Отидете към основна версия

6 441 38

Спор! Украйна спира удълбочаването на канала Бъйстрое до изясняване на ситуацията

  • румъния-
  • украйна-
  • канал-
  • бъйстрое

Представители на Европейската комисия, придружени от представители на румънските власти, са заминали за Украйна, за да договорят условията, при които ще се извършват измерванията на канала

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна се е ангажирала да спре всякакъв вид удълбочаване на канала Бъйстрое, докато ситуацията не се изясни. Това съобщи държавният секретар в министерството на транспорта на Румъния Йонел Скриощяну, информира БТА.

Той информира, че представители на Европейската комисия, придружени от представители на румънските власти, са заминали за Украйна, за да договорят условията, при които ще се извършват измерванията на канала Бъйстрое. Те могат да започнат на 15 март, а плавателните съдове, с които работят експертите, ще бъдат охранявани от военни.

Министерството на инфраструктурата в Киев обяви, че е увеличило дълбочината на ръкава Бъйстрое до 6,5 метра, така че оттам да могат да преминават и кораби с голям тонаж, което е необходимо в контекста на морската търговия, силно засегната от войната.

Национална администрация „Румънски води“ уверява, че досегашните дейности не са засегнали делтата на река Дунав, но действията на Киев създадоха объркване и по-остри реакции в Брюксел и Букурещ, отбелязват румънските медии.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: