Отидете към основна версия

1 026 14

Русия ще се опита да създаде напрежение при президентските избори в Черна гора

  • мило джуканович-
  • балкани-
  • русия-
  • черна гора

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна след вот на недоверие, а президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Миодраг Лекич

Снимка: Shutterstock

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар очаква Русия да се опита да създаде напрежение в Черна гора в периода на президентските избори, предаде МИНА, съобщава БТА.

На онлайн пресконференция Ескобар беше попитан дали очаква чуждестранна намеса в предстоящите президентски избори в Черна гора.

„Определено мисля, че Русия ще се опита да инжектира някакви наративи, за да създаде напрежение между етническите групи и то чрез своите обичайни канали за медийна дезинформация и чрез подставените си лица“, отговори Ескобар.

Мандатът на президента на Черна гора Мило Джуканович изтича през пролетта, а президентските избори бяха насрочени за 19 март.

Ескобар изрази увереност, че хората в Черна гора са достатъчно мъдри, за да разберат и разпознаят тези процеси. Според него институциите в Черна гора имат капацитета да призоват за прозрачност в кампаниите си.

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна след вот на недоверие, а президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Миодраг Лекич, номиниран от просръбския Демократичен фронт, подкрепян от Абазович.

„САЩ продължава да вижда Черна гора като значителен и важен съюзник в НАТО. Надяваме се, че следващото правителство ще продължава да се фокусира върху европейската интеграция и ще продължава да бъде посветено на НАТО и борбата против корупцията“, заяви още на пресконференцията Габриел Ескобар.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини