Тема: Украйна

7 Февруари, 2023 20:48 4 660 66

Борбата срещу корупцията в Украйна: само шоу?

  • украйна-
  • корупция-
  • володимир зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е доволен от работата на следователите

Борбата срещу корупцията в Украйна: само шоу?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разкрити бяха злоупотреби за милиони, измами и фалшификации, ощетили бюджета на Украйна и армията ѝ, тъкмо в сегашния решителен момент от войната. Истинска ли е борбата срещу корупцията или е само шоу за пред ЕС?

Украинските наказателни органи забележимо подсилиха борбата срещу корупцията. В началото на февруари започнаха зрелищни обиски и уволнения. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е бил обискиран домът на украинския олигарх Игор Коломойски във връзка с подозрение за злоупотреби в размер на 40 милиарда гривни (към 980 милиона евро) от страна на бившото ръководство на най-голямата украинска компания за нефт и газ „Укрнафта“ и на оператора на системата от магистрални нефтопроводи в Украйна „Укртранснафта“. Коломойски е имал дялове и в двете полудържавни фирми, които през ноември бяха одържавени по силата на военното право.

Обиски и разследвания

Освен това бе обявено, че бивш министър на енергетиката и на въгледобивната промишленост е заподозрян в сключването на договори в полза на фирми, свързани с живеещия от години в Австрия олигарх Дмитро Фирташ. Така държавата била ощетена с 1,5 милиарда гривни (към 35 милиона евро). По данни на украинските медии ставало дума за Игор Насалик.

Обиски от СБУ и от Държавното бюро за разследвания (ДБР) са били извършени и при бившия вътрешен министър Арсен Аваков. Както заявява самият той – мярката била свързана с разследвания за изясняване на катастрофата с хеликоптера край Киев в средата на януари, при която загина ръководството на вътрешното министерство. Следователите се интересували най-вече от договорите за покупка на хеликоптери „Еърбъс“ от ведомството.

Има и сведения за извършени обиски сред представители на киевска строителна фирма, контролирана от депутат в украинския парламент, член на междувременно забранената проруска партия „Опозиционна платформа – за живота“. ДБР е предприело обиски и сред членовете на ръководството на финансовата служба в Киев, разкривайки злоупотреби за милиони.

Вниманието е насочено към министерства, митници и служби

Обиски е имало и при бивши служители на военното министерство. Главната прокуратура съобщи, че началник на отдел в министерството е заподозрян в злоупотреба с особено големи парични суми и измами. Под подозрение е и един бивш заместник-министър във ведомството, за когото се смята, че е възпрепятствал работата на украинската армия в особено тежък за нея момент. От разследванията излиза, че въпросният заподозрян се е застъпвал за сключването на договори за доставка на храни за армията по завишени цени и за закупуването на бронежилетки, каски, облекло и други стоки с ниско качество.

Междувременно правителството уволни почти цялото ръководство на украинските митници и на редица други служби. Украинският президент Зеленски заяви, че е доволен от работата на следователите. „За съжаление в някои области законосъобразността може да се гарантира само чрез едновременната смяна на ръководството и прилагането на институционални промени“, подчерта държавният глава.

Политологът Володимир Фесенко смята, че с демонстративната си борба срещу корупцията президентството удря с един куршум два заека. Според него всички действия неслучайно са били предприети в навечерието на срещата на върха Украйна-ЕС, състояла се на трети февруари в Киев – при положение, че видимите резултати от борбата с корупцията са един от критериите за оценката на европейската интеграция на Украйна. Фесенко казва, че същевременно с тези мерки президентът отвръща на обществените очаквания за санкциониране на корумпираните висши чиновници.

Ще има ли присъди?

Политологът посочва и това, че обиските са били извършени от СБУ и ДБР, които си сътрудничат активно с президентството. За борбата срещу корупцията всъщност отговарят две други структури - Националното антикорупционно бюро и специализираната антикорупционна прокуратура, които би следвало да покажат по-голяма активност. Ръководителят на антикорупционната организация „StateWatch“ Олександър Леменов смята, че обиските е трябвало да демонстрират активната борба на Украйна срещу корупцията. Според него обаче не е ставало дума за случаи, които до доведат до присъди.

Микола Хавронюк от украинския Център за политически и правни реформи е убеден, че извършването на обиските и отправянето на обвинения е добър знак. „За да бъдат ефективни разследванията, има нужда от продължително събиране на доказателства за незаконна дейност. Не е възможно всичко да бъде поръчано за един определен ден – например в навечерието на някоя среща на върха“, казва той. Хавронюк се надява, че президентът Зеленски не би рискувал да подрони доверието на международните партньори с привидна борба срещу корупцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 99 Отговор
    няма по-корумпирана страна от Русия

    Коментиран от #14

  • 2 Последния Софиянец

    93 7 Отговор
    Свалиха хеликоптера на министъра на вътрешните работи за да му вземат бизнеса с бежанки труженички.

    Коментиран от #38

  • 3 Мдаа

    90 5 Отговор
    Зеленьо краде като за последно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    10 93 Отговор
    пълен разгром за ушанките в Украйна

    Коментиран от #46

  • 6 Атина Палада

    80 5 Отговор
    Чистат се недолюбваните от САЩ персони! Ако на това казвате шоу, значи е шоу!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Запознат

    94 4 Отговор
    Джоузеф Байдън и сина му Хънтър източиха милиарди долари от Окрайна след 2014г. Виктор Ямукович отказа да продава природни залежи на МВФ 2010г и Ротшилдите му направиха фашиски майдан.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    7 62 Отговор
    могилизация след могилизация за дивите орди на П-у-т-и
  • 12 Българин

    34 12 Отговор
    Междувременно в ЛАтвия гори завод за военни дронове, предназначени за Украйна на Edge Autonomy

    Коментиран от #60

  • 13 Българин

    7 59 Отговор
    българските копейки са в потрес-как може непобедимата червена армия да се излага толкова .....

    Коментиран от #27

  • 14 Историк

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Еми ето-оказва се че има...
  • 15 отшелника

    52 2 Отговор
    Като у нас ,нали са си приятели ,оня шоколадения бос украински нали даде на нашия Роско плевнята кеш та да си продава шоколадите в БГ !
  • 16 иваило

    4 43 Отговор
    защо другарите братушки са толкова слаби??? разбиват ми сърцето

    Коментиран от #20

  • 17 Петьо Петров

    5 37 Отговор
    Деца-руската ко....на се разпада
  • 18 Индийски БИВОЛАР

    6 42 Отговор
    нашият бог Путин лежи в бункера и трепери
  • 19 Раданч Татлъту

    46 4 Отговор
    Е кво да прави един клоун освен шоу?😁😁😁🥳🤡👍
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 иваило

    5 36 Отговор
    отивам на фронта да помогна нашите другари от Русия,че зациклиха половин година пред Бахмут

    Коментиран от #26, #59

  • 22 АХХАХА

    5 36 Отговор
    ПУТИНОФИЛИТЕ СА ВЪЗМУТЕНИ ОТ КОРУПЦИЯТА В уКРАЙНА.

    Коментиран от #40

  • 23 Петьо Петров

    5 31 Отговор
    Другаря Последен софиянец от 10 дена е отворил шампанското за Бахмут-а той още не пада-изветря.......

    Коментиран от #36

  • 24 иваило

    6 35 Отговор
    колко мъка има по руския свят......
  • 25 гого

    5 33 Отговор
    не мода да издържам повече-нашите руски герои се по.....раха
  • 26 Пустиняк

    5 29 Отговор

    До коментар #21 от "иваило":

    Ако бях казал на комшията путинофил от миналата година. Че ще стигнат до това дъно. Тоя нямаше да ми поверва аххаха А комшията ми путинофил от днешния ден. Вика че побеждават ахахах
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така ЕС била ощетена с 35 милиона евро

    21 2 Отговор
    Така държавата била ощетена с 1,5 милиарда гривни (към 35 милиона евро)
  • 29 Тома

    21 3 Отговор
    По време на война има разстрел а не уволнение.Боко тиквата щеше да каже че всичко е пунтамара
  • 30 Ко стаа бе,

    42 4 Отговор
    Статията за корупцията в Накрайна, коментарите против Русия. Чак пък такава елементарна и негодна организация на н@глосаксонсите хейтъри не очаквах. Вземете се в ръце, че ми разваляте удоволствието да ви дразня.

    Коментиран от #32

  • 31 Ком

    17 2 Отговор
    "Ледът се пука, Господа съдебни заседатели."
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Читател

    30 3 Отговор
    Когато Украйна влезе в ЕС, тогава ще отстъпим първенството по корупция.
  • 34 Бивш украински премиер:

    33 4 Отговор
    “Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube. Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD”
  • 35 Гориил

    29 4 Отговор
    Сегашното украинско правителство е толкова преплетено с престъпността, че никакви усилия от Запада няма да променят ситуацията. Всеки нов високопоставен служител започва с астрономическа заплата и мултимилионни бонуси. Украйна отдавна не може да попълни държавния бюджет за сметка на собствените си ресурси. Повече от половината от бюджетните разходи на Киев се плащат от Европейския съюз и тези плащания ще нарастват експоненциално всяка година.

    Коментиран от #43

  • 36 На колко години се бе Шмайзер

    17 4 Отговор

    До коментар #23 от "Петьо Петров":

    Публикациите ти за нищо не стават. Да не си из началните класове

    Коментиран от #39

  • 37 Хаха

    4 12 Отговор
    Само тъпи селяни със скъсани джобове в тоя сайт
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #36 от "На колко години се бе Шмайзер":

    на 3

    Коментиран от #53

  • 40 хахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #22 от "АХХАХА":

    зелените еуглени се чудят на кого да присъдят корупцията и са СМЕШНИ!
    Какво още трябва да се случи за тях, за да видят истината?
  • 41 Гориил

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "ИСТИНАТА!":

    Мисля, че стана известно за събирането на черни досиета, с които министърът се опита да изнудва обкръжението на президента.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 4634

    19 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гориил":

    "Украйна е като болен на системи - спреш ли системата демек парите, край."

    При скандал отпреди 2 седмици едни уволняваха, а други подадоха оставки като Кирило Мошенико...всичките взимат милионите и излизат от страната да са по-далече. Забележете, че не ги съдят, няма разследване, а само ги освобождават от длъжност, като това са най-доверените хора на Зелето.
    На мен ми изглежда, че се спасяват. Да не подготвят мръсна бомба в КиеФ,за да обвинят руснаците и понеже са малко местата в бункера, дават възможност на шайката легално да се изнесе от страната?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пловдив

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Няма да си жив да го видиш това , което си написал , то никой от нас няма да е ...
  • 47 Ц,ц,ц

    2 7 Отговор
    Не е само шоу, но пък руската пропаганда играе яко в тая статия.
  • 48 Зеле и три милиарда гроша

    16 3 Отговор
    Няма Украйна вече ! На хунтата ЕС и дава половин милиард на месец за заплати ,транспорт и елементарни плащания. Полша предлагала на зеленото човече да прехвърли територии към Полша за да ги спаси от руската армия, велика идея, хаха. Това, което остане от бивша Украйна ще връща заемите сто години, защото никой на запад не дава и цент без печалба. А в Германия на един фермер му докарали украински чернозем, направо от гробищата, и там немеца открил медал от войната на украински войник. Издирил близките и го върнал.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 най-показателното е, че

    15 3 Отговор
    никой защитник на зеления наркофашист и укрите, тоест на нато и обора, НЕ СЕ изненадва от разкритията за корупциията им. Дори зеленчука си я признава.
    Какво значи това? Че знаят, че са си такива и го приемат. Или пък и те са си такива.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Zабелязвам всичко

    2 14 Отговор
    А бе не знам каква корупция има в Украйна, но знам какво няма в Русия! Няма хляб по магазините, опашки за салам и кашкавал, на близките на убитите вече поради липса на пари им се дават моркови и картофи... А последното което чух и не съм изненадан: запасняците масово откаазват да воюват... Вчера над 600 души са заявили, че са приключили окончателно с воюването. Путин и сие се чудят в Груз200 ли да ги товарят или да ги пращат в Сибирските тюрми... Става интересно, пищат тук=там в Расията, че обещаните пари на войниците се "стопявали" и се оказвало, че вземали многократно по-малко придружено с щедри обещания за много , ама не сега, а "някога"! Нещо троловет да добавят в тези новини, освен, чче за тях това ще са "поредните фейкове", а за мен доста приятни неща за ухото ми.........

    Коментиран от #55, #65

  • 55 да не ти се

    12 3 Отговор

    До коментар #54 от "Zабелязвам всичко":

    привиждат розови слонове?
    Хайде не разказвай какво няма в Русия.
    Вместо да говориш срещу нея, ВЪЗХВАЛЯВАЙ окраината и зеления клоун-наркофашист. Щом като си калесан за тази работа, изпълнявай си я.
  • 56 Пир по време на война

    6 1 Отговор
    А кой ще разследва зеления Циркаджия, да обясни как стана милиардер по време на война?
  • 57 Шоу е!

    6 1 Отговор
    Но но това което си мислите. Поговорката "За кокошка няма прошка- за милион, няма закон" е остаряла. Това че украинската шайка е гушнала стотина хиляди, няма съмнение. Но театъра който им спретнаха е за да заметат под чергата, делата на загрижените демократични западни хуманисти, със стотиците милиарди. А и шута си Зеленски трябва да спасят. Но някой все пак трябваше уж "да изгори", поне за шоу, пред данъкоплатците им. И да си измият ръцете...После идва нов тираж

    Коментиран от #58

  • 58 Пералня "Украйна"

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "Шоу е!":

    е с най-модерните чипове! Безотказна
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ганю

    3 1 Отговор
    Украйна е фашистко мафиотска страна управлявана беше от украинската мафия
  • 65 Иван С

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Zабелязвам всичко":

    И аз гледах в тубата филмче от същия супермаркет в масква, само 40 вида чер хайвер, мизерия. За други стоки да не говорим. И всичко снимано от американец представи си! Наглец, така да подкопава бай Дън. А!, и яйцата бяха 27ст. А сега за корупцията в Украдна, няма такова нещо! Това са гнъсни инсинуаций, др Зеленски е кристална сълза чист и почтен. Те и неговите хора в Израел ще го разберат ама късно. Като свърши с продажбите след войната ще си иде във вилата в Италия и ще си почива. Защото Зеленски обича зеленото. А такива публикаций трябва да се забранят.
  • 66 Анонимен

    0 0 Отговор
    Шоу и то от най-високо "качество" (казано по-точно - политическо вариететно шоу) за пред оглупяла Европа!
    Режисьор и сценарист (общо - постановчик) на шоуто - Зелко-украинеца.
Новини по държави: