Last news in Fakti

31 Януари, 2023 22:35 1 149 23

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите на Макрон в пенсионната система

  • франция-
  • протест-
  • еманюел макрон

Френското правителство иска постепенно да увеличи възрастта за пенсиониране, тъй като настоящата система не е жизнеспособна в дългосрочен план

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите на Макрон в пенсионната система - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколкостотин хиляди протестиращи са излезли днес по улиците на Франция във втората вълна от демонстрации срещу опита на президента Еманюел Макрон да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Само в Париж 500 000 души са протестирали срещу реформата, която може да се възприеме като най-големия приоритет на правителството, по данни на синдикатите. Полицията обаче твърди, че в демонстрациите са участвали "само" 87 000 души, информира Франс прес.

Стачките засегнаха училища, рафинерии и жп транспорта, което се е отразило и на влаковите връзки със съседна Германия.

Демонстрации имаше в Тулуза, Рен, Гренобъл и други градове. В отговори, власите са разположили 11 000 души от силите на реда.

В Париж демонстрацията започна следобед, придружена с музика и протестни песни. Към тълпите протестиращи се присъединиха семейства с деца, студенти и по-възрастни хора.

Междувременно проектът за реформа се разглежда в ресорната парламентарна комисия и предстои да влезе в пленарна зала идната седмица. Макрон се надява да получи мнозинство там с подкрепата на консерваторите, въпреки че някои от тях изразиха резервите си.

Все още не е ясно как ще приключи сегашното противопоставяне между правителството и синдикатите. Макрон и правителството се опасяват, че продължителни стачки могат да поставят страната в тежка ситуация.

Първоначалният опит за пенсионна реформа, предприет при първия мандат на Макрон, доведе до седмици на протестни действия и плановете бяха "замразени" по време на пандемията.

Според различни оценки в първата вълна стачки, организирани от синдикатите преди две седмици, са участвали между 1 и 2 милиона души.

Френското правителство иска постепенно да увеличи възрастта за пенсиониране, тъй като настоящата система не е жизнеспособна в дългосрочен план. То иска също да повиши по-бързо броя на годините, необходими за правене на вноски в системата и получаване на пълна пенсия, и да премахне някои индивидуални системи с привилегии за определени категории трудещи се.

Макар че официалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, повечето французи спират да работят на по-късен етап.

Служителите, които не са внасяли вноски в системата достатъчно дълго, за да получат пълна пенсия, продължават да работят и след навършване на пенсионна възраст.

Независимо от годините трудов стаж, французите имат право на пълна пенсия без удръжки на 67 години. Правителството иска да увеличи минималната пенсия до около 1200 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    13 4 Отговор
    Макарона да им пусне малко 60GHz се разбегат като пилци.

    Коментиран от #3

  • 3 Дантон

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Макарон ще виси от Айфеловата кула.
  • 4 Майна

    30 3 Отговор
    Замисляте ли се защо само в ЕС приеха да ни ,,добавят,, в храните насекоми?!
    Защо не в САЩ?
    Защо не в Великобритания?
    Не ви ли стана ясно, че има ,,конспирация,,...

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Бъдещ пенсионер

    21 0 Отговор
    У нас с учудване разбрах, че не мога никога да изпълня йезуитското изискване на нашата пенсионна система за възраст и трудов стаж само защото съм висшист с 5 години следване в МЕИ. С непрекъснат стаж по специалността след това вече 36 години.

    Коментиран от #21

  • 6 нннн

    30 0 Отговор
    В България се пенсионираме по- късно, но пък живеем по- малко. С около 8 години по- малко. Другата разлика е, че във Франция гласуват 80%, а в България - 30%.
  • 7 Не е конспирация

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    а е утилизация.
  • 8 Мдааа

    22 1 Отговор
    Путин ги кара да протестират, хибридна война! Иначе хората са си много доволни, падат си по реформите!
  • 9 Баце

    24 2 Отговор
    Още е рано за прогнози, глобалистите здраво са стиснали всичко живо за гушата защото се подготвят от одавна и на много фронтове, докато не се появи д-р Гилотинен НИЩО няма да се промени, стадото е обречено.
  • 10 Русофил

    7 19 Отговор
    При Пу ще работят доживот без пенсия.

    Коментиран от #17

  • 11 Кики

    21 3 Отговор
    Докато не разкарат това недоразумение в мъжки дрехи така ще е. Европа най пропадналата гнилоч.
  • 12 Глупаци

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ти отдавна ядеш насекоми на прах под формата на консерванти и стабилизатори в храните, ама трябва малко да се чете а не само да се пишат глупости.
  • 13 Хомосапиенс

    11 3 Отговор
    Могат протестират, в кочината никой не сме е да надигане глава. Да сте чули в близките години за някой протест Рузия, не .

    Коментиран от #14

  • 14 Протест

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "Хомосапиенс":

    То в Русия всичко им е уредено и е цветя и рози няма за какво да протестират 😆😆😆
  • 15 Патриций

    12 1 Отговор
    Плебеите си правят стачки!
    Богатите си трупат пачки! 💸
  • 16 Мда

    18 1 Отговор
    А ние в България не протестирахме, когато герб дигна полека-лека с по 4 месеца на година пенсионната възраст. Браво на французите, така трябва!
  • 17 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Е, явно не е само при Пу, но нормално те са от една тайфа. Не се учудвам, че не можеш да схванеш, бройлер.
  • 18 Отряд 1

    12 1 Отговор
    По последни данни, 1,30 млн. души са излезли на улицата, за да разберат, че ако протестите променяха нещо, щяха да бъдат забранени...
  • 19 Едни протестират...

    5 0 Отговор
    Други пачки събират.....
    Се Ла Ви !
    Гаврош без грош.
  • 20 ахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ХАХ абе какво общо има пенсионната реформа с войната
  • 21 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бъдещ пенсионер":

    У нас пенсия, две години след погребението ако си имал по млада жена да си ги харчи със здраве, и я доживееш до утре я не ти за години напред мислиш
  • 22 Е- ха

    5 0 Отговор
    За войната в Украйна, може да се дават тонове пари. За демокрация, в която умират украинци, не нужни на Европа, а за пенсионната система няма пари. За това протестира цяла Европа. Заради поредното лицемерие и лъжи. Ще работиш докато умреш, за жълти пари, ще студуваш, ще си на тъмно, ще си гладен и ти и семейството ти,. И всичко това е за да умират още хора защото Ковид не беше достатъчен.
    Сталин го е казал нет человек, нет проблем. На богатите им трябва малко обслужваш персонал, останалите са ненужни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: