Отидете към основна версия

2 940 30

Спешни доставки! Франция и Австралия са се споразумели да произвеждат снаряди за Украйна

  • украйна-
  • артилерия-
  • сняряди-
  • франция-
  • нато

Канбера се отказа от споразумение за закупуване на 12 френски подводници с дизелово гориво и вместо това сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС за доставка на атомни подводници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню заяви, че Франция и Австралия са се споразумели да си сътрудничат за производството на "няколко хиляди" 155-милиметрови снаряда за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Льокорню съобщи това след среща с австралийския си колега Ричард Марлс, по време на която двете страни за първи път преговаряха на високо равнище, откакто през 2021 г. Канбера се отказа от споразумение за закупуване на 12 френски подводници с дизелово гориво и вместо това сключи споразумение със САЩ и Великобритания в рамките на новото им партньорство АУКУС за доставка на атомни подводници.

По време на днешната среща Марлс каза, че Австралия не планира да се сдобива с подводници с конвенционално задвижване, докато не бъдат доставени атомните ѝ подводници.

Той обаче похвали съвместното партньорство с Франция за производството на 155-милиметрови снаряди за Украйна, отбелязва Франс прес. Марлс каза, че става дума за проект в размер на няколко милиона долара и за няколко хиляди снаряда.

"Това е ново сътрудничество между отбранителните индустрии на Австралия и Франция", каза от своя страна френският му колега.

"Това е част от усилията в подкрепа на Украйна от страна на Австралия и Франция, за да сме сигурни, че Украйна ще е в състояние да устои в този конфликт и да сложи край на него при свои собствени условия", подчерта австралийският министър.

"Идеята е да се предостави значителна помощ и да се положат продължителни във времето усилия", каза френският министър.

Министрите на отбраната на двете държави разговаряха днес в Париж във формат 2 плюс 2, в който участваха и външните министри на двете страни Катрин Колона и Пени Уонг, отбелязва Франс прес. Срещата беше част от наскорошните усилия за подновяване на френско-австралийското сътрудничество, сериозно пострадало от случая с френските конвенционални подводници, отказани от Канбера преди две години.

155-те милиметрови снаряди се изстрелват от няколко западни артилерийски системи, предоставени на Украйна, за да се отбранява тя срещу Русия, като например самоходните френски гаубици "Сезар" или американските "Ем 777" и др.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: