Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 14:35 1 504 22

Какво правят ЕС и Германия за Украйна

  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • европейски съюз-
  • германия

През 2022-а година ЕС е отпуснал девет милиарда евро кредити на Украйна, а предвидената за 2023-а година макрофинансова помощ е 18 милиарда евро

Какво правят ЕС и Германия за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС е световен лидер в оказването на помощ за Украйна. Финансова подкрепа и търговски облекчения, подпомагане на бежанците и на пострадалите от войната хора в Украйна - отпуснатите средства са почти 60 милиарда евро.

На среща на върха ЕС - Украйна в Киев с участието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел предстои обсъждане с висшето украинско ръководство на мерките, предназначени за задълбочаване на сътрудничеството. Ще бъде направена и равносметка за оказаната до момента помощ на Украйна с общ размер от почти 60 милиарда евро, от които 10 милиарда са за украинските бежанци в ЕС.

За какво са отпуснати средствата

През 2022-а година ЕС е отпуснал девет милиарда евро кредити на Украйна, а предвидената за 2023-а година макрофинансова помощ е 18 милиарда евро. Тези средства са за краткосрочна финансова помощ, за справяне с неотложните нужди, възстановяване на критичната инфраструктура и поддръжка на Украйна по пътя ѝ към евроинтеграцията.

ЕС е предоставил и 523 милиона евро за хуманитарна помощ на мирните жители, пострадали от войната. Освен това отделните държави са отделили от националните си бюджети още над един милиард евро хуманитарна помощ. По данни на Брюксел вече над 13,6 милиона души са получили такава помощ благодарение на ЕС и други донори.

Точният брой на бежанците от Украйна, които са в ЕС, не е известен, но официално регистрираните са четири милиона души. Сумата предзначена за подпомагането им, възлиза на 10 милиарда евро.

ЕС оказва поддръжка и на украинската икономика: търговията е временно либерализирана, митата за украинския износ са свалени от май 2022-а година за едногодишен период.

За покупката на военна техника и оборудване за украинската армия са били отделени 3,6 милиарда евро, а бюджетът за обучението на украински войници - около 30 хиляди души - възлиза на 123 милиона евро.

Нефинансова, но изключително силна поддръжка за Украйна е предоставянето на страната на кандидатски статут за присъединяване към ЕС, като същевременно спрямо Русия продължава да се оказва санкционен натиск. До момента са въведени девет пакета санкции, предстои утвърждаването на десетия. Приети са и редица мерки за санкциониране на извършваните в Украйна военни престъпления - вече е взето решение за създаването на специална прокуратура в Хага за разследвани на агресивните престъпления срещу Украйна. От Брюксел информират, че тази прокуратура скоро ще започне работа, като темата също ще бъде обект на разискване на срещата на върха ЕС - Украйна.

Рекорден размер на даренията от Германия

През 2022-а година германците са дарили над един милиард евро за Украйна и за украинските бежанци. Помощите се събират основно по линия на католическата и на протестантската църкви, на УНИЦЕФ и на Германския червен кръст. Подкрепа се оказва и с призиви за дарения по Втора германска телевизия ZDF - те текат от 11 месеца насам.

Помощната организация "Be an Angel" в Берлин например е подпомогнала в изминалите 11 месеца евакуацията на над 18 000 души от Украйна, полага и грижи за осигуряване на лечение на нуждаещите се. Обединението подпомага и нуждаещите се хора в Украйна - с дарения е финансирана покупката на над 1000 генератора.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 16 Отговор
    всичко мило и драго даваме Украйна да победи

    Коментиран от #10, #20

  • 2 Българин

    6 13 Отговор
    взеха милиарди от руската ко...на и ги дават на Украйна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    4 22 Отговор
    Русия си намери майстора
  • 5 Да живее РУСИЯ

    19 4 Отговор
    ПУТИН е велик
  • 6 Българин

    4 17 Отговор
    Путин-унищожителят на Русия
  • 7 Българин

    4 16 Отговор
    днес П-у-т-и има празник-много мъже ще го уважат.....
  • 8 Какво правят ЕС и Германия за Украйна

    9 3 Отговор
    Правят ковчези ако докарат тялото от фронта.
  • 9 Българин

    1 12 Отговор
    Фашизмът трябва да победи.
  • 10 AХА ДА

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    СИГУРНО Е ТОВА ДЕТО СЕ НАМИРА В ЗАДНАТА ЧАСТ НА ТЯЛОТО , ЮЖНО ОТ КРЪСТА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    0 13 Отговор
    Европа трябва да даде атом на украйна
  • 13 Българин

    0 11 Отговор
    Украйна ще си върне Крим ,а България ще си върне Македония
  • 14 Българин

    0 14 Отговор
    България трябва да изпрати доброволци в Украйна

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Амиии

    7 2 Отговор
    Канадския вицепремиер Кристия Фрийланд обясни ясно какво правят колективните в Украйна. Ето обяснението й дословно цитирано :-" Като предоставяме на Украйна пари да спечели войната, ние действаме за собствените си интереси. Природните ресурси на Русия трябва да отидат на Запад-затова се бори целият Запад начело със САЩ. Контрол върху ресурсите на Русия, чрез контрол над Русия, а инструментът за това е Украйна "!
  • 16 ЕС само

    5 1 Отговор
    Си загухме паричките
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Теле

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Отивай де, и без това си изперкал
  • 19 Булекзит!

    6 1 Отговор
    Урсулата обясни ли на прокуратурата колко пари за вакси е дала?
    Погрижи ли се 500 милиона европейци да са нахранени, на топло и да си покриват базовите човешки нужди?
    Парите дето ги дава на корумпираното правителство на Украйна ги взема от всички нас. С чужда пита помен прави.
    Какво търсим още в брюкселската кочина?
  • 20 Абе malo умник

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти няма ли да празнуваш бе?
    Вместо да радваш някой бежанец ти седиш и пишеш тук.
    Няма да ни липсва, взимай смазочните материали и тръгвай.
  • 21 Политкомисар

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Ти дари ли си заплатата на Зеленски?
  • 22 Мим33

    8 1 Отговор
    Това,което прави евросъюза и запада е да продъжават колкото може повече жертви на укрите и по пръдължителна операция.Факт е,ако престанат да подкрепят зеления ще има мир...да ,ама те не щат...