Отидете към основна версия

2 189 104

Украйна: Защитаваме себе си и целия демократичен свят, давайки живота на най-добрите си синове и дъщери

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • руски терористи

С престъпните си действия Русия грубо наруши Устава на ООН, основните норми и принципи на международното право

Снимка: БГНЕС/ EPA

Позиция на Министерство на външните работи на Украйна по случай година от началото на пълномащабната война, започната от Руската терористична федерация:

На 24 февруари се навършва една година от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, превърнала се в най-голямата конвенционална война в Европа след Втората световна война.

Пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. беше продължение на престъплението на агресия, която Русия извършва срещу Украйна от февруари 2014 г., когато временно окупира Крим, град Севастопол и определени региони в Донецка и Луганска области на Украйна.

С престъпните си действия Русия грубо наруши Устава на ООН, основните норми и принципи на международното право, редица двустранни и многостранни споразумения. Вече една година Украйна защитава себе си и целия демократичен свят от руския неоколониализъм, като ежедневно дава живота на най-добрите си синове и дъщери за свободата, демокрацията и върховенството на закона.

Искрено сме благодарни на всички международни партньори, които застават рамо до рамо с Украйна, предоставяйки безпрецедентни обеми на военна, финансова, политическа, правна, хуманитарна и енергийна помощ, прилагайки мощни икономически санкции срещу държавата-агресор, работейки за създаването на Специален международен трибунал за Наказване на висшето политическо и военно ръководство на Русия за престъплението агресия срещу Украйна и принос към работата на Международния наказателен съд за разследване на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и престъплението геноцид.

В този критичен етап от войната ние призоваваме нашите международни партньори да удвоят всеобхватната и критично необходима подкрепа за Украйна, за да ускорят украинската победа.

Критично важно е по-нататъшното консолидиране на усилията около Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чието прилагане ще осигури справедлив и траен мир в Украйна и ще предотврати повторението на подобна агресия в бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: