Отидете към основна версия

2 778 53

Ново 20! Западът плаща на беларуската опозиция зад граница да убие Лукашенко?

  • беларус-
  • александър лукашенко

Държавният глава отбеляза, че опозицията зад граница демонстрира решимостта си да извършва различни провокации и дори сериозни терористични атаки в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът ще финансира опозицията зад граница на Беларус за извършване на радикални действия, включително за свалянето и убийството на президента. Това заяви самият държавен глава на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"В момента джобовете им са празни. Западът ще финансира само конкретни събития, за предпочитане радикални и дори не на нивото от 2020 г.: сваляне, убийство на президента и чиновници. С други думи, премахване на всички, които им пречат. Това ще финансира Западът", посочи той.

Лукашенко отбеляза, че опозицията зад граница демонстрира решимостта си да извършва различни провокации и дори сериозни терористични атаки в страната.

"В Полша, Литва и Украйна стоят около периметъра като хиени, щракащи със зъби. Там няма милиони привърженици на опозицията. Някои наброяват 2000 души, други - до 4000, няма значение колко са. Но тези тихи бунтовници потвърждават своята решимост и способността си да извършат нещо тук. Включително сериозни терористични актове", предупреди държавният глава, след като изслуша доклад на главния прокурор Андрей Швед.

Според Лукашенко мотивите на Запада са следните: "ще дадем толкова пари", колкото са хората, които подкрепят опозицията. "Те се страхуват, че някои от тези хора, а не дай си боже мнозинството, ще отидат в Беларус и ще подадат молба в комисията за желаещите да се върнат. Тогава няма и пари", обясни той.

Беларуският лидер добави, че в момента на службите на опозицията са отпускани оскъдни средства и те не достигат до всички, които са избягали в чужбина.

"Всичко отива при началниците на щабовете и те си разделят тези пари. Но те искат да ядат. И какво трябва да направят? Украинците им предлагат, военните идват и казват: "Да отидем на фронта да се бием срещу Русия", посочи Лукашенко.

"Всички крещяха: полк Калиновски (от беларуси, които се бият на страната на Украйна - б.р.) и така нататък. Има около стотина души в този така наречен полк. Така че те тичат там, "велики" полковници и подполковници, скандиращи, че " създаваме народоосвободителна армия". Но в тази армия има само сто души и те се бият близо до Артьомовск" (Бахмут - б.р.).

По думи на Лукашенко сред тези, които сега са в чужбина, "има такива, които са яростни", такива, "които са готови да се бият в Украйна срещу Русия и тук срещу беларуския народ".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: