Отидете към основна версия

1 744 19

Словакия ще получи германски системи за противовъздушна отбрана, за да защити границата си с Украйна

  • словакия-
  • германия-
  • ракети-
  • мантис-
  • пейтриът

"Мантис" ще заздрави отбраната на източната граница с Украйна, обезпечена от силите и средствата на въоръжените сили на Словакия", се казва в изявление на министерството

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия ще дари на Словакия две системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие "Мантис" (MANTIS), които тя ще използва, за да защити своята източна граница с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на словашкото министерство на отбраната, пише БТА.

Словакия заздрави противовъздушна си отбрана с помощта на няколко системи "Пейтриът" от съюзниците си в НАТО, след като миналата година дари на Украйна остаряващата си система С-300. Тя иска да се сдобие с допълнителна техника.

"Мантис" ще заздрави отбраната на източната граница с Украйна, обезпечена от силите и средствата на въоръжените сили на Словакия", се казва в изявление на министерството.

Автоматичната стационарна система "Мантис", произведена за германската армия, служи за отбрана на ограничени райони, като например бази. Всяка система се състои от осем бойни модула, два сензорни модула и команден център. Тя може да защитава от ракети, дронове, артилерийски и минометни снаряди.

Словакия подкрепя Украйна с оръжия и консумативи, включително тежка техника, посочва Ройтерс. В източната част на страната има и германски център за обслужване на германска техника, доставена в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: