Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 21:53 1 008 14

Русия ще се опита да създаде напрежение при президентските избори в Черна гора

  • мило джуканович-
  • балкани-
  • русия-
  • черна гора

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна след вот на недоверие, а президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Миодраг Лекич

Русия ще се опита да създаде напрежение при президентските избори в Черна гора - 1
Снимка: Shutterstock

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар очаква Русия да се опита да създаде напрежение в Черна гора в периода на президентските избори, предаде МИНА, съобщава БТА.

На онлайн пресконференция Ескобар беше попитан дали очаква чуждестранна намеса в предстоящите президентски избори в Черна гора.

„Определено мисля, че Русия ще се опита да инжектира някакви наративи, за да създаде напрежение между етническите групи и то чрез своите обичайни канали за медийна дезинформация и чрез подставените си лица“, отговори Ескобар.

Мандатът на президента на Черна гора Мило Джуканович изтича през пролетта, а президентските избори бяха насрочени за 19 март.

Ескобар изрази увереност, че хората в Черна гора са достатъчно мъдри, за да разберат и разпознаят тези процеси. Според него институциите в Черна гора имат капацитета да призоват за прозрачност в кампаниите си.

Черна гора е в политическа криза от август, когато кабинетът на Дритан Абазович падна след вот на недоверие, а президентът Мило Джуканович отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Миодраг Лекич, номиниран от просръбския Демократичен фронт, подкрепян от Абазович.

„САЩ продължава да вижда Черна гора като значителен и важен съюзник в НАТО. Надяваме се, че следващото правителство ще продължава да се фокусира върху европейската интеграция и ще продължава да бъде посветено на НАТО и борбата против корупцията“, заяви още на пресконференцията Габриел Ескобар.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    14 9 Отговор
    Не омръзнаха ли ви тези евроатлантически лъжи .
  • 2 Гориил

    14 6 Отговор
    Западът, чрез ръцете на измамен и ограбен украински народ, води жестока война срещу Русия. Това е смъртна заплаха за нейната безопасност. Какво очакваше?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОНТРАТА

    14 7 Отговор
    ЦРУ се бърка в изборите на вс държави почваме от Венецуела, България, Беларус, Унгария, Чехословакия, Полша, Молдова...
  • 5 Хаха

    7 12 Отговор
    Летището в Ейск гори.Цяла ескадрила самолети ги няма.Путин да си мисли за собствената държава не за чуждите.
  • 6 Гориил

    8 2 Отговор
    Всякакви избори с непредсказуем резултат представляват интерес за Москва. Такива са жестоките закони на политическата джунгла.
  • 7 нема начин

    11 6 Отговор
    Да бе , много и пука на Русия за Черна гора .
  • 8 ХАХАХА

    10 6 Отговор
    Че защо да не създаде напрежение ,при нас ФАЩ направо ги назначава "избраниците ". Русия да не по глупава от краварите.?
  • 9 дувай ветре

    7 4 Отговор
    С население 1/3 от населението на София и продържава да намалява - Черна гора направо клати гората .
  • 10 Безруски фронт

    4 6 Отговор
    Рушняци не познават черногорците,не са като нас....живях там и само си гледат интереса
  • 11 Гориил

    5 5 Отговор
    Руснаци купиха къщи и апартаменти в Черна гора за стотици милиони евро. Много руснаци обмислят бъдещи покупки. Тези инвестиции трябва да бъдат защитени. За целта трябва да има влиятелна опозиция и силна православна църква в Подгорица.
  • 12 Пак добре

    8 3 Отговор
    че няма да организира преврат.
    Ааа, забравих, вие сте по превратите.
  • 13 картата

    0 1 Отговор
    Значи ако стане нещо като гледам картата нас могат да ни атакуват от три страни. Сърбия - Румъния и през Черно море.
    Може да се разположат там защитните средства на РБ и да се струпат орди от доброволци да пазят границите.
  • 14 Нормално

    2 1 Отговор
    Пияници има абсолютно навсякъде