Last news in Fakti

2 Март, 2023 10:00 1 995 21

Как Чехия ще се отърве от руската енергийна зависимост

  • чехия-
  • русия-
  • росатом-
  • ядрена енергетика

Миналия декември испанската фирма Енуса и американската Уестингхаус решиха да започнат производство на горивни елементи и за старите съветски реактори ВВЕР-440, които да доставят на страните, в които работят такива стари реактори, сред които и България

Как Чехия ще се отърве от руската енергийна зависимост - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Допреди година Чехия беше до 97% зависима от руски газ, но сега внася само от Белгия и Нидерландия. Страната има и по-амбициозен план - да спре доставките на руско ядрено гориво, макар че изнася ток. Как ще стане това?

Допреди една година, преди началото на руската агресия срещу Украйна, Чехия беше почти изцяло зависима от руските доставки на газ. Картината днес изглежда много различна: през януари 2023 година Чехия не е внесла нито един кубичен метър руски газ. „Заменихме руските доставки с внос от Норвегия и с доставки на втечнен газ от Белгия и Нидерландия“, каза министърът на индустрията и търговията Йозеф Сикела.

Чехия е голям износител на ток от ядрени централи

Ако обаче Чехия успя да се справи добре през зимата и без руските газови доставки, това се дължи на руското ядрено гориво за двете чешки ядрени централи „Темелин“ и „Дуковани“. Първата е с капацитет от 2400 мегавата и е най-големият производител на електричество в страната, а втората, в която работят четири по-стари ядрени реактора, е с капацитет от близо 2 000 мегаватчаса.

Двете централи заедно произвеждат до 40 процента от електроенергията в страната. Именно благодарение на тези атомни електроцентрали Чехия изнася ток и дори е сред най-големите износители в Европа. На-много електричество от Чехия купуват Германия и Австрия.

Без зависимост от Русия

Оператор на двете атомни електроцентрали е ЧЕЗ, а чешката държава е мажоритарен собственик. От началото на руската инвазия срещу Украйна два пъти руски транспортни самолети са доставяли в Чехия ново ядрено гориво. Правителството в Прага обаче желае да намали зависимостта си от Русия и по отношение на тези доставки – макар че горивните пръти не попадат под ударите на санкциите срещу Русия. Нито пък Росатом е ненадежден доставчик. Решението в случая е чисто политическо.

От 2024 година ядрено гориво за АЕЦ „Темелин“ ще се доставя от американската компания Уестингхаус и френската Фраматом, съобщи премиерът Петер Фиала още през април 2022. „Това ще замени доставките от Русия и ще намали нашата зависимост от тази страна, която представлява риск за нашата сигурност“, написа той тогава в профила си във Фейсбук.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криц потвърди сделката с двете чужди компании, която възлиза на няколкостотин милиона евро. Договорените доставки са за период от 15 години. За ДВ той уточни, че смяната на руския доставчик с две западни фирми няма да оскъпи произвежданото електричество. "Разходите остават същите“, увери той.

Гориво за по-стари централи

Централата „Темелин“ е построена след разпадането на Съветския съюз и е оборудвана със западна технология. В миналото дори е доставяно и американско ядрено гориво, така че смяната на доставчика не е никакъв проблем за това съоръжение. По-различно стоят нещата с атомната електроцентрала „Дуковани“, в която работят четири по-стари съветски реактора, за които ядрени пръти предлага само Русия. Но решение се търси също и за „Дуковани“, казва говорителят Криц.

Миналия декември испанската фирма Енуса и американската Уестингхаус решиха да започнат производство на горивни елементи и за старите съветски реактори ВВЕР-440, които да доставят на страните, в които работят такива стари реактори, сред които и България. Първите доставки ще са възможни догодина.

Бъдещето на малките реактори

Чехия не се отказва от ядрената енергия – напротив, планира да развива сектора. Правителството е стартирало процедура за изграждането на два нови ядрени реактора на площадката на АЕЦ „Дуковани“ с общ капацитет от 2400 мегаватчаса, които трябва да бъдат пуснати през 2036 година. Освен това срокът на експлоатация на АЕЦ „Темелин“ трябва да бъде удължен до 2050 година. Там също се предвижда строителството на два нови реактора с обща мощност от 2400 мегаватчаса.

Отделно от това Прага разчита и на малки модулни реактори, разработени от изследователски институти в Чешката република. Първият реактор от този тип трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2032 г. в атомната електроцентрала „Темелин“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    35 2 Отговор
    Чехия ще се отърве от своята енергийна независимост , но както съм ви казвал , на простия и да искаш , не може да помогнеш !!!
  • 2 123456

    38 4 Отговор
    Ще се оттърве от руска зависимост , като се надупи на Фащ и стане зависима от Саш , но на три пъти по-висока цена ! И ще са гордо НЕзависими - нищо няма да зависи от тях !
  • 3 Ще купуват

    33 3 Отговор
    Руско ядрено гориво през Европейски и Американски посредници. Нищо ново, освен цената – като има балами да плащат ...

    Коментиран от #9, #17

  • 4 А питам

    34 3 Отговор
    А кога ще се отървем от Американската зависимост??
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 SDEЧЕВ

    26 1 Отговор
    НЯМА ТАКЪВ ФАКТ ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ- ИМА ЦЕНА И СРОК НА ДОСТАВКА. ДА ПОКАЖАТ ФАКТУРАТА ПРЕДИ И СЕГА И ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ- ЗАВИСИМ ИЛИ НЕЗАВИСИМ. СЕГА В БГ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ САЩ КОЛКО ЩЕ НИ Е ФАКТУРАТА В КРАЯ НА МЕСЕЦА И КОЛКО ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ ПАРИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА.
  • 7 В Чехия е важно

    25 2 Отговор
    да си зависим от Дойче зелчовците! Къде са 800 евро заплата в Чехия, къде са 2000 евро заплата в близко Дойчеланд?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Култура миянко

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ще купуват":

    100% вярно.Ще купуват руско гориво през посредник,препрано и станало демократично.Не знам някой що си мисли,че посредника ще работи за този къде клати гората.

    Коментиран от #19

  • 10 Въпросче

    14 0 Отговор
    А как ще се отървем от американо-турските слугини в София , които рушат енергетиката на България ❓❗
  • 11 Некой си

    15 0 Отговор
    Сега разбирам, че Белгия и Нидерландия притежават богати залежи на природен газ.
    Тази статия за малоумни ли е писана?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Политкомисар

    10 1 Отговор
    Да заменим лошата руска зависимост с добра евроатлантическа зависимост от носителите на светлината, въздуха, тока, газа за всяко евроатлантическо същество, стожерите на демокръсито - САЩ.
    Ю Ес Ей - да жи вей, Ю Ес Ей - да жи вей!
  • 14 Едно въпросче

    11 0 Отговор
    Защо в чехия няма частни и чужди ел. разпределителни "дружества", а има само едно и то ДЪРЖАВНО - ЧЕЗ? Ъ?!!! А за петрола како ша кажити? От де го земва?

    Коментиран от #18

  • 15 Да питами смрадовелето

    9 0 Отговор
    Няма ли да представите документи и цифри в подкрепа на написаното, инак си остава чиста проба треторазрядна, гола пропаганда? Слугинажен глашатай.
  • 16 Иво

    4 1 Отговор
    Испания и ядрена енергетика ! И даже една американска фирма дето е предфалит поради некадърност в производството на ядрени реактори ! Скоро ще има ядрена катастрофа в Чехия
  • 17 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ще купуват":

    Ма много ти се ще , а ?? Хахахха !! Уестингхаус купува уран от Казахстан и още 3-4 държави , а Фраматом купува от Русия и още 2-3 !!! И да купуваш уран и гориво за атомни централи има разлика от тука до луната !! Това е същото като да купуваш въглища и стомана , добита с тия въглища !! За продажба на уранова руда е достатъчна една мина и то не особено печеливша , докато компания като Росатом ИЗОБЩО НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА !!! И това даже не е сигурно , защото търсенето на гориво за АЕЦ НАМАЛЯВА със всяка година , тоест съвсем скоро и руския уран даже няма да трябва , защото от другите държави ще е предостатъчен !! В света последните 20 години работещите АЕЦ са намалели с над 20 % , а в следващите 20 години ще намалеят с още 30 % !! Това не са прогнози , а чиста статистика на планираните нови блокове и затварящите стари !! Тоест 50 % от сегашното гориво ще стане ИЗЛИШНО !!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПОСРЕДНИКА Е УСАДЖИЯ ДЕТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Култура миянко":

    СИ ПИЙ МАРГАРИТА ТА Я В МИЯМИ Я В ЗАНЗИБАР. ТЪЙ СА ПРАЯТ ПО ПАРИ КОГАТО ТИ СА КЛАНЯТ КЪКЪО И НА РЪСНАК НЕ СА СЕ КЛАНЯЛИ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Веселин

    1 0 Отговор
    Още в подзаглавието си сте написали глупост! В България реактори ВВЕР-440 не се експлоатират от 2007-ма година! Как да Ви вярва човек на останалата част от статията?!