Last news in Fakti

31 Януари, 2023 22:59 3 804 112

Лукашенко: Беларус е склонна да окаже допълнителна помощ на Русия във войната

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • русия-
  • украйна

Пентагонът твърди, че не се наблюдава движение на руски войски в Беларус, което да говори за предстояща атака

Лукашенко: Беларус е склонна да окаже допълнителна помощ на Русия във войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза днес, че страната му е склонна да предостави допълнителна помощ на близкия си съюзник Русия във войната ѝ срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Русия не се нуждае от "никаква помощ" точно в този момент, но ако това се промени, Беларус е в постоянна готовност да окаже съдействие на руските си братя, подчерта Лукашенко по време на посещението си в Зимбабве – държава в Южна Африка, която също е близка на Русия, уточнява АП.

Лукашенко не даде повече информация за вида помощ, която е готов да окаже.

Беларус позволи на Русия да използва част от територията ѝ при нахлуването в Украйна през февруари миналата година и се превърна в площадка за изстрелването на руски ракети срещу Украйна. Тя обаче не изпрати свои войски във войната.

Двете държави проведоха съвместни военни учения на територията на Беларус този месец. Украйна, от своя страна, е разположила свои части по границата с Беларус, които да предотвратят потенциална инвазия оттам.

Пентагонът твърди, че не се наблюдава движение на руски войски в Беларус, което да говори за предстояща атака.

Според анализатори ако малобройната и неопитна армия на Беларус се включи в конфликта, допълнителните войскови части може да помогнат на Москва да отреже някои ключови пътни артерии, но е малко вероятно те да подобрят значително позициите на Русия.

Лукашенко пристигна вчера в Зимбабве на посещение за укрепване на икономическите и политически връзки между двете страни, отбелязва АП.

Посещението има за цел да заздрави "силното сътрудничество между двете държави по отношение на политиката, икономиката, минното дело, селското стопанство и справяне с бедствени ситуации", според външното министерство на Зимбабве.

Беларус е предоставила на Зимбабве селскостопански машини, като трактори, зърнокомбайни и камиони, по силата на сделка за десетки милиони долари, сключена след посещението в Минск на президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва през 2019 г.

Беларус и Зимбабве подписаха днес няколко споразумения в различни сфери - от селско стопанство до данъчно облагане и образование.

Лукашенко предложи също да продаде калиеви торове на Зимбабве и добави, че въпреки санкциите на Запада Беларус "е успяла да продаде големи количества калиеви торове. Има държави, готови да си сътрудничат с Беларус", каза той.

Лукашенко е на посещение в Зимбабве, след като неотдавна руският външен министър Сергей Лавров бе на обиколка на Африканския континент. Миналата седмица Лавров посети Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея, използвайки някои от историческите връзки на Москва с континента, за да събере подкрепа за Русия и да обвини Запада за войната в Украйна, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърдорко

    11 21 Отговор
    Хайде бе морж влизай в мелето стига до дърдорил.

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Картофеният диктатор

    35 44 Отговор
    Само боклуците са със русия
  • 4 Русофил

    13 16 Отговор
    От обещания глава не боли
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 18 Отговор
    Каква издънка....Защо "Война", нали Путин каза, че това е "специална операция"?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дааа

    22 12 Отговор
    Батка гледа да се присламчи до победителите!
  • 8 Най най

    31 35 Отговор
    Най долните утрепки са със Руся
  • 9 Софиянец

    12 17 Отговор
    Мишките напускат карабаля ;)
  • 10 Хохо Бохо

    28 28 Отговор
    Ха ха ха :))
    Безаналоговите алкохолици се нуждаят от Беларус да им помогне..
    Жива да не бях
    :))

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЕЛАРУС ЩЕ ПОМОГНЕ

    28 20 Отговор
    НА РУСИЯ И КИМЧО ЩЕ ПОМОГНЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ФАЩ

    Коментиран от #15

  • 13 ахахахахах

    19 28 Отговор
    А бой де, а бой де. Лукашенко наистина ли мисли, че народът ще седи и ще търпи да ги вкара във война за да помогне на Путя ? Хора, харесвате или не, не може един дъртак да кара млади хора на фронта да умират заради неговите амбиции. Които и да е.

    Да не говорим, че Беларус атомни бомби нема. НАТО така ще ги опердаши, че няма да видят откъде им е дошло. Или Русия ще напада на два фронта ? Той и един друг опита, пък нещо не му се получи.
  • 14 Кольо,

    28 19 Отговор
    Браво на батька Лукашенко истински държавник който мисли за народа си!!
    И не позволява да навлязат в Беларус извратените неолиберални сбъркани ценности който разрушават православието и деградират обществото!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жреца на Ботунец

    20 24 Отговор
    Разбрахте ли колко е изпаднала "великата и могъща" Кочина Русия!Беларус ще и оказва допълнителна помощ.Смях.Със сигурност е необходима,след като ватниците водят една година война срещу Украйна и зациклиха,независимо,че имаха пълно превъзходство над украинската армия.Батката е хитра лисица и със сигурност ще извие ръцете на Кремълското Жуже за още газ,пари и разни преференции и накряя пак само ще разтяга локуми,като само той умее.

    Коментиран от #21, #55

  • 17 ААААААААААХАХХААХХА

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Той офицерът отиде при украйнците и видя, нали ? Кви съоражения те гонят бе ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ...

    10 16 Отговор
    Браво на балъка Лукашенко!
    С неговата помощ Русия ще обърне войната...
  • 20 Майна

    23 13 Отговор
    ,,Бяха взели органите от децата...Не мога да повярвам..,докато човек не го види с очите си ...,не може да го ..повярва..,,
    Руските войници твърдят, че са направили отвратително откритие в Украйна, където казват, че деца на възраст между 2 и 7 години са били „изрязвани“ и „държани в ями“, „като изхвърлени отпадъци“, докато органите им се събират и се продава за използване в европейски и израелски центрове за трансплантации.

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пинокио?

    20 10 Отговор
    "Беларус е в постоянна готовност да окаже съдействие на руските си братя" А какво стана с "украинските братя"? Нали каза, че беларусите и украинците били братя?

    Коментиран от #34

  • 23 ха ха хааа

    11 9 Отговор
    Ваксаджийчето на Вован ... 🤭😁
  • 24 Беларус позволи

    12 9 Отговор
    Такава страна отдавна не съществува 🥱
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Майна

    16 11 Отговор
    Съпругата на Саакашвили, Сандра Рулофс, заедно с Александър Квиташвили, бивш министър на здравеопазването на Грузия и бивш министър на здравеопазването на Украйна, са довели група специалисти по трансплантация на органи в Киев.

    Украинските и западните медии изглежда са изпаднали в пристъп на подобен на CNN Синдром на разстройството на Тръмп около 2017 г. Има истинска медийна индустрия, която работи усилено, за да убеди всеки, който желае да слуша, че всякакви твърдения от Русия са фалшиви новини.

    Руски полицейски генерал също обвини Израел в отнемане на органи в Украйна.

    По думите на генерала, украинските военни събират човешки органи, взети от убити и ранени в продължаващата война.

    Тези органи, взети от руски военнопленници и дори украински цивилни, докато са все още живи, след това се изпращат в чужбина за обработка, предназначена да бъдат използвани за трансплантация на органи, според Владимир Овчински, пенсиониран генерал-майор от полицията и бивш ръководител на Руското централно бюро на Интерпол – това според Израел 365 .

    Коментиран от #31, #33, #59

  • 27 ⚜️Просветен⚜️

    25 5 Отговор
    Малобройната и неопитна армия на Беларус ли бе? В този контекст , нашата , която е натовска как ще я опишете? Направо се оливате! Целта на пропагандата е да Ви повярват, не да ви се смеят! Мъпети!
  • 28 Шопо

    22 12 Отговор
    Украйна не е държава а територия, Руска територия.
  • 29 Свети Петър

    11 13 Отговор
    Погледнах му досието преди малко на този тарикатдиктатор, до краят на годината ще цопне в същият казан за големи грешници при Кобзон.
  • 30 Баро

    7 8 Отговор
    Ти по-добре трай че твоите хора ще те изследват са се трактора и парцалите
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Госあ

    14 10 Отговор
    Дано не се наложи, защото това ще означава тотален погром над Украйна. Лека полека Путин ще ги денацифицира без цивилни жертви. Руската машина работи на бавни обороти 😉 Като Камаз, бате на Дакар.

    Коментиран от #37, #42

  • 33 ха ха хааа

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "Майна":

    " Украинските военни събират органи от убити и .... " Леле ..

    Коментиран от #35

  • 34 Баро

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Пинокио?":

    Те са с тая водка от това семейство майките не знаят кои са за бащите да не говорим как да знаят кои са братята
  • 35 Госあ

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха хааа":

    Със сигурност. При положение, че индустриалната им част и находища на природни ресурси са руски, нацистите могат да плащат само с органика. Жито и органи.

    Коментиран от #49

  • 36 Ушанков

    11 9 Отговор
    Тракториста в Зимбабве.
    Хахаха
    А Кремълския Картър в Еритрея .
    Хаха .

    Пълни нещастници.
  • 37 Баро

    10 12 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    В този камаз на дакар няма нищо руско всичко е МАN

    Коментиран от #48, #50

  • 38 мдаааа

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Майна":

    И ако настъпиш мина , ти присаждат полуоска от УАЗ 52 /буханка/...🤭😁
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е МИР

    Коментиран от #46

  • 40 Ужас

    1 3 Отговор
    Руско ноу хау...
    Вместо Груз 200 - по-добре на трапезата
  • 41 От Каспичан,

    11 5 Отговор
    До коментар >27
    На 9 май 2021 година денят на Победата над Хитлеристка Германия и то по време на масовата психоза ковид 19 когато ние бяхме с намордници в Минск имаше военен парад!!
    Влез в ютуба и виж какви стройни войници маршируват и каква военна техника имат!!
    Тяхната армия е обучена и боеспособна,не като нашата пародия от кадровици на средна възраст със шкембета че и жени още едни безформени на заплата....

    Коментиран от #47

  • 42 Ясно е

    4 12 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Камазите на Дакар са всякакви, но не и руски, тъй че е нормално да има същото разминаване между реалността и фантазиите ти и по темата с мощта на Просия.

    Коментиран от #45

  • 43 Хахаха

    6 10 Отговор
    Бил склонен.
    Не бе Лукашенко, ти си наклонен .
    Нищо не зависи и тая тъпа Кратуна .и никой в Кремъл не го интересува какво мисли и какво иска .
    Проста Путлерска Марионетка .
  • 44 Госあ

    13 5 Отговор
    Днес в бюфета видях една украинка, веднага познах, че е такава. Красиво момиче, фино и скромно. Има и такива. Възпитани. Взели от руската култура. Наистина ми домъчня…кървавия продажен еврей трябва да бъде съден и от руснаци и от украинци. Такива като него трябва да бъдат ползвани в името на науката и фармацията. За медицински цели.

    Коментиран от #56, #57, #61, #71

  • 45 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ясно е":

    Ааааа така било, А ? А ракетите дето возят краварите кви са ? Марсиански ?

    Коментиран от #68

  • 46 Хохо Бохо

    8 10 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И как си го представяш този мир?
    Хем Путин да бомби украинците, хем да има мир?
    Мир може да има, ако Путин се разкара от Украйна...
    Бъркам ли нещо?

    Коментиран от #51

  • 47 Хахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #41 от "От Каспичан,":

    Личи си че си от Каспичан и се радваш на някакви паради .
    Ама като стъпят на фронта реалноста е друга .
    Питай Кадирките.
    Хаха
  • 48 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Баро":

    Аз па мислех че е мак 😂
  • 49 ха ха хааа

    8 7 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Имаш ли представа как се "събират" органи 🤭 И се пази от комарите , от биолабораториите ..😁

    Коментиран от #53

  • 50 Кво

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "Баро":

    Му обясняваш на Блатника .
    Нека си мисли че е Руски
    Хаха.
  • 51 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хохо Бохо":

    Той не е в Украйна 💁 нацистите се опитват да нападат руски територии и само благородството му спасява цивилните от западната част.

    Коментиран от #58

  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    В САУДИТСКА АРАБИЯ се ЕКЗЕКУТИРВАТ убиват затворници дори БЛИЗКИТЕ ИМ НЕ ЗНАЯТ
    ВВС
    ИНТЕРНЕТ
  • 53 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "ха ха хааа":

    Общо взето…не искам да си спомням за упражненията по физиология на животните и човека….
  • 54 Бай Тошо,

    12 5 Отговор
    Беларус имат работеща промишленост селско стопанство икономика!
    Нагледен пример, там се сглобяват най големият самосвал гигант БЕЛАЗ с товароносимост 400 тона!!
    Този факт е достатъчен,а ние чушкопеци....

    Коментиран от #69

  • 55 Ушанков

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Жреца на Ботунец":

    Той и Орбан се правеше на Тарикат за евтин петрол , ама нещо му отрязаха Руските Квитанции.
    Хахага
  • 56 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Както не веднъж съм писал, и евреите са дали нещо добро на света - немската школа по физиология !

    Коментиран от #64

  • 57 мдаааа

    5 7 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Ще има осъдени .. и няма да е евреИн , а монгол на токчета
  • 58 Хохо Бохо

    4 6 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Що пишеш глупости?
    "Той не е в Украйна" - кой "той" не е в Украйна?
    "нацистите се опитват да нападат руски територии" - кой въобще напада руски територии?

    Извинявай, че ти обърнах толкова специално внимание

    Коментиран от #66

  • 59 Хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Майна":

    Мосфилм. Ли гледаме ?
    Взема ли са човешки органи и ги присаждали на Бойните Био Комари .
    Даже и човешките мозък и им слагали ,за да са по умни .
    Хаха
  • 60 Язък

    5 3 Отговор
    А навремето си бях купил на касетка саундрака към фила Война на Световете и си представях че това ше е битка с извънземните а то Войната на Световете се оказа битка между пияни мужици и дрогирани кравари
  • 61 Лудия касапин

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Мдааа личи си,че е взела от руската култура...Толкова е взела,че е избягала в България от нея..Толкова иска,да има допир с руската култура.
  • 62 путин е гей

    5 6 Отговор
    И този е голям гей се прави на мъжага.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хохо Бохо":

    Прочети си коментара към сойто е адресиран съответния ми отговор и ще разбереш кой е Той 😉
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ясно е

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    "Ааааа така било, А ?" Ми, да, така "било". С наглост не се прикрива незнание.

    Коментиран от #73

  • 69 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Тошо,":

    Наскоро и китайски мотоциклет измислиха ... А Джон Атанасов се занимавал с глюпости , та да имаш сега възможност да пишеш за чушкопеци ..

    Коментиран от #79

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хихихи

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    "Днес в бюфета видях ... " Готвач, или "санитарен работник" това е въпроса :)))

    Коментиран от #75

  • 72 КОНТРАТА

    7 4 Отговор
    Русия ще победи хомосексуалните бандери и натовци без помощ от Баларус
  • 73 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Ясно е":

    А Ман е с руски части ! Ха ! 😂 Да оставим руските двигатели на хамериканските ракети, които съвсем доскоро се ползваха

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Хихихи":

    Депутат. Що ?

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    "Депутат. Що?" Ахахахахахаха. Другарю, знам, че живеете в паралелна реалност, но не сте ЧАК толкова изфирясали.
  • 79 А И ЧАДЪРА СМЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #69 от "мдаааа":

    ИЗМИСЛИЛИ И С МЕ ПТОИЗВЖДАЛИ ТЕСЛА ЕЛЕКТРОКАРЧЕТО А ГЕРМАНЦИТЕ ПРАВЕХА ТРАБАНЧЕТА ХУБАВО ВРЕМЕ БЕШЕ АМА БАЙ ДРЪН НЯМА ДА ПЗВОЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ АМА МОЖЕ С РУСКА ПОМОЩ ДА ПРАТИМ ДЯДКАТА ПРИ ПРАДЯДО МУ
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Ясно е":

    Евала ! Много знаеш, А ? Хахаха
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Българка

    3 6 Отговор
    вечна слава на руската армия нашата освободилтелка вечна слава на император путин
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 До коментар 69

    7 0 Отговор
    Този Джон Атанасов не е роден в България а в САЩ, само корените му са български по бащина линия...

    Коментиран от #108, #109

  • 94 Българка

    2 6 Отговор
    водите война срещу най-голямата ядрена сила. А те или ще я спечелят войната или накрая всички ще загубят. А за нас по-обикновените хорица, аз знам че вас не ви е грижа.

    Коментиран от #98, #101

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Жуга

    5 2 Отговор

    До коментар #94 от "Българка":

    То и в СССР така разправяха, ама и на тогавашните управляващи и генерали не им се умираше, защото ясно разбираха, че в момента в който си помислят да издадат такава заповед, тутакси ще се превърнат в ядрена пепел и те и всички, които обичат. Отделно дали някой ще изпълни подобна заповед, защото и той има близки и семейство.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Индийка

    0 2 Отговор

    До коментар #94 от "Българка":

    Я кажи , кои са "необикновените" , на нас обикновените ?!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Във всеки дом - говедо !

    5 0 Отговор
    Стар комунистически лозунг !
    Май важи и за днес !
    НЯМА никакъв прогрес !
    Васко кръпката.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Лукашенко

    2 2 Отговор
    Си търси белята! Там няма нужда дори от санкции!
  • 106 Костя Копейкин подви опашка...

    2 2 Отговор
    Баш,като Чебурашка....
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Докоментар 93

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "До коментар 69":

    Това не означава , че няма българско потекло . Симонян като е арменка , може ли да е руска пропагандистка ?
  • 109 да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "До коментар 69":

    И , какво те тревожи ? За корените ..
  • 110 Запри се ,

    0 1 Отговор

    До коментар #107 от "Преминаващ оттук":

    Ако само преминаваш , няма как да знаеш как светът се променя .. А той се променя към по зле ... Но поне ще отидете в Рая .
  • 111 Админ

    0 0 Отговор
    Русия е велика
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.