Отидете към основна версия

7 911 110

Раздор в редиците! Мобилизирани от Тува се оплакаха от побоища и насилие в Донецк

  • тува-
  • донецк-
  • войници-
  • украйна

Губернаторът на Тува Владислав Ховалиг нарече описаните събития възмутителен случай, който дискредитира положението на мобилизираните

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мобилизирани мъже от Тува записаха видеообръщение до ръководителя на републиката, министъра на отбраната Сергей Шойгу, който им е сънародник, и президента на Русия, в което се оплакаха от побоищата от страна на "Народната милиция на ДНР", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Видеообръщението на тувински и преводът му на руски е публикувано от телеграм канала "Азиатците на Русия".

Във видеото мобилизираните се оплакват, че не са били обучени и подготвени за боевете на първа линия, в които в крайна сметка участват.

"От 29 декември сме в Донецк, някои от нас бяха на фронтовата линия. [...] Нямаме командване. Нашите ранени колеги отидоха в болницата, оказа се, че не принадлежим към никакви военни части", казват те.

"На 4 февруари 2023 г. пристигнаха военни от ДНР, стреляха към нас с картечници, принудиха ни да правим лицеви опори, казаха, че живи няма да излезем оттук. Казаха, че сме техни, на ДНР", добавят мобилизираните (цитат от превода на телеграм канала "Азиатците на Русия").

Авторите на призива заявяват, че са били и бити от "военна полиция".

Порталът Taiga.info съобщи, че в редакцията е изпратен кратък видеозапис от предполагаемия побой. На него няколко души с автомати повалят войник на снега и псуват други, пише вестникът.

Губернаторът на Тува Владислав Ховалиг нарече описаните събития "възмутителен случай, който дискредитира положението на мобилизираните". Той също така заяви, че изпраща свои представители в окупираната част на Донецка област за "пряко разследване на място".

Шолбан Кара-оол, заместник-председател на Държавната дума на Русия, също реагира на призива, като каза, че "прекъсва командировката си в Сибир и излита за изясняване на обстоятелствата".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: