Отидете към основна версия

3 733 192

НАТО призова Русия: Спазвайте договора за ядрените оръжия със САЩ

  • нато-
  • русия-
  • ядрено оръжие

Договорът START ограничава до 1550 броя ядрени бойни глави с голям обсег, които те могат да разположат, и ограничава използването на ракети, които могат да носят атомно оръжие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО призова Русия да спазва единствения договор, който има със Съединените американски щати, насочен към ограничаване на разширяването на ядрените оръжия. Алиансът отправи апел към Москва да позволи възобновяване на инспекции на място на военни обекти, съобщава Асошиейтед прес.

Така нареченият договор START беше подписан от Русия и САЩ през 2010 г. Той ограничава до 1550 броя ядрени бойни глави с голям обсег, които те могат да разположат, и ограничава използването на ракети, които могат да носят атомно оръжие. Това позволява инспекции с кратко предизвестие на ядрените бази и поддържащите съоръжения на другата страна.

"Отбелязваме със загриженост, че Русия не е спазила правно обвързващите задължения по договора START", се казва в изявление на посланиците на НАТО. Воденият от САЩ военен съюз от 30 държави подкрепя договора и вярва, че той помага да се ограничи разширяването на ядрените сили.

Отказът на Русия да проведе консултации или да позволи инспекции на САЩ от миналия август насам пречи на Съединените щати да упражняват важни права съгласно Договора и подкопава способността на САЩ да проверят адекватно спазването на споразумението от страна на Русия.

От НАТО призоваха Русия да изпълни задълженията си по договора, като улесни инспекциите по СТАРТ на руска територия и като се върне към участие в органа за изпълнение на Договора.

Президентът Владимир Путин многократно засили ядрената си реторика, откакто нареди руски войски в Украйна преди почти година, предизвиквайки безпокойство сред западните съюзници и обществеността дали той наистина може да използва подобни оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: