. Там на бюрото му е останал полузавършен ръкопис. Сабарко заявява, че иска да издаде още една книга за Холокоста в Украйна - в една свободна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    91 12 Отговор
    В лагерите надзирателите и екзекуторите са били Бандеровците.Немците не да си цапали ръцете с евреи.

    Коментиран от #25, #46

  • 2 ТаУмВзе

    78 10 Отговор
    За това германчето Пак крепи окраински нацисти! Чудничко.
  • 3 стига с тия евреи бе

    65 13 Отговор
    тия са виновни 90% за всички беди от древността досега,а вие ги изкарвате невинни жертви,или и вие сте зависима от тях медия

    Коментиран от #8

  • 4 да де

    66 9 Отговор
    В царството на Бандера няма място за евреи.
  • 5 Последния Софиянец

    66 9 Отговор
    Даже наскоро гледах западен филм как бандеровците трепеха с лопати евреите в лагерите.За един полски евреин боксьор се разправяше.
  • 6 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    51 9 Отговор
    Българската територия се подготвя за евреите, 33 години се води геноцид над българското население от марионетките и подлогите ни, за освобождаване на територии за еврейските заселници!
  • 7 Леле

    39 7 Отговор
    Колко евреи има в Украйна? Всички ли са евреи там
  • 8 Ротшилд

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "стига с тия евреи бе":

    Не са. Обективни са. Честна дума.
  • 9 Жеко

    31 7 Отговор
    Дойче Веле е Тел Авив Веле
  • 10 пешо

    45 5 Отговор
    дойче зеле кой изби евреите

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Немо

    24 5 Отговор
    К за евреите и милиционерите им от ,,DW"
  • 12 Дойче зеле

    4 13 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Путин!
  • 13 А питам

    58 5 Отговор
    Избитите през ВСВ са около 63 000 000, от тях половина са мирни хора. Над 20 000 000 са избитите славяни.
    Защо се рекламира само смъртта на даден етнос???

    Коментиран от #21

  • 14 Объркано Атлантиче

    42 5 Отговор
    Полският външен министър каза, че украинците са освободили Аушвиц!

    "Е, Украински фронт - не означава украинец. Един историк по образование трябва да има представа, че нашите фронтове са наречени не според принципа на формиране, а според територията, на която са действали", отговори руският посланик в Полша.
    Толкова за образованието. Хитлер беше направил същото с германиците преди да спретне световен геноцид. Историята се повтаря. Човечеството не си е взело поука и събитията описани в религиозните книги по света, са на път да се сбъднат. И всичко това от невежество, непукизъм и простотия.

    Коментиран от #37

  • 15 Да го питам

    41 7 Отговор
    Йосиф Асман, равин в синагогата следното:
    Йоско, като как целокупната украинска еврейска общност воглаве с еврйския президент оценяват пускането в обръщение на пощенска марка с Бандера?
    Или издигането на паметници из цяла Украйна на тоя признат военно-престъпник и убиец?
    И че тоя е убил 100 000 поляци във Волина, три пъти по-малко отколкото НКВД са избили в Катин?

    Коментиран от #18

  • 16 a дедите на сегашните бандеровци да

    35 4 Отговор
    са участвали в този "Същински ад" - трагедията на украинските евреи не става ясно от манипулативни писари
  • 17 Мим

    40 6 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Ами еврейте ги избиваха точно бандеровци и укрите под давление на фашистите.Сега Путин иска да им помогне и спаси,ама онова зелено човече се е хванало с ястребите и ще си унищожи не само укрите,а и евреите...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сталин

    36 4 Отговор
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология

    Коментиран от #41, #50

  • 20 Сталин

    23 5 Отговор
    Холокост ,ковид пандемия,ковид ваксини ,крипто пирамиди - всичко е измамни схеми на евреите,къде са масовите гробове на тези мошеници
  • 21 Срамота

    36 4 Отговор

    До коментар #13 от "А питам":

    Искат да внушат на
    не...гр@мот.....ниците, че са
    избити САМО " украински евреи". А другите евреи и др нации изглежда не са важни за тях. Това тяхното внушение и пропаганда вече е цинизъм
  • 22 Пак за този

    34 4 Отговор
    Холокост ... а като избиват всеки ден Араби в Палестина ?

    Коментиран от #31

  • 23 сноу

    21 3 Отговор
    То зелето в тая топла зима, съвсем вкисна...
  • 24 Кочо

    26 4 Отговор
    Немският танкист Ото Кариус /,,Тигри в калта" пише, че в балтийските държавици ги посрещали като освободители, но на тях им правило ужасно впечатления как посрещачите се отнасят към местните евреи! Така е било и с поляците и бандероците - не толкова вермахта, а те са тероризирали евреите, за да ги оберат и унищожат! Освободи ги Червената армия! В периода от 1918 г. до 1922 г., когато Украйна е била отделна държавица, също е имало масови погроми над евреите! Те си отмъщават, като ликвидират Симон Петлюра в Париж през май 1926 г. Нещо такова се е случило и със Степан Бандера през 1959 г.

    Коментиран от #28

  • 25 Има такова нещо

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В Украйна украинци,в Полша поляци.Но как останал жив един разказвач?Заривал ги там в Киев(Набий яр),после бил в Германия,после се върнал и разправял на сина си.Сложна работа
  • 26 ДжафДжаф

    22 4 Отговор
    Президент евреин!!! Е, айде сега....хазаро- юдей е малко по-точната дефиниция. Ама след руската инвазия много евреи били избягали в Германия и видите ли чакали там войната да свърши. Алооо...къде ви е подкрепата за Президента- евреин!? А и тези как така се оказаха в Германия като има забрана мъжете да не напускат Украйна! Като са такива поклонници на Бандера и Шухевич, па да беха отишли да се бият против руската армия! Или може би са платили $5000 подкуп на краницата и дим да ги няма. Това юдеите го правят май най-добре.

    Коментиран от #30

  • 27 Брън

    19 3 Отговор
    Че защо свързват нацизма само с преследването и избиването на евреи? Нацизъм е всяко етническо прочистване - в случая украинците решиха да го направят с руснаците на уж украинска територия..По-нататък като се разправят с тях, ще продължат по реда..Както германските нацисти са го правили - първо евреи и цигани, после славяни и т.н.

    Коментиран от #32, #48

  • 28 Това е

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "Кочо":

    история и сега, когато нещата се променят, корупцията е се преборва идва путин и казва: Това не ми харесва, нека Украйна си остане нацистка, кавито ние сме сега!
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 1 Отговор
    Това, дойче веле да се възмущава от нацистите, някаква трагикомична самоирония ли е?
  • 30 На теб

    3 11 Отговор

    До коментар #26 от "ДжафДжаф":

    всичко, което не е путинско, не ти харесва. Това е най отвратителната позиция, чист нацизъм.

    Коментиран от #35

  • 31 Пак

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пак за този":

    двойка или отличен по демагогия.
  • 32 Това си

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Брън":

    е само твое умозаключение (умо е малко надценено).

    Коментиран от #34

  • 33 Дедо помни

    17 0 Отговор
    и съветва всички да прочетат в нета за "клането в Келце", за да разберат какви са ги вършели добрите поляци дори и след края на ВСВ. Може да прочетете и какви ги е вършил Бандера по това време. Подобно е отношението към евреите и в трите пудела, Литва, Латвия и Естония.д
  • 34 Що бе,

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Това си":

    ти как си с умозаключенията, трудно ти е нали? Спазвай нарежданията и ще ти е лесно, а и парите ще получиш.
  • 35 Малийййй,

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "На теб":

    Ти харесваш ли Бандера и Шухевич или плямпаш по договора?
  • 36 Урюрвкос

    19 1 Отговор
    в чест на 20-годишнина от Бабий Яр Шостакович написва 13-симфония и отива в Киев да подготви премиерата. Украинците го изгонват и казват че такова произведение никога няма да се изпълнява при тях. Премиерата е на 18 декември 1962 в Московската консерватория.Немците пишат в мемоарите си че са отвратени от жестокоста на украинските полицаи участвали в еврейските погроми.
  • 37 мммда

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Объркано Атлантиче":

    Само където украинците първи са започнали да ги тепат и при посещението на Адолф Х. е бил възмотен от жестокостта с която са били умъртвявани.
  • 38 !!!?

    6 13 Отговор
    Днес евреите се връщат в Германия бягайки от кремълския Хитлер ! Който не може да проумее това няма мозък !!!?

    Коментиран от #40

  • 39 Оня

    15 2 Отговор
    Основните екзекутори са били бандеровци!
  • 40 мммда

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "!!!?":

    ТОва пък къде го прочете. То затова ли голяма част немците си напускат страната последните няколко години като си разпродават имущество и бизнеси, сигурно от страх от руските еврей.
  • 41 Не ставай

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Сталин":

    смешен с неосведомеността си, драги! За броя на загиналите евреи никой не спори, но и никой не твърди, че всичките 6 милиона са намерили смърта си в Аушвиц! Избивани са из цяла Европа и не само кремирани, а са избивани по различни начини! Навярно си чувал за т.н. "душегубки" и газовите камери? Е, в тия "приспособления" са погубени може би стотици хиляди и не само евреи... Навярно също толкова са пратени в отвъдното чрез разстрел от тъй наречените айнзацгрупи (Einsatzgruppen) на SS... Но общо взето избитите евреи са значително по-малко от всички останали цивилни граждани, като класацията водят славяните (руснаци, белоруси, украинци, поляци...)
  • 42 Макробиолог

    16 0 Отговор
    Равина да се не прави на ахмак,историята е пресна,има хиляди истор свидетелства,как дори шпицкомандите са се гнусели от делата на бандерите.

    Коментиран от #45

  • 43 От оня свят

    9 0 Отговор
    За масовото избиване на евреи не е виновен само Хитлер, а Ционистите, които лично са организирали строежа на лагерите и щателно са държали списъците, за да не може да бъда взето от друг имуществото на изгаряните евреи – всичкото имущество в пари злато и имоти е преминало в ръцете на палачите на евреите Ционистите.
  • 44 Бесарабски българин

    15 0 Отговор
    Германците ведно с бандеровците са избили 18 000 000 милиона руснаци, като са избивани цели села, като са почвали от пеленачетата и така, първо са избивали децата, понеже изверга гледа първо как да нарани родителите.
    от 27 милиона загинали руснаци, само 9 милиона са били войници загинали в битки.
  • 45 падналия ангел

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "Макробиолог":

    А вчера укрите пуснаха юбилейни марки с техния Стьопа Б. и дивизия "Галичина".
  • 46 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дойчето да спомене че са и избити от евреин
  • 47 безпартиен

    8 2 Отговор
    Кой нареди жертвите дадени по време на един режим да са по-ценни от жертвите дадени при друг?След като има статистика за жертвите на един етнос,то дали някога ще станат известни броят на жертвите на други етноси и при други режими?
  • 48 ??????

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Брън":

    Защо само в Донбас бе мозък?
    Руснаци има из цяла Украйна.
    Или само там са въоръжени и стрелят срещу униформени.
  • 49 когото трябва

    8 2 Отговор
    него и ще денацифицират. Някак удобно се скрива, че бандеровци са били дори по-усърдни в избиването на евреите. Горките украинци, толкова много искат да забравят историята си, толкова много искт да героизират фашистите си, че ще им се наложи да я прецивеят в нов прочит
  • 50 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сталин":

    То тука малко като стъкмистиката с кромид, и да не забравяме че историята се пише от победителите
  • 51 Аспарух

    2 1 Отговор
    Всяка четвърта еврейка жертва на Холокоста - 1,5 милиона - е била убита в Украйна. Немците не са строили газови камери, за да унищожават евреите в Украйна - те не са им нужни. Мащабът на сътрудничество между Украйна и нацистите беше колосален. Повече от 250 000 украинци са доброволци във Waffen SS и други германски нацистки военни формирования. Хиляди други са служили като екзекутори доброволци, както като спомагателна полиция в Украйна, така и като пазачи в лагерите на смъртта в Полша.
  • 52 Аспарух

    2 1 Отговор
    В кървава лудост украинците измъчваха жертвите си с невъобразима жестокост. Хората бяха скалпирани живи. Техните носове, устни и уши бяха отрязани. Очите им бяха извадени, ръцете им отсечени и главите им бяха затиснати в менгеме. Гърдите на жените били отрязвани, а бременните жени били намушквани с нож в корема. Гениталиите на мъжете са били отрязвани със сърп.
    Полският филм от 2016 г. Омраза (известен също като Волин или Волиния) е исторически точен разказ за престъпленията на Бандера. Филмът е шокиращо графичен – много сцени са почти невъзможни за гледане. Заради истината, която се съдържа в него, украинските власти забраниха прожекцията му.
  • 53 Аспарух

    0 1 Отговор
    Бандеровските тълпи бродеха из страната като глутници бесни кучета. Полското издание на The First News говори за варварството на украинските нацисти:
  • 54 Аспарух

    1 1 Отговор
    За да създаде впечатлението, че кървавата бруталност е само спонтанно селско въстание (и от собствено садистично удоволствие), ОУН предпочита да убива жертвите си с брадви, коси, ножове, чукове, стоманени пръти и вили. Стотици бандеровци напъхаха нещастните в къщи и навеси и ги изгориха живи. И този метод все още е предпочитан от украинските нацисти
  • 55 Аспарух

    1 1 Отговор
    При президента Володимир Зеленски нивото на нацистко влияние и контрол в Украйна беше безпрецедентно. Зеленски забрани всички 11 независими и опозиционни политически партии, но остави партиите и организациите на своите нацистки партньори и съюзници непокътнати и на власт. Така че не е изненадващо, че на рождения ден на Бандера Върховната Рада, украинският парламент (в който не остана никой освен нацистите), избухна в бурни аплодисменти. По-късно главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни публикува снимка, на която гордо позира пред портрет на Бандера.
Новини по държави: