Отидете към основна версия

1 639 47

Китай е готов да играе конструктивна роля заедно с Германия в подкрепа на мира

  • китай-
  • украйна-
  • германия-
  • война

Бербок, наред с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, изрази безпокойство от това, че Русия е замразила участието си в договора за ограничаване на ядрените оръжия "Нов СТАРТ"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай и Германия трябва да играят конструктивна роля в подкрепа на мира и насърчаването на сътрудничеството, заяви китайският външен министър Цин Ган, който участва в среща на външните министри от Г-20 в Индия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай е готов да продължи добрата динамика в двустранните връзки с Германия и да ускори подновяването на обмена и сътрудничеството на всички нива, е казал Цин на среща в Делхи със своята германска колежка Аналена Бербок, става ясно от изявление, публикувано от китайското външно министерство.

В изявлението се казва също, че Цин е изтъкнал пред своята германска колежка необходимостта от решаване на украинската криза по политически път и от създаване на балансирани, ефективни и устойчиви рамки за обезпечаване на безопасността в Европа, предаде ТАСС. Той също така е изтъкнал "обективната и справедлива позиция на Китай относно украинската криза" и е добавил, че Китай ще се стреми към придвижване на мирния диалог.

Междувременно Бербок отбеляза, че възгледите за войната сред страните от Г-20 се различават. "Обаче това, което ни обединява, е че няма нито едно място на света, където руската война да има позитивни последици", заяви тя. Според нея това важи и за самата Русия, както се вижда от факта, че хиляди хора я напускат.

Бербок, наред с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, изрази безпокойство от това, че Русия е замразила участието си в договора за ограничаване на ядрените оръжия "Нов СТАРТ". Тя призова руския външен министър Сергей Лавров да поднови диалога със САЩ и да възобнови пълното прилагане на договора.

Министърката се възползва от факта, че седеше точно срещу Лавров, за да го призове да спре войната в Украйна. "Господин Лавров, спрете тази война! Спрете да нарушавате нашия международен ред! Спрете да бомбардирате украински градове и цивилни", обърна се тя към руския външен министър. "Пътят към мир е кристално ясен: ако Русия изтегли войските си днес, вече няма да има война", добави Бербок.

Лавров ѝ отвърна, че е лицемерно Западът да критикува Русия, тъй като той е "напомпвал оръжия в Украйна" от години. Военните операции на САЩ в миналото не са предизвикали толкова силно възмущение, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания